ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Όμως, τα ευρήματα τα σκέπασαν πάλι οι εργολάβοι κατʼ εντολήν της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μέχρι να γίνει δυνατή η συνολική ανάδειξή τους. Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου θα επιδιώξει να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, ή στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της λεωφόρου Πειραιώς-Αθηνών κατά μήκος της οποίας ήταν κτισμένα τα Τείχη και θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός, επώνυμος δρόμος στην υφήλιο.

// «Ημέρες Πειραιά» θα διοργανώσει ο δήμος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Εστιατόρων και καταστημάτων εστίασης. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται διήμερα, τριήμερα ή εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων θα γίνονται εκδηλώσεις από τον δήμο σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, χάπενινγκς κ.λπ., ενώ τα καταστήματα θα κάνουν ειδικές εκπτώσεις και τα μαγαζιά (καφετέριες, ταβέρνες κ.λπ.) θα διαθέτουν τα είδη τους σε τιμή προσφοράς. Έτσι, αναμένεται να υπάρξει «ρεύμα» καταναλωτών προς την πόλη και να «ζωντανέψει» η αγορά και τα μαγαζιά της που έχουν «βυθιστεί» στην κρίση…

// Για να μην ξεχνιόμαστε… Σαν χθες, στις 17 Αυγούστου του 1944 οι Γερμανοί, λίγο πιο πάνω από την Οσία Ξένη στην Κοκκινιά, στον περίβολο του υφαντηρίου, εκτέλεσαν 200 παλικάρια που είχαν το θάρρος, το κουράγιο και τον ηρωισμό να ορθώσουν το ανάστημά τους και να τους πολεμήσουν μέσα από τις γραμμές της Αντίστασης. Παράλληλα αιχμαλώτισαν άλλους 200 άνδρες και τους έκλεισαν στα μπουντρούμια των φυλακών Χαϊδαρίου.

Επειδή για τους Πειραιώτες και ειδικά για τους κατοίκους της Κοκκινιάς αυτές οι μνήμες δεν σβήνουν, η μνήμη τους θα τιμηθεί, όπως κάθε χρόνο, με εκδηλώσεις. Μπορεί να είναι μήνας διακοπών ο Αύγουστος, μπορεί πολλοί να λείπουν, αλλά στις εκδηλώσεις θα είμαστε όλοι εκεί. Για να θυμηθούμε τη θυσία εκείνων των παλικαριών αλλά και για να αναγεννηθούμε μέσα από την ιερή τους μνήμη και να μάθουμε να λέμε κι εμείς κανένα «όχι» στους απογόνους των σφαγέων του 1944 που σήμερα μας έχουν επιβάλλει ένα διαφορετικό καθεστώς κατοχής. Τα 200 παλικάρια της Κοκκινιάς μάς δείχνουν τον δρόμο…

// Μέσα στις επόμενες μέρες, και σίγουρα πριν το τέλος του μήνα, θα μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κορυδαλλού στο νέο δημαρχείο που έχει ανεγερθεί στον χώρο του πρώην Ασύλου. Το νέο κτίριο που είναι ένα πραγματικό στολίδι για τον Κορυδαλλό, και η ανέγερσή του έγινε με χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και εθνικών πόρων. Θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα από τη στέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών στο νέο κτίριο, αφού θα σταματήσει ο δήμος να πληρώνει ενοίκια.

Να σημειώσουμε ότι το νέο δημαρχείο ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για τον δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη, οποίος από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2006, είχε βάλει στόχο να στεγαστεί ο δήμος σε δικό του κτίριο. Και κέρδισε το στοίχημα. Βέβαια με τη λειτουργία του νέου δημαρχείου δεν λύνονται όλα τα προβλήματα του Κορυδαλλού, που είναι πολλά και ποικίλα.

// Έναν μικρό ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Μάξιμο, έχτισε στον τόπο της καταγωγής του το χωριό Κορογογιάνικα της επαρχίας Λάσης της Μάνης, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος σε ανάμνηση της διάσωσής του από τη δολοφονική ενέργεια που είχε γίνει πριν χρόνια εναντίον του. Την ημέρα εκείνη τιμάται η μνήμη του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή, γιʼ αυτό και ο ναός αφιερώθηκε σʼ αυτόν.

Τα «θυρανοίξια» του ναού θα γίνουν σήμερα το βράδυ στην αετοφωλιά αυτή της Μάνης.

// Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, για τα διάφορα κυκλώματα στις τράπεζες που κυριολεκτικά «ληστεύουν» ανενεργούς λογαριασμούς. Σορός οι καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά, ενώ κάποιοι κληρονόμοι λογαριασμών που βρέθηκαν να έχουν… ξαφριστεί από τους «επιτήδειους» δέχθηκαν απειλή για τη ζωή τους, ενώ ένας δέχθηκε δολοφονική επίθεση (με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος) την οποία έχει καταγγείλει στις Αρχές!

