Πολύς κόσμος στα νησιά, αλλά και στην… πόλη

Από τη στιγμή λοιπόν που ο κόσμος είναι βυθισμένος στην κρίση δεν έχει μυαλό για διακοπές ούτε και χρήματα, βέβαια… Τρεις έως πέντε μέρες και πολύ είναι, κι αυτές για λίγους. Γιατί οι περισσότεροι δεν πήγαν πουθενά. Έμειναν στο «κλεινόν άστυ» που ευτυχώς φέτος ήταν δροσερό καθώς το βοριαδάκι που φυσούσε δεν άφηνε τη θερμοκρασία να φτάσει σε ενοχλητικά επίπεδα.

Κάτι ήταν κι αυτό… Όσον αφορά τη Σαλαμίνα, φέτος γνώρισε μεγάλες… πιένες γιατί –όπως είναι γνωστό– αποτελεί το θέρετρο των φτωχών. Όλοι οι βιοπαλαιστές του Πειραιά και της ευρύτερης Περιφέρειάς του ένα όνειρο είχαν από τα νιάτα τους, ένα εξοχικό στη Σαλαμίνα. Οι περισσότεροι τα προηγούμενα χρόνια που έβγαζαν λεφτά κατάφεραν κι έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Έτσι έχουν ένα εξοχικό στην Κούλουρη, τη Φανερωμένη, το Μούλκι, την Κακή Βίγλα, τα Σελήνια κ.λπ. και το χαίρονται κάθε τέτοιες μέρες. Φέτος όμως επειδή πολλοί συγγενείς και φίλοι τους δεν είχαν χρήματα για να πάνε διακοπές κάπου αλλού, τους φιλοξένησαν για μία-δύο μέρες και έτσι οι επισκέπτες της Σαλαμίνας πολλαπλασιάστηκαν. Γιʼ αυτό αυτές τις μέρες το νησί είχε πολύ κόσμο.

Τα υπόλοιπα νησιά (Ύδρα – Σπέτσες) είχαν πάντα κόσμο αυτή την περίοδο, οπότε δεν έγινε κάτι εξαιρετικό φέτος. Είχαν τον κόσμο που έχουν πάντα και μάλιστα, κατά δήλωση του δημάρχου Ύδρας στη στήλη, φέτος είχαν και πολύ «καλό» κόσμο, δηλαδή VIP, ή άτομα υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Όσον αφορά τον Πόρο, αυτόν τον μήνα, τουριστικά κινήθηκε πολύ καλά και μάλιστα από τις 8 μέχρι τις 16 Αυγούστου δύσκολα έβρισκε κάποιος κατάλυμα. Ωστόσο η κίνηση έφερε στο φως τις αδυναμίες του συστήματος και την έλλειψη επαγγελματισμού εκείνων που διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς εκμεταλλευόμενοι τη ζήτηση αύξησαν σχεδόν στο διπλάσιο τις τιμές! Έτσι, ενώ πέρυσι έβρισκες στην Πάρο δωμάτιο με 30-40 ευρώ τη βραδιά, φέτος κάτω από 50-60 ευρώ δεν υπήρχε! Ευτυχώς δεν ακολούθησαν αυτή την τακτική οι καταστηματάρχες των μαγαζιών εστίασης, που όντως είχαν πολύ καλές τιμές και αν σωθεί η παρτίδα σʼ αυτούς θα οφείλεται. Γιατί φέτος βρέθηκαν κάποιοι που πλήρωσαν 60 ευρώ τη διανυκτέρευση, του χρόνου δεν θα βρεθούν. Κι αν βρεθούν θα το κάνουν γιατί θα υπολογίσουν ότι δεν θα τους… γδάρουν οι υπόλοιποι επαγγελματίες του νησιού.

Για τον Πειραιά τα είπαμε. Έφυγαν λίγοι και δεν… φάνηκε ιδιαίτερα η περίοδος των διακοπών στην πόλη. Ακόμα και την περασμένη Παρασκευή το πρωί στην αγορά ο κόσμος ήταν πολύς και στην Ηρώων Πολυτεχνείου δεν έβρισκες να παρκάρεις. Όσοι έμειναν πάντως ήταν… συνειδητοποιημένοι ότι θα κάνουν… διακοπές στον Πειραιά γιʼ αυτό και είχαν προετοιμαστεί. Έκαναν δηλαδή μπάνιο στα Βοτσαλάκια ή στη Φρεαττύδα, που είναι οι μοναδικές στις παραλίες μέχρι το Σούνιο στις οποίες δεν υπάρχει εισιτήριο και το βράδυ θερινό σινεμά στις συνοικίες ή βόλτα στην Πειραϊκή. Ευτυχώς έχει ο Πειραιάς διεξόδους για όλους. Τουλάχιστον όσοι μείναμε ή… ξεμείναμε δεν πλήξαμε. Και του χρόνου!


Σχολιάστε εδώ