Κωλόχαρτο ήταν το συμβόλαιο που υπογράψαμε με το κράτος…

Το οδοιπορικό του εγκλήματος, όπως το αποκαλεί και το μήνυμα που βγαίνει από την συμπεριφορά του κράτους είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα. Κανένας να μην εμπιστεύεται το κράτος και την κυβέρνηση να βάλει τα λεφτά του, να φτιάξει μια δουλειά…

«Είμαι και εγώ ένας από τους χιλιάδες μικροεπενδυτές των φωτοβολταϊκών που η Πολιτεία ετοιμάζεται να δημεύσει την περιουσία τους. Είμαστε από τους πρώτους που κάναμε τα χαρτιά μας για να φτιάξουμε φωτοβολταϊκό πάρκο. Καταθέσαμε τα χαρτιά μας το 2007 και ύστερα από τιτάνιο αγώνα έναντι της γραφειοκρατίας μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε το έργο το 2011. Η αρχική νομοθεσία για τα φωτοβολταϊκά και την πράσινη ανάπτυξη έλεγε ότι ο επενδυτής θα έχει 60% επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο για όλες τις ΑΠΕ (επί πρωθυπουργίας Καραμανλή).

Όταν είδε η Πολιτεία ανταπόκριση από τους επενδυτές για τα φωτοβολταϊκά (το τυρί όλοι το είδαν, τη φάκα κανείς) και ότι κατατέθηκαν πολλές αιτήσεις, άλλαξε τον αναπτυξιακό νόμο και το 60% της επιδότησης το έκανε 40%. Εμείς, εν τω μεταξύ, είχαμε πληρώσει χρήματα για μελέτες ενέργειας, είχαμε αγοράσει οικόπεδα, είχαμε υποβάλει τους φακέλους μας. Έτσι, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε και με το 40%. Ήρθε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που είχε σαν σλόγκαν την πράσινη ανάπτυξη, και έσπρωξε και άλλον κόσμο να επενδύσει σε αυτήν. Η κυρία Μπιρμπίλη, μάλιστα, με μια σειρά μέτρων, περιόρισε τη γραφειοκρατία, ώστε οι καινούργιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών να παίρνουν την αδειοδότησή τους γρήγορα. Υφυπουργός Ενέργειας ήταν ο κ. Μανιάτης, αυτός που βγήκε προχτές και είπε ότι εγώ το έλεγα ότι έπρεπε να δοθεί βάση στην εξοικονόμηση ενέργειας και να μη δοθούν τόσα κίνητρα στις ΑΠΕ για να μη φουσκώσει το έλλειμμα. Το έλεγε σε ποιον; Στον εαυτό του για να τον ακούσει και δεν τον άκουγε; Αυτός δεν υπέγραφε για την προώθηση των ΑΠΕ;

Αφού επιχειρήθηκε να αλλάξει ο νόμος για τα φωτοβολταϊκά άλλες δύο ή τρεις φορές, με αντισυνταγματικό τρόπο, φτάνουμε στον Οκτώβριο του 2009, όταν βγαίνει μια απόφαση που λέει ότι πρέπει να κατατεθούν τα χαρτιά για τον αναπτυξιακό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Ο ίδιος ο αναπτυξιακός έλεγε ότι έπρεπε να έχεις κατατεθειμένα τα ίδια κεφάλαια σε τράπεζα για έξι μήνες, αλλιώς απορρίπτεται ο φάκελος. Κάποιος που δεν είχε σκοπό να καταθέσει άμεσα στον αναπτυξιακό γιατί δεν είχε τα κατάλληλα χαρτιά αυτομάτως έβγαινε έξω γιατί δεν εκπλήρωνε αυτήν την προϋπόθεση.

Εμείς είχαμε κολλήσει στην περιβαλλοντική μελέτη. Ενώ η νομοθεσία έλεγε ότι το κράτος πρέπει να δώσει περιβαλλοντική άδεια μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή της αίτησης, στην περίπτωσή μας είχαν περάσει επτά μήνες και δεν είχαμε απάντηση. Παίρνουμε τηλέφωνο την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και μας λένε ότι δεν έχουν έρθει τα χαρτιά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τηλεφωνούμε εμείς στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και μας λένε ότι ο φάκελός σας έχει χρεωθεί στην κυρία τάδε, η οποία όμως τώρα είναι σε άδεια κύησης… Και τι θα γίνει, ρε παιδιά, θα περιμένουμε να γεννήσει για να αδειοδοτηθούμε; Όχι, κύριε, πάρτε τηλέφωνο αύριο και θα σας δώσω λύση. Παίρνω τηλέφωνο την άλλη μέρα και μου λένε: Κύριε, επειδή χάθηκε ο φάκελός σας (!) μπορείτε να ξαναϋποβάλετε όλα τα χαρτιά από την αρχή; Για να αναφέρω κι άλλα ευτράπελα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντήσαμε, πρέπει να σας γράφω ώρες.

Φτάνουμε στο σημείο της υλοποίησης της επένδυσης και, εκεί που στήνουμε τα μηχανήματα και παρακολουθούν οι ντόπιοι, πετάγεται ένας χωρικός και μου λέει: Είσαι σίγουρος ότι θα σου παίρνει το κράτος την ενέργεια στη συμφωνημένη τιμή; Του λέω ότι έχω υπογράψει εικοσαετές συμβόλαιο, που αναφέρει την τιμή της κιλοβατώρας. Μου απαντάει ότι δεν θα το τηρήσουν και θα χάσεις τα λεφτά σου, καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ είχε αρχίσει να παρουσιάζει έλλειμμα από τότε. Τι λες, βρε ανόητε χωριάτη, του αντιλέγω. Τι το πέρασες το συμβόλαιο με το κράτος, κουρελόχαρτο; Ναι, μου απαντάει.

Λάθος είχε κάνει τότε ο χωριάτης, κωλόχαρτο ήταν…

Φτάνουμε, λοιπόν, στη σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς είχε προαποφασίσει να χτυπήσει τα φωτοβολταϊκά. Ρωτούσα φίλους μου Νεοδημοκράτες γιατί δεν κάνουν και αυτοί τέτοια επένδυση, αφού είναι κερδοφόρα, και μου απαντούσαν ότι είχαν ρωτήσει το γραφείο του Αντώνη και τους είχαν πει να μην κάνουν τίποτα. Γιατί όμως ο Αντώνης δεν πήρε μέτρα από την αρχή για να μειώσει το έλλειμμα στον λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ και μόνο ύστερα από καιρό, τον Αύγουστο του 2012, έβαλε «χαράτσι» 30% για να ισοσταθμίσει το έλλειμμα; (Άλλη αμαρτία κι αυτή. Εμένα, που μου κόστισε το πάρκο 500.000 ευρώ, μου έβαλε «χαράτσι» 25% και σε κάποιον που έφτιαξε πάρκο ίδιας δυναμικότητας με 100.000 ευρώ, πέντε φορές πιο χαμηλά γιατί έπεσε το κόστος των υλικών σε έναν χρόνο, έβαλε «χαράτσι» 30%. Ούτε έλαβε υπόψη τον τραπεζικό δανεισμό του καθενός ούτε το ότι πολλές εγκαταστάσεις έγιναν με μαύρα χρήματα κ.ο.κ.)

Γιατί τότε (τη στιγμή που έβαλε το «χαράτσι») δεν σταμάτησε την αδειοδότηση σε τέτοια έργα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τώρα κατά 30% της ήδη εγκατεστημένης ισχύος;

Απάντηση: 1) Γιατί οι φίλοι του που είχαν μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών προς εκτέλεση και δεν είχαν προχωρήσει τις άδειές τους είδαν ότι έπεσε η τιμή του εξοπλισμού κατά 400% και θέλησαν να μπουν στο κόλπο, έστω και με μειωμένες ταρίφες. Για τους Κοπελούζο και ΣΙΑ (αυτόν που κάνει κοινοπραξία τώρα με τη ΔΕΗ) μιλάω, που είχαν τότε ανεκτέλεστα έργα φωτοβολταϊκών πολλών μεγαβάτ, αλλά και για τους αγρότες (ψήφοι). Πώς γίνεται, κύριε Σαμαρά, από τη μια να βάζεις «χαράτσια» 30% επί του τζίρου στα ήδη υφιστάμενα έργα και από την άλλη να δίνεις δύο παρατάσεις στους αγρότες, τεσσάρων και έξι μηνών αντίστοιχα, να ολοκληρώσουν τα έργα τους, ενώ ξέρεις ή ισχυρίζεσαι ότι δεν μπορείς να τους πληρώσεις;

2) Γιατί με τα έργα η Πολιτεία είχε έσοδα από τον ΦΠΑ και τη φορολόγησή τους.

