Καταφέρνει και παραμένει «κλειστό» το τηλεοπτικό σύστημα

Πώς η «τρόικα» κάνει τα στραβά μάτια, διατηρώντας το κλειστό επάγγελμα της τηλεόρασης, που επιτρέπει την κατάληψη των δημόσιων συχνοτήτων; Και πώς τελικά το ΚΚΕ, ακολουθώντας την πολιτική των άλλων επιχειρηματιών, πουλάει την εταιρεία, φορέα της άδειας, αλλά επί της ουσίας εκχωρεί στον αγοραστή το δικαίωμα εκπομπής;

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν με άδειες που έχουν λήξει και παρατείνονται διαρκώς κατά παράβαση του Συντάγματος. Αυτό το καθεστώς παρατείνεται και το διάστημα της ψηφιακής μετάβασης, με τους σταθμούς, αν και δεν έχουν άδεια, να αποκτούν χωρίς αντίτιμο τη δυνατότητα και ψηφιακής εκπομπής, χωρίς διαγωνισμό, με τοποτηρητή την Digea και με κατηργημένη την ΕΡΤ. Επιπλέον, το αρμόδιο Όργανο, το ΕΣΡ, όπως προκύπτει από αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, έχει παράνομη σύνθεση.

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο στην Ελλάδα είναι πλήρως και απολύτως παράνομα, χωρίς οι κυβερνήσεις να επιδιώκουν την αλλαγή της κατάστασης, προς όφελος όσων εκπέμπουν ήδη. Η μη χορήγηση των αδειών επιτρέπει σε όσους εκπέμπουν να αποκλείουν την είσοδο άλλων επιχειρηματιών και, ως εκ τούτου, δημιουργείται μια κλειστή αγορά, με μονοπωλιακό έλεγχο της πληροφόρησης.

– Με τον νόμο 1686/1989 οι εκδότες απέκτησαν το δικαίωμα λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού από τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ενιαίου Συνασπισμού, με μόνη προϋπόθεση την πρότερη εμπειρία στις εφημερίδες. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ξεκίνησαν να εκπέμπουν χωρίς άδειες, οι οποίες χορηγήθηκαν το 1993, χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης. Άδειες, με απόφαση του ΕΣΡ (1993), έχουν η ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ, η Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική (ανεστάλη χρόνια αργότερα), η Ελεύθερη Τηλεόραση, Κανάλι 29, η Νέα Τηλεόραση (Star), η Ξενία Ραδιοφωνική SEVEN X (σημερινός ΣΚΑΪ TV) και η Τηλέτυπος (Mega). Με τη μέθοδο της τεχνικής δικτύωσης το Μακεδονία TV (συμφερόντων Κυριακού) από σταθμός της Θεσσαλονίκης επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα και με απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου (1993) η Ερμής – ΣΚΑΪ Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ΑΕ «SKY 100,4» Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΕΔΤ (σημερινός Alpha) και η Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ – 902 Αριστερά στα FM αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις συχνότητες από τις οποίες εκπέμπουν.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την 3839/1997 απόφασή της έκρινε πως η λειτουργία ενός σταθμού χωρίς να κατέχει άδεια δεν αποτελεί νόμιμο λόγο χορήγησης της άδειας, ακόμη κι αν η Διοίκηση ανέχεται την παρουσία του. Ο νόμος 2328/1993 του Ευ. Βενιζέλου προέβλεπε τη διαδικασία προκήρυξης των αδειών, η οποία δεν προχώρησε και ξεκίνησε η διαδικασία των παρατάσεων των νομίμως λειτουργούντων σταθμών. Αυτοί προσδιορίστηκαν από τις άδειες που εκχωρήθηκαν το 1993, σε συνδυασμό με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν με βάση τον νόμο 2644/1998. Οι διαγωνισμοί για τις άδειες που ακολούθησαν δεν είχαν αποτέλεσμα και η χώρα οδηγήθηκε στην ψηφιακή τηλεόραση χωρίς οι τηλεοπτικοί σταθμοί να έχουν άδεια. Το ΣτΕ με δεύτερη απόφασή του, με την 3578/2010 απόφαση της Ολομέλειάς του, στην υπόθεση του Αθήνα TV, έκρινε πως η επʼ αόριστον εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Σε συνέχεια της απόφασης 3568/2010, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την απόφαση 1956/2012, έκρινε εκ νέου πως αντίκειται στο Σύνταγμα η λειτουργία σταθμών χωρίς άδεια.

Το ΕΣΡ, που θα μπορούσε να ελέγξει το τοπίο και έχει εκ του Συντάγματος αυτήν την αποστολή, λειτουργεί επίσης με… παρατάσεις, αφού δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση. Άδειες δεν προβλέπονται στο μέλλον για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αφού η σχετική διάταξη, που προβλεπόταν στο τρίτο Μνημόνιο, αποσύρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της «τρόικας». Απομένει μόνο η χορήγηση άδειας στον πάροχο δικτύου, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι η Digea…


Σχολιάστε εδώ