Να μην ξεχαστούν επιδιώκουν στη ΔΗΜΑΡ

Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως και βουλευτές, εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί από τις άλλοτε τακτές πυκνές εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά πάνελ, η εντολή που έχει δοθεί είναι το κόμμα να μην ξεχαστεί μέσα στην αυγουστιάτικη ραστώνη από τα Μέσα Ενημέρωσης. Αδιαμφισβήτητος στόχος είναι η ΔΗΜΑΡ να κάνει όσο περισσότερο γίνεται αισθητή την αντιπολιτευτική παρουσία της, στον απόηχο των δημοσκοπήσεων, των οποίων τα αποτελέσματα προκάλεσαν στους επιτελείς του κόμματος ανησυχία και έντονη δυσαρέσκεια. Διόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι υιοθετούν συνεχώς όλο και πιο σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να επουλώσουν το τραυματισμένο αριστερό προφίλ της ΔΗΜΑΡ.

Δίχως να αφήνουν το παραμικρό να πέσει… κάτω, μετά την αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Από το στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου επισημαίνουν την ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση οφείλει να προσέλθει σθεναρά και με σχέδιο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την “τρόικα”. Κύριοι άξονες της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι η ΜΗ αποδοχή νέων μέτρων λιτότητας, η ενίσχυση της αγοράς, η δέσμευση ότι θα οριστικοποιηθεί εντός του 2013 η ελάφρυνση του χρέους και η συμφωνία ότι θα υπάρξει άμεσα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα, σημαντικού μεγέθους, με κύριο στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τομέων της οικονομίας που η χώρα διαθέτει ή μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση. Ενδεικτική, προφανώς, της στρατηγικού χαρακτήρα διαφοράς που επιδιώκει -από θέσεως αντιπολίτευσης- να δείξει η ΔΗΜΑΡ από την ασκούμενη κυβερνητική στρατηγική, υποστηρίζει πως πρώτα πρέπει η κυβέρνηση να διεκδικήσει αλλαγές για να ανασάνει η οικονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σκληρή ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος για τους πλειστηριασμούς. Ο κ. Κουβέλης τόνισε, σε δήλωσή του, πως «η χώρα διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας που συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των οικογενειών». Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «το κράτος οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το 2015 και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των “κόκκινων δανείων” ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους». Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη φοροδιαφυγή, με αφορμή το μπαράζ «λουκέτων» σε κέντρα διασκέδασης από το ΣΔΟΕ αλλά και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, για την οποία πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα οι έλεγχοι. «Η φοροδιαφυγή αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που επιβαρύνονται διαρκώς τα γνωστά υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ και σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, «καμιά καθυστέρηση δεν δικαιολογείται στην ανασυγκρότηση και εξυγίανση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Καμιά ανοχή στα μεγάλα κυκλώματα αλλά και στις άνομες αντιδράσεις που επιχειρούν να αποτρέψουν τις ελεγκτικές διαδικασίες και τους καταλογισμούς για πράξεις φοροδιαφυγής».

Θεματικές εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο

Το κόμμα έχει καταστήσει σαφές πως έχει μπει εκ νέου σε τροχιά προσέγγισης με τους αριστερούς, αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους τους οποίους και έχασε λόγω της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αρκετές δε είναι οι φωνές αυτών που, προτρέχοντας μάλλον, περιγράφουν στο «Π» τις εισηγήσεις που γίνονται στον πρόεδρο «για την ανάγκη να μιλήσουμε για μια ΔΗΜΑΡ ως μεταμνημονιακή δύναμη». Ωστόσο, οι έχοντες μια πιο ρεαλιστική σκοπιά της κατάστασης, προετοιμάζουν -όπως εδώ και εβδομάδες έχει αποκαλύψει το «Π»- το έδαφος για τη δημιουργία ενός ενιαίου κεντροαριστερού πόλου, που όμως δεν θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξή του για «πολιτικό εκκρεμές» αναφερόμενος στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει επισημάνει πως «το ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές του ωθείται στην αποδοχή συντηρητικών πολιτικών». Με όλο το βάρος να πέφτει στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, το «Π» πληροφορείται πως τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν ανήκουν στους υποστηρικτές του προέδρου του. Νεότερα, ωστόσο, θα υπάρξουν από τις 20 του μήνα και μετά, οπότε και θα έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα καθημερινά τους καθήκοντα τόσο η ηγεσία όσο και οι επιτελείς της Αγίου Κωνσταντίνου.

Το πραγματικό στοίχημα πάντως για τη ΔΗΜΑΡ, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι να μην κάνει στείρα αντιπολίτευση. Προτιμητέα είναι η αυτοκριτική, ώστε να δοθούν λύσεις. Γιατί οι πολίτες δεν χρειάζονται ένα ακόμη αντιμνημονιακό κόμμα. Αφού όλη η Ελλάδα αντιμνημονιακή είναι… εκ του ασφαλούς.


Σχολιάστε εδώ