Το χρονικό της μεταβίβασης των 902 TV – FM

Μετά άρχισε να συζητάει με επιχειρηματίες και πρόσωπα, διαλύοντας τελικά τη συμφωνία έπειτα από παρέμβαση της ΕΙΤΗΣΕΕ και της κυβέρνησης. Στη συνέχεια η Digea ανέβασε το σήμα του 902 TV και ο σταθμός κατέθεσε υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της άρνησης του ΕΣΡ να επιβάλει κυρώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς επειδή δεν καταβάλλουν το 1,5% από τον τζίρο τους στον ελληνικό κινηματογράφο. Ακολούθησε η ανακοίνωση της πώλησης στον τότε άγνωστο επιχειρηματία μέσα στον Αύγουστο. Ιδού η αποκαλυπτική διαδρομή…

• 10.9.2012: Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει πως «…η τηλεόραση του 902 παύει να μεταδίδει το πρόγραμμά της, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ιδιαίτερα μεγάλο κόστος λειτουργίας της με τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. (…) Τα έσοδα του 902 από αυτήν την πηγή είναι πενιχρά, επειδή είναι σταθμός του ΚΚΕ». Αντί για τον 902 TV, το ΚΚΕ ενεργοποιεί το portal www.902.gr, ενώ παράλληλα ενημερώνει το ΕΣΡ για την επιστροφή της άδειας του 902 TV και διακόπτει τη μετάδοση του προγράμματός του για τέσσερις μήνες.

• 4.1.2013: Η Γενική Γραμματεία, μέσω του Ