Απολαυστική συνταγή για ασθενείς με Διαβήτη τύπου ΙΙ
Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα), ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, περίπου 240 γρ., ξεφλουδισμένο, κομμένο πρώτα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
4 μεγάλα μανιτάρια χωρίς τους μίσχους (καλλιέργειας), περίπου 90 γρ., πλυμένα και κομμένα σε φέτες
4 φρέσκα κρεμμύδια, ολόκληρα, με φύλλα μήκους περίπου 5 εκ., κομμένα σε κομμάτια περίπου 2,5 εκ.
480 γρ. άπαχο χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλα, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές του γλυκού καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, χωρίς λιπαρά
2 φλιτζάνια ζεστό βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή μακρύκοκκο
φρέσκο κόλιαντρο για γαρνίρισμα
Ζεσταίνουμε ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή wok σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο, το τζίντζερ, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμύδια. Ανακατεύοντας συνέχεια, το αφήνουμε στη φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, το μεταφέρουμε σε μια ζεστή πιατέλα και το βάζουμε στο θερμοθάλαμο. Βάζουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χοιρινό και το αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές, ανακατεύοντας τακτικά, περίπου 4 λεπτά, και στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι το μείγμα με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε σε ένα μικρό φλιτζάνι τη σάλτσα σόγιας, το μπαλσάμικο και το καλαμποκάλευρο, μέχρι το τελευταίο να διαλυθεί. Προσθέτουμε στο τηγάνι το ζωμό κοτόπουλου και το μείγμα με τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στη φωτιά, αναδεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να πάρει βράση το μείγμα και να «δέσει» η σάλτσα. Σερβίρουμε βάζοντας σε κάθε πιάτο ½ φλιτζάνι ζεστό ρύζι, χοιρινό με σάλτσα και λίγο κόλιαντρο για γαρνιτούρα.
Ανά μερίδα – θερμίδες: 226 (27% από λιπαρά), πρωτεΐνες: 26 g, νάτριο: 326 mg, χοληστερόλη: 59 mg, υδατάνθρακες: 32 g, φυτικές ίνες: 2 g, λιπαρά: 10 g.