Ποιους ιδιοκτήτες ακινήτων εξοντώνει το νέο «χαράτσι»

Το μεγάλο μυστικό κρύβεται στην κλίμακα του φόρου, η οποία θα «δαγκώσει», επιφέροντας δυσβάστακτες επιβαρύνσεις, τους ιδιοκτήτες που η κυβέρνηση θεωρεί προνομιούχους, επειδή κατέχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας θα πληρώνουν τελικά περισσότερα από όσα πλήρωναν με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τον φόρο διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους.

Η διαπραγμάτευση με την «τρόικα» για τον νέο φόρο κατοχής, που εξαρχής είχε τεθεί σε άκρως επικίνδυνη βάση για την ελληνική κοινωνία, όταν η κυβέρνηση δέχθηκε να εγγράψει στο Μνημόνιο έναν υπερβολικά υψηλό στόχο ετήσιων εισπράξεων, παίρνει ακόμη χειρότερη τροπή μετά την απόφαση Στουρνάρα να ψηλώσει ακόμη περισσότερο τον εισπρακτικό πήχη του φόρου, ώστε να καλυφθούν οι διαπιστωμένες από την «τρόικα» αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Έτσι, ενώ αρχικά είχε εγγραφεί στο Μνημόνιο ο υπερβολικά υψηλός εισπρακτικός στόχος των σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο κατοχής ακινήτων, ο στόχος αναπροσαρμόζεται σε επίπεδα κοντά στα 4,2 δισ. ευρώ, επειδή η «τρόικα» υπολογίζει ότι ο «ξεχαρβαλωμένος» μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν θα καταφέρει να εισπράξει πάνω από το 70% των φόρων που θα επιβληθούν στα ακίνητα – σε αυτό το ποσοστό κινούνται έως τώρα οι εισπράξεις από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που η «τρόικα» έλαβε ως βάση υπολογισμού των πιθανών αποδόσεων και από τον νέο φόρο κατοχής, ο οποίος θα πάψει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ.

Αυτές οι αναπροσαρμογές θα έχουν… εξοντωτικές παρενέργειες στους ιδιοκτήτες-«υποζύγια» του νέου φόρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ αρχικά υπολογιζόταν πως από τα αστικά ακίνητα θα έπρεπε να εισπραχθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσα πληρώνουν έως τώρα οι ιδιοκτήτες με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, οι νέοι υπολογισμοί ανεβάζουν τον εισπρακτικό στόχο στο εξωφρενικά υψηλό ποσόν των 2,3 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, μέσα σε… μερικές νύχτες διαπραγματεύσεων με την «τρόικα», η ονομαστική φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών αστικών ακινήτων αυξήθηκε εντελώς αυθαίρετα περίπου κατά 50%! Τα 2,3 δισ. ευρώ είναι οι φόροι που θα πρέπει να βεβαιωθούν στους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων για να καταφέρει τελικά το υπουργείο, με όλες τις απώλειες που θα υπάρξουν, λόγω εξουθένωσης των φορολογουμένων και αδυναμίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ. Εξαρχής, δηλαδή, έχει θεωρηθεί ότι το υπουργείο θα καταφέρει να εισπράξει μόνο τα 2/3 των φόρων. Για να αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών την κοινωνική κατακραυγή, επιλέγει, σύμφωνα με πληροφορίες, να χωρίσει σε δύο κατηγορίες τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων: Όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, μέχρι 2.000 ευρώ/τ.μ., θα έχουν ευμενή μεταχείριση και, τελικά, θα κληθούν να πληρώσουν οριακά μικρότερο φόρο από αυτόν που πλήρωναν με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή έχουν την κακή τύχη να περνούν το όριο των 2.000 ευρώ, θα δοκιμάσουν δυσάρεστες εκπλήξεις από την κλίμακα των 33 «σκαλοπατιών», που εξακολουθεί να την επεξεργάζεται, με απόλυτη μυστικότητα, το οικονομικό επιτελείο.

Αυτοί θα επιβαρυνθούν με φόρους έως και πολύ υψηλότερους από την ήδη βαριά επιβάρυνση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ και, καθώς ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα από το αν ηλεκτροδοτούνται, δεν θα μπορούν να τον αποφύγουν, ακόμη κι αν διακόψουν την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους. Εκτός από τα αστικά ακίνητα, όμως, ανάλογες επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και για τις άλλες κατηγορίες ακινήτων: Για παράδειγμα, στα οικόπεδα των φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα πρέπει να επιβληθούν φόροι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, ενώ στα ακίνητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πέσει «πέλεκυς», με εισπρακτικό στόχο 500 εκατ. ευρώ! Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι ο νέος φόρος θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικοδομή, ακριβώς τη χρονική στιγμή που απαιτείται να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα τελευταία στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα είναι αποκαρδιωτικά, καθώς η ξέφρενη πτώση της συνεχίσθηκε και τον Μάιο, παρότι ήδη είχε υποχωρήσει δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια) μειώθηκε σχεδόν κατά 58%, με βάση την επιφάνεια των νέων αδειών!

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