Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Όπως είναι γνωστό, με απόφαση της ΕΚΤ όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης πέρασαν από τεστ αντοχής στην περίοδο της κρίσης, δεδομένου ότι η κρίση προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων που είχαν χορηγηθεί από τις τράπεζες. Τα τεστ αυτά έχουν αποτύχει, καθώς διενεργήθηκαν από ελεγκτικές εταιρείες εγχώριες. Έτσι τα αποτελέσματα των τεστ ήταν επιεική λόγω μεροληψίας των ελεγκτών. Τώρα η ΕΚΤ με την προοπτική ότι από το 2014 θα αναλάβει την εποπτεία όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης στα πλαίσια της τραπεζικής ένωσης, απεφάσισε να πραγματοποιήσει τεστ αντοχής των 120 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Κυρίως για να διαπιστώσει το μέγεθος του ανοίγματος των τραπεζών αυτών σε επισφαλή δάνεια, καθώς και στην εξακρίβωση των πραγματικών διαθεσίμων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει κάθε τράπεζα. Δύο στοιχεία, που είναι απαραίτητα, για την εξακρίβωση του βαθμού αντοχής σε περίοδο σκληρής κρίσης. Έτσι αυτήν την εποχή οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ ασχολούνται με την διατύπωση των κανόνων ελέγχου, οι οποίοι κανόνες τελικά θα πρέπει να υιοθετηθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το αργότερα μέσα στον προσεχή Οκτώβριο. Και τα συνεργεία ελέγχου θα αποτελούνται από αλλοδαπούς ελεγκτές, για να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των ελέγχων. Έτσι και ένα άλλο κυριαρχικό δικαίωμα του κάθε κράτους διεθνοποιείται, και περνάει στην αρμοδιότητα υπερεθνικού οργάνου.
2
Ο επόμενος μήνας (Σεπτέμβριος) προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την απαρχή για να έρθουν στην επιφάνεια οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τούτο γιατί οι γερμανικές εκλογές του επόμενου μήνα θα φέρουν στην επιφάνεια τη συζήτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ήδη η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ έχει, κατά ήπιο τρόπο όμως, πολλές φορές μέχρι τώρα εκφράσει την άποψή της ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ούτε διαχωρίσιμο. Και συνεπώς απαιτείται ένα δεύτερο «κούρεμα». Αυτό άλλωστε αναγράφεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Όλοι προβλέπουν ότι η κ. Λαγκάρντ θα θέσει το θέμα επί τάπητος κατά πιεστικό τρόπο ευθύς αμέσως μετά την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, εάν εκλεγεί και πάλι η κ. Μέρκελ θα αντιδράσει κατά πάσα πιθανότητα για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους της χώρας μας. Το ίδιο προβλέπεται και για τη στάση του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο οποίος θα καταλάβει κορυφαία θέση στη νέα κυβέρνηση. Ο δικός μας υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, δήλωσε προ ημερών ότι θαυμάζει τον γερμανό ομόλογό του. Να δούμε εάν θα εξακολουθήσει και μετά τις Γερμανικές εκλογές να εκδηλώνει τέτοιο θαυμασμό, δεδομένου ότι το Σεπτέμβρη η «τρόικα» θα έρθει για έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, και με σκληρά μέτρα γερμανικής έμπνευσης. Αντίθετα ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal, εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Όμως δήλωσε, πως υιοθετεί πλήρως ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ενισχυθεί με δωρεάν χορήγηση οικονομικής βοήθειας, τύπου σχεδίου Μάρσαλ. Αυτή η πρόταση ευνοεί εξαιρετικά τη χώρα μας και συντελεί στη δημιουργία αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.
3
Δεν είναι μόνο οι τράπεζες του εξασθενισμένου Νότου που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι τράπεζες για το πρώτο εξάμηνο του 2013, τρεις από τις πλέον ισχυρές, η βρετανική Barclays, η γερμανική Deutsche Bank, και η ελβετική UBS, παρουσιάζουν έντονα προβλήματα με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών τους να υποχωρήσουν κατά 3,5-4%. Η Barclays ανακοίνωσε έλλειμμα ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου και απεφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 6,7 δισ. ευρώ, για τη μερική κάλυψη του ελλείμματός της. Επίσης ανακοίνωσε, ότι θα εκδώσει και θα κυκλοφορήσει ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ μετατρέψιμα σε μετοχές. Η γερμανική Deutsche Bank απεφάσισε και αυτή να ενισχύσει την οικονομική της θέση, χωρίς όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων της. Το ίδιο και η ελβετική UBS που η διοίκηση της ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα. Έτσι η χρηματοπιστωτική αγορά, βρίσκεται εν αναμονή των συγκεκριμένων μέτρων που θα λάβουν, οι δύο αυτές μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι, η Deutsche Bank, που θεωρείται η μεγαλύτερη και ισχυρότερη τράπεζα της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει προβλήματα.