Τώρα που ολοκληρώθηκαν τα έργα και βλέπει ότι πρέπει να δώσει λεφτά στη ΔΕΗ για να καλύψει το έλλειμμα, μας λέει «κούρεμα» στις ταρίφες 50%. Δηλαδή, σας δημεύω την περιουσία (σε όσους αγόρασαν εξοπλισμό στην αρχή με υψηλό κόστος). Αλλά αφού μας κόβεις το 50% των κερδών, κύριε Σαμαρά, γιατί δεν μας «κουρεύεις» και το 50% των δανείων;

Απάντηση: Για να αποκτήσουν οι τραπεζίτες την κυριότητα των πάρκων.

Αφού, λοιπόν, για το έλλειμμα είναι υπεύθυνη η Πολιτεία, η οποία έδωσε κίνητρα στον κόσμο να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά, χωρίς μέτρο, γιατί δεν… αυξάνει το τέλος ΑΠΕ κατά 9 ευρώ το δίμηνο σε κάθε λογαριασμό (54 ευρώ τον χρόνο για κάθε έναν, όπως εισηγήθηκε η ΡΑΕ) για να καλύψει το έλλειμμα, αλλά αποφασίζει να χρεοκοπήσει τόσες οικογένειες, ενώ φταίει η ίδια η Πολιτεία;

Απάντηση: Γιατί θέλει να πουλήσει τη ΔΕΗ σε ιδιώτη, και αυτός για να πληρώσει καλά θέλει χαμηλά συμβόλαια ΑΠΕ.

Ως συμπέρασμα βγαίνει ότι η Πολιτεία άφησε εσκεμμένα το έλλειμμα να μεγαλώσει, γιατί τότε έτσι τη συνέφερε, και τώρα κρεμάει αυτούς που την εμπιστεύθηκαν γιατί έτσι τη βολεύει.

Αν δεν είναι αυτό αλητεία, τι είναι; Στη συνάντηση με τους συλλόγους παραγωγών φωτοβολταϊκών του υφυπουργού Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, όταν του είπαν ότι με τη μείωση των συμβολαίων κατά 50% τους καταστρέφει, η απάντησή του ήταν ότι πήρατε ρίσκο, όπως αυτοί που έχασαν τα λεφτά τους στις μετοχές και στα ομόλογα. Ρίσκο γιατί υπογράψαμε συμβόλαιο με την Πολιτεία, που δεν το τηρεί; Είναι απάντηση υπουργού αυτή; Ποιος θα είναι τόσο… μαλ… πλέον, ώστε να κάνει επένδυση σε ένα τόσο αφερέγγυο κράτος, και με φορολογία 40%; Μας δουλεύει ασφαλώς ο κ. Σαμαράς… Θυμίζω πως τελείωσε την ομιλία του στο Ζάππειο 3 ο κ. Σαμαράς λέγοντας: «Ας μην ξεχνάμε, φίλοι μου, ότι ο επιχειρηματίας είναι φίλος». Φανταστείτε να ήμασταν εχθροί του…

Και όσο θυμάμαι αυτά τα λόγια του τόσο αυτοφασκελώνομαι γιατί άκουσα τον πρωθυπουργό και όχι τον χωριάτη, με αποτέλεσμα να χάσω τις οικονομίες μου και να με απειλεί η τράπεζα με κατασχέσεις. Το γνωρίζετε, κύριοι, ότι συνεχώς μας έχουν πίσω έξι-επτά μήνες σε πληρωμές, αλλά πληρώνουμε τον ΦΠΑ που δεν έχουμε εισπράξει, γιατί αλλιώς χάνουμε τη φορολογική ενημερότητα και το δικαίωμα να πληρωθούμε αργότερα; Το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με τον ΔΕΣΜΗΕ αναφέρει ότι, αν καθυστερήσει το κράτος να πληρώσει κατά 20 ημέρες, πρέπει να πληρώσει τόκους υπερημερίας. Τέτοιους τόκους πληρώνουμε μόνο εμείς στην τράπεζα».


Σχολιάστε εδώ