Ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση θα διασφαλίσει η νέα δομή

Τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλο, τον βρήκαμε στο γραφείο του προπαραμονή της Παναγίας αργά το μεσημέρι. «Πνιγμένο» σε χαρτιά και φακέλους, να απαντάει σε διαδοχικά τηλεφωνήματα και να δίνει οδηγίες στους υπαλλήλους –τους συνεργάτες του, όπως τους αποκαλεί– για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων.

Ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει διακοπές και αργίες γιατί τα θέματα «τρέχουν» και οι υποχρεώσεις είναι πολλές, μας είπε. Ειδικά σʼ αυτήν την υπηρεσία δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε λεπτό. Γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι η προέκταση του κράτους σʼ όλη την Επικράτεια. Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη νέα δομή στον δημόσιο τομέα ζητήσαμε από τον κ. Καλογερόπουλο να μας πει τι σημαίνει. Η απάντησή του ήταν:

– Με τη νέα δομή «στοχεύουμε στην γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη και την άμεση επίλυση θεμάτων των φορέων του Δημοσίου που υπάγονται στην αρμοδιότητά μας με σκοπό τη στήριξη της ανάπτυξης και την τήρηση της νομιμότητας σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των ΟΤΑ και των εμπλεκόμενων φορέων».

Οι βασικοί στόχοι της «νέας δομής» είναι:

• Η υπαγωγή υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Ελεγκτή Νομιμότητας, για ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας της Αρχής και διατήρηση της Επιτροπής του άρθρου 152 για αποσυμφόρηση των δικαστικών αρχών και εκτέλεση των αποφάσεων σε μικρότερο χρόνο.

• Η άρση των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας, μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010.

• Η επέκταση των υπηρεσιών μιας στάσης.

• Η εξοικονόμηση πόρων με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

• Η μείωση των γραφειοκρατικών βαρών.

• Η αξιοποίηση του συνόλου του προσωπικού και παροχή κινήτρων παραγωγικότητας.

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος συμπληρώνει ήδη έναν χρόνο στο πόστο του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Έκλεισε πολλές εκκρεμότητες που χρόνιζαν και ενέταξε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης από την Task Force τη στιγμή που τα υπουργεία χρειάστηκαν πάνω από 6 μήνες.

Να σημειώσουμε ότι η οικογένειά του είναι από τις λίγες που έχουν προσφέρει περιουσιακά τους στοιχεία στην κοινωνία. Το 2009 δώρισε το Πνευματικό Κέντρο στον Αγ. Κωνσταντίνο του Αιγάλεω και έναν χρόνο μετά η μητέρα του δώρισε μία ολόκληρη πλατεία, την πλατεία Γέρου στον τότε Δήμο Ερυθρών. Σε αναγνώριση της προσφοράς της οικογένειάς του όσο και του ίδιου στην τοπική κοινωνία και την ΤΑ οι δήμαρχοι της Αττικής τον ανακήρυξαν επίτιμο πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ.

Όσοι τον γνωρίζουν θα θυμούνται το 1991 την αύξηση των κλινών και υποδομών του πρώην Λοιμωδών –σήμερα Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα– του οποίου οι κλίνες έγιναν από 50 170, με μελέτες δικές του αφού δεν είχε τεχνική υπηρεσία το νοσοκομείο, ενώ εξασφάλισε και τη χρηματοδότηση από την ΕΕ (τότε ΜΟΠ) ύψους 700 εκατ. δρχ.

Ως Νομάρχης Πρεβέζης, εξάλλου, κατάφερε να έχει ο νομός τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Για το λόγο αυτής της υπεραπορρόφησης η Νομαρχία Πρεβέζης πήρε μπόνους από το κράτος άλλα 125 εκατ. δρχ. για έργα.

Ως δήμαρχος Αιγάλεω, τέλος, λόγω οικονομικών δυσκολιών που είχε ο δήμος κατάφερε να εντάξει δεκάδες έργα σε χρηματοδότηση χωρίς ο δήμος να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ αλλά και ούτε και να χρεωθούν οι χαμηλών εισοδημάτων πολίτες του Αιγάλεω με πρόσθετα τέλη.


Σχολιάστε εδώ