Νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μελανώματος
Έτσι, λοιπόν, δύο νέα φάρμακα εγκρίθηκαν από τους Οργανισμούς Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και της Ε.Ε. (ΕΜΑ), πριν από ένα μήνα. Πρόκειται για το DAΒRAFENIB που είναι φάρμακο της ομάδας των B-RAF αναστολέων, όπως είναι το VEMURAFENIB και το TRAMETINIB που είναι ΜΕΚ – αναστολέας.
Ουσιαστικά με αυτά τα φάρμακα μπλοκάρεται το σήμα που ενεργοποιεί το μονοπάτι της μεταστατικής νόσου και προκαλείται καταστροφή (απόπτωση) των καρκινικών κυττάρων και βελτίωση της νόσου.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο συνδυασμό των δύο αυτών φαρμάκων. Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Ογκολογικό Συνέδριο του ASCO, το 76% των αρρώστων έδειξαν σημαντική βελτίωση της νόσου, ενώ το υπόλοιπο 24% πέτυχε σταθεροποίησή της. Το 41% ήταν ελεύθερο απο νέες μεταστάσεις για περισσότερο από ένα έτος, η δε τοξικότητα του συνδυασμού ήταν μικρότερη από ότι κάθε φάρμακο μόνο του.
Μια άλλη σημαντική πρόοδος είναι στον τομέα της ανοσοθεραπείας, που πιθανόν να αποτελεί τη λύση στη θεραπεία του μελανώματος. Δημοσιεύθηκαν και ανακοινώθηκαν αποτελέσματα με ένα νέο φάρμακο το NIVOLUMAB. Το NIVOLUMAB είναι μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της πρωτείνης PD-1 (programmed death- 1).
Οι ανταποκρίσεις ήταν 31% και πιο γρήγορες, από ότι με το IPILIMUMAB, στο οποίο ανταποκρίνονται μόνο το 10% των ασθενών, ενώ το 40% των αρρώστων ήταν στη ζωή τρία χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας.
«Τώρα δοκιμάζονται συνδυασμοί ανοσοθεραπείας με B-RAF αναστολείς που φαίνεται ότι θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα.
Όσοι ασχολούμαστε με το μελάνωμα πιστεύουμε ότι το μεταστατικό μελάνωμα θα αντιμετωπίζεται σαν μια χρόνια νόσος με τους συνδυασμούς των φαρμάκων, όπως σήμερα αντιμετωπίζεται το AIDS», δήλωσε ο Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για το Μελάνωμα από το «ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου».
Το μελάνωμα είναι, εάν όχι ο συχνότερος, ο φονικότερος καρκίνος του δέρματος. Ήδη στη Βόρεια Ευρώπη και στην Αμερική περιλαμβάνεται στους 10 συχνότερους καρκίνους στον άνθρωπο. Ευτυχώς για τη χώρα μας, τα ποσοστά μελανώματος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, δεν παύουν όμως να αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στον ήλιο.
«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρώιμο στάδιο του μελανώματος είναι ιάσιμο. Είναι επίσης θετικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων που διαγιγνώσκονται είναι σε αρχικά στάδια.
Υπάρχει μάλιστα η τάση να ανευρίσκονται όλο και πρωιμότερες μορφές του καρκίνου. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται ο ρόλος του δερματολόγου.
Ο περιοδικός, ιατρικός έλεγχος του δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη διάγνωση του μελανώματος.
Από την άλλη, το ίδιο το άτομο θα πρέπει να μάθει να αυτοεξετάζεται τακτικά. Εδώ φαίνεται πόσο χρήσιμες είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, όπως η τωρινή πρωτοβουλία του Ομίλου εθελοντών «ΑγκαλιάΖΩ». δήλωσε ο Δρ Θεοδόσιος Αλέστας δερματολόγος-αφροδισιολόγος επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου «Ανδρέα Συγγρού».
Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Μελάνωμα πραγματοποιείται από το «ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος και με την ευγενική υποστήριξη της Bristol – Myers Squibb και της Leo Ελλάς.