Με το φόβο της «τρόικας»…

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους υπουργούς να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, κάτι που συνεπάγεται την τήρηση των προαπαιτούμενων που έχουν θέσει οι δανειστές και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα απρόοπτα και ν’ ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για νέα μέτρα, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να θέσει τα δικά της αιτήματα για διορθωτικές κινήσεις. Στη πρώτη γραμμή το θέμα της κινητικότητας, όπου παρά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες, τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν τις σχετικές διαδικασίες με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι το «πρώτο κύμα», αυτό του Σεπτεμβρίου, θα… φύγει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θ’ ακολουθήσει το «δεύτερο κύμα», του Δεκεμβρίου. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της «τρόικας» θα μπει ακόμη το ζήτημα των φορολογικών εσόδων, η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού γενικότερα, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις, η αναδιάρθρωση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. «Αγκάθι» στις συζητήσεις θα αποτελέσει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015-16, αλλά και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Κλειστά χαρτιά»

Εκτός Ελλάδος, το θέμα που κυριαρχεί είναι οι ενδεχόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης και μια πιθανή νέα διαγραφή του δημοσίου χρέους. Οικονομολόγοι, αλλά και Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία θεωρούν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο στις αρχές του 2014, ενώ προεξοφλούν ότι αργά ή γρήγορα θα αποφασισθεί διαγραφή του χρέους. Με το σκεπτικό ότι η χώρα μας είναι σε βαθειά ύφεση, το πρόγραμμα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδοντας σχετικό έγγραφο της «Μπούντεσμπανκ» υπογράμμισε, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αλλάξει το πρόγραμμα. Η Άνγκ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθείται και είπε, ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από την Ελλάδα και πρέπει να δοθεί χρόνος στη χώρα μας προκειμένου να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα. Απέφυγε ωστόσο ν’ ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τα θέματα που έχουν προκύψει για νέο δάνειο και διαγραφή του χρέους, μεταθέτοντας την υπόθεση προφανώς για μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Δημιουργικοί»

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος-το πρώτο επτάμηνο του 2013- και η μικρή ανάσχεση της ύφεσης (το τρίτο τρίμηνο), έδωσαν την ευκαιρία (που αγωνιωδώς αναζητούν στη κυβέρνηση) στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να δηλώσει… αισιόδοξος. Κι ότι, αν τα καλά αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα μπορέσει ν’ ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε για «εμπόριο ελπίδας» και κατήγγειλε ότι τα συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα είναι έργο «δημιουργικής λογιστικής». Ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε πρόκληση τις θριαμβολογίες του κ. Στουρνάρα, διότι όπως τόνισε το πλεόνασμα προέκυψε από την οικονομική αφαίμαξη του λαού με τις φοροεπιδρομές, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα συνεχιστούν. Τα πραγματικά καλά νέα για την κυβέρνηση ήταν, ότι μετά από καθυστερήσεις και παρασκηνιακές διεργασίες ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε η συμφωνία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ. Μέσα στο φθινόπωρο θα κινηθούν οι διαδικασίες για τα λιμάνια Πειραιά (ΟΛΠ), Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), την ΤΡΑΙΝΟ-ΟΣΕ και την ΕΥΑΘ. Μέσα στο φθινόπωρο θα εξεταστούν οι δυνατότητες προκήρυξης νέου διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον Βλ. Πούτιν, ζήτησε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τη ρωσική «Γκάζπρομ», με το επιχείρημα ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο δρόμο…

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται για την κυβέρνηση οι ρυθμίσεις για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Η «τρόικα» πιέζει ασφυκτικά ώστε από την 1η Ιανουαρίου να αρθεί η απαγόρευση, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει βάζοντας ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους. Κυβερνητικοί βουλευτές ωστόσο διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν της σχετική ρύθμιση στη Βουλή, με οποιεσδήποτε συνέπειες. Αντίθετο εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ, που ζητάει η απαγόρευση στους πλειστηριασμούς να παραταθεί και το 2014. Σκληρή στάση τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι μετά την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών με τους φόρους και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις χιλιάδες απολύσεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους πάρει και τα σπίτια. Το ΚΚΕ από τη πλευρά του χαρακτηρίζει κοροϊδία τα περί εξαιρέσεων και προεξοφλεί, ότι χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους και να μείνουν στο δρόμο.

«Ξέφραγο αμπέλι»

Η εξέγερση των μεταναστών στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα πυροδότησε σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ζήτησε να κλείσουν όλα τα κρατητήρια-κολαστήρια και να δημιουργηθούν κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας. Κατήγγειλε την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και ζήτησε έρευνα για το ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας σε βάρος των μεταναστών. «Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» υπογράμμισε ο υπουργός Δημ. Τάξης Ν. Δένδιας και ξεκαθάρισε, ότι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους. Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητάει να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και ότι δικαιολογεί κακουργηματικές πράξεις των μεταναστών.


Σχολιάστε εδώ