Όλα αυτά δείχνουν ότι το… πάρτι με τους ανενεργούς λογαριασμούς έχει πολύ βάθος και οι δράστες –που φοβούνται πως αν γίνει κάποια έρευνα θα αποκαλυφθούν πρώτοι– σπεύδουν με διάφορους τρόπους να τρομοκρατήσουν τα θύματά τους για να μη προχωρήσουν τις ενέργειές τους εναντίον τους. Επειδή η υπόθεση φαίνεται να «χοντραίνει» πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας. Και σίγουρα θα βγάλει… πολλά λαβράκια. Όλα τα στοιχεία των υποθέσεων που αποκαλύψαμε τα έχουμε και φυσικά είναι στη διάθεση κάθε δικαστικού λειτουργού.

// Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με επιτυχία το τελευταίο πότισμα των μικρών δέντρων στο όρος Αιγάλεω.

Η ανάγκη των 5000 δενδρυλλίων, που φυτεύτηκαν από τον ΠΕΣΥΔΑΠ τον Φεβρουάριο του 2010 για νερό, φροντίδα, εργασίες υποστήριξης κ.λπ. ήταν ζωτικής σημασίας.

Πλέον ο Σύνδεσμος στρέφεται σε εργασίες κοπής της παρεδαφιαίας βλάστησης στα σημεία υψηλής επικινδυνότητας εντός των Δήμων – μελών του. Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του ΠΕΣΥΔΑΠ, καθώς εξαντλήθηκε το ποσό που του διέθεσε το υπουργείο για δράσεις πυροπροστασίας, και το οποίο ήταν δυσανάλογο ως προς την εδαφική κάλυψη και το έργο που επιτελεί ο ΠΕΣΥΔΑΠ. Γι’ αυτήν την εξέλιξη είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τους αρμόδιους ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γ. Γουρδομιχάλης.

// Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Πολωνίας Λούμπλιν και Χελμ κ. Άβελ και του Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων Γιάννη Μαρωνίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιά έχει τιμηθεί με τον Σταυρό της Ορθόδοξης Πολωνικής Εκκλησίας, για τη στήριξη που της παρέχει σε κάθε επίπεδο.

// Από την προπερασμένη Πέμπτη οι δύο δημοτικοί θερινοί κινηματογράφοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας άρχισαν να λειτουργούν, προσφέροντας φτηνή και ποιοτική ψυχαγωγία στους κατοίκους της βασανισμένης αυτής περιοχής της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά. Ο ένας κινηματογράφος που έχει το όνομα «Μελίνα» προς τιμήν της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη θα προβάλλει ταινίες πρώτης προβολής και ο άλλος που ονομάζεται «Μάρθα Καραγιάννη» προς τιμήν της γνωστής ηθοποιού που είναι δημότισσα του Κερατσινίου, θα προβάλλει ταινίες των τελευταίων χρόνων που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Οι δύο κινηματογράφοι θα λειτουργούν κάθε μέρα και το εισιτήριο θα είναι μόλις 3 ευρώ, ενώ κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη η είσοδος θα είναι δωρεάν. Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής δήλωσε με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας των δύο ιστορικών δημοτικών κινηματογράφων: «Η απάντηση στην οικονομική, ηθική και αξιακή κρίση θα έρθει μόνο μέσα από τον πολιτισμό. Οι γειτονιές μας ανέκαθεν υπήρξαν κοιτίδες πολιτισμού και ανθρωπιάς. Αξίες όπως η φιλία και η οικογένεια βρήκαν βάση και θαλπωρή σε φτωχογειτονιές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα. Σε γειτονιές που δεν τις έχει αλλοτριώσει το χρήμα… Ο δήμος και φέτος προσπάθησε και κατάφερε τελικά, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που συναντήσαμε να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των δύο ιστορικών δημοτικών θερινών κινηματογράφων της πόλης, στους δημότες μας και όχι μόνο».

// Το 27% των νηπίων της περιοχής του Πειραιά και το 50% των μαθητών της Γ΄ Δημοτικού έχουν προβληματικά δόντια εκ των οποίων τουλάχιστον τα 2 έχουν προσβληθεί από τερηδόνα! Αυτό προκύπτει από έρευνα για τη στοματική υγεία και την παχυσαρκία που έγινε από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής της Αντιπεριφέρειας Πειραιά κατά τα έτη 2012-2013 σε 30 σχολεία και σε σύνολο 3.458 μαθητών. Τα σχολεία ήταν ένα από του Ρέντη, τρία από τον Πειραιά, ένα από το Ν. Φάληρο, τέσσερα από τον Κορυδαλλό, οκτώ από τη Νίκαια, οκτώ από το Κερατσίνι και πέντε από το Πέραμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό τερηδόνας εμφανίστηκε σε αλλοδαπούς μαθητές, οι οποίοι αποτελούν το 33% των μαθητών του Ρέντη, το 21,5% των μαθητών του Πειραιά και το 18,3% των μαθητών της Νίκαιας. Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ήταν 17% στην ηλικία των 4-5 ετών και ανέβαινε στο 28,7% στα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού. Εδώ παρατηρείται το αντίθετο φαινόμενο: Οι αλλοδαποί μαθητές έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, όπως και οι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες που έχουν πιο αναπτυγμένο μορφωτικό επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