Μία Σύνοδος με δύο μόνο «παίκτες»

Έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί η σύνθεση της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας που ξεκινά τις συνεδριάσεις του από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Έξι μητροπολίτες από την «παλαιά» Ελλάδα και έξι από τις «νέες χώρες» που θα διοικήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου την Εκκλησία της Ελλάδος. Σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα.

Αρχιερείς που θα κληθούν να διαχειριστούν τις πολιτικές εξελίξεις που, καλώς ή κακώς, σχεδόν πάντα έχουν αντίκτυπο και στην Εκκλησία. Που θα πάρουν θέση για τις «καυτές» πατάτες που κάθε τόσο φέρνει η επικαιρότητα, όπως την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, τις διεκδικήσεις της «τρόικας» απέναντι στην Εκκλησία (περιουσία, μισθοδοσία κλήρου κ.ά.). Που θα μελετήσουν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου για την αξιοποίηση της περιουσίας και θα κληθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για να εκλέξει η (μεγάλη) Σύνοδος της ιεραρχίας τον Οκτώβριο και τον Φεβρουάριο αρκετά – όπως όλα δείχνουν- νέα μέλη.

Με τη βοήθεια ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα τον εκκλησιαστικό χώρο σκιαγραφήσαμε συνοπτικά το προφίλ των δώδεκα μητροπολιτών οι οποίοι, σύμφωνα με τον κανονισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα αποτελέσουν τη νέα Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Μαζί αναφέρουμε και εκείνους που θα κληθούν να αντικαταστήσουν εκείνους που, ενώ είναι η σειρά τους, δεν θα μετάσχουν λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Θηβών Γεώργιος. Ο 61χρονος Μητροπολίτης Θηβών είναι πνευματικό παιδί του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Του χρωστά πολλά και βεβαίως την εκλογή του σε μητροπολίτη. Θεωρείται απίθανο να ξεφύγει από τη «γραμμή» που θα δώσει ο Αρχιεπίσκοπος και εξίσου δύσκολο να πάρει κάποια πρωτοβουλία εντός της Συνόδου.

Παροναξίας Καλλίνικος. Απεχθάνεται τις φιέστες και τις «περιοδείες» των αρχιερέων. Προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, χωρίς να προκαλεί. Θεωρείται άνθρωπος ιδιαίτερα πνευματικός και δεν αρέσκεται να μετέχει σε αρχιερατικές… ζυμώσεις!

Ιλίου Αθηναγόρας. Το έτερο παιδί του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μέσα στη νέα ΔΙΣ. Πιστός μέχρι το κόκαλο σε ό,τι πει ο «πρώτος», του χρωστά και αυτός απόλυτα την προαγωγή του σε αρχιερέα και δεν πρόκειται να φέρει καμία αντίρρηση. Ή σχεδόν καμία, αφού προσφάτως εκτός από ιερωνυμικός μετεξελίχθηκε και σε ακραιφνή «μεσσηνιακό». Το αυτί και το μάτι του Μεσσηνίας μέσα στη Σύνοδο με λίγα λόγια.

Ζακύνθου Διονύσιος. Από τους νεότερους στην ιεραρχία, πνευματικό παιδί του πρώην Μητροπολίτη Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) Χρυσοστόμου, θεωρείται άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων και δεν έχει κατορθώσει να ξεφύγει από τη βαριά σκιά του προκατόχου του. Αναμένεται να κινηθεί με την πλειοψηφία, Θεού και… Χρυσοστόμου θέλοντος!

Κηφισίας Κύριλλος. Αν ήταν πολιτικός, είχε πει κάποτε μητροπολίτης για τον κ. Κύριλλο, θα μπορούσες με ευκολία να τον κατατάξεις και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητροπολίτης Κηφισίας έχει την εξαιρετική δυνατότητα, λένε όσοι τον γνωρίζουν, να πείθει τον συνομιλητή του πως είναι απόλυτα ταυτισμένος με τις απόψεις του και την ίδια στιγμή να έχει δώσει ανάλογες εγγυήσεις και στον ορκισμένο του εχθρό. Λέγεται πως θα ακολουθήσει τη γραμμή της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα θα εύχεται να μην προκύψει διαφωνία ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης…

Καρυστίας Σεραφείμ. Ο γερόλυκος της ιεραρχίας, θεωρείται ψύχραιμος και από τους σοφότερους μητροπολίτες. Χωρίς υπερβολές και αμετροέπειες, ο κ. Σεραφείμ προβλέπεται να είναι εκείνος που θα κρατήσει το μέτρο στη φετινή ΔΙΣ.

Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Είναι ικανός να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της Εκκλησίας και της ελληνικής κοινωνίας. Το έχει αποδείξει άλλωστε σε πλείστες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ο κ. Άνθιμος δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις. Για ακόμη μία χρονιά αναμένεται να είναι η ψυχή της φετινής Συνόδου. Πιθανότατα, λένε, θα επιδιώξει να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ. Ποιος μπορεί να του το αρνηθεί άλλωστε;

Παραμυθίας Τίτος. Θεωρείται άγνωστο αν θα μετάσχει στη φετινή Σύνοδο λόγω προχωρημένης ηλικίας. Εξαιρετικά χαμηλών τόνων ιεράρχης.

Ιωαννίνων Θεόκλητος. Η παρουσία του δυναμικού μητροπολίτη σε Συνόδους αποτελούσε ανέκαθεν μεγάλη πρόκληση (και πονοκέφαλο) για κάθε Αρχιεπίσκοπο. Τα προβλήματα υγείας του τον ανάγκασαν να δηλώσει πως δεν θα καταφέρει να μετάσχει στη φετινή Σύνοδο.

Γρεβενών Σέργιος. Ο 79χρονος μητροπολίτης, ο οποίος εξελέγη από τα πρώτα χρόνια αρχιεπισκοπείας του Σεραφείμ, θεωρείται άνθρωπος που κινούνταν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δεν ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική και επιλέγει κατά περίπτωση τα επόμενα βήματά του.

Μηθύμνης Χρυσόστομος. Αν δεν υπήρχαν τα «δίπτυχα» της Εκκλησίας της Ελλάδος να μας θυμίσουν την ύπαρξη αυτής της Μητρόπολης τότε θα την είχαμε ξεχάσει με βεβαιότητα. Ίσως η μητρόπολη με τη μικρότερη δημοσιότητα και προβολή στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αναλόγου ύφους και ο 83χρονος μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.

Κίτρους Αγαθόνικος. Ο κανονισμός προβλέπει πως στη φετινή Σύνοδο πρέπει να μετάσχει και ο βαριά ασθενής (βρίσκεται σε κώμα) μητροπολίτης Κίτρους. Μπορεί να μην παραστεί στη φετινή Σύνοδο, όμως η περίπτωσή του θα ανοίξει την κουβέντα για τα περί αντικατάστασης των αρχιερέων που δεν μπορούν να διοικήσουν τις μητροπόλεις τους.

Μυτιλήνης Ιάκωβος. Θεωρείται το μάτι και το αυτί του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη φετινή Σύνοδο. Θεωρείται ως ο πιο κοντινός ιεράρχης της φετινής Συνόδου στο Φανάρι. Τον τελευταίο καιρό έχει προβλήματα στην τοπική κοινωνία μετά την απομάκρυνση ενός ιδιαίτερα αγαπητού ιερέα στο νησί.

Λήμνου Ιερόθεος. «Από τότε που πήγε στη Λήμνο, πριν από 25 χρόνια, μετράει τις ώρες για να… φύγει», σχολίασε μητροπολίτης για τον κ. Ιερόθεο. Λέγεται πως είναι πικραμένος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο γιατί δεν του «πέρασε» το μεταθετό που ζητούσε και ίσως δείξει αυτή την πίκρα του σε θέματα που θα προκύψουν στη φετινή Σύνοδο.

Γουμενίσσης Δημήτριος. Αν οι συγκυρίες το επιτρέψουν τότε ο μητροπολίτης Γουμενίσσης θα θέσει στη φετινή ΔΙΣ το ζήτημα της μονιμοποίησης των προσωποπαγών μητροπόλεων, μία εκ των οποίων και ο ίδιος κατέχει. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει σύμμαχο και τον μητροπολίτη Σταγών Σεραφείμ, ο οποίος θέτει συνεχώς το ίδιο ζήτημα. Κατά τα λοιπά ο κ. Δημήτριος αναμένεται να ακολουθήσει τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου.


Σχολιάστε εδώ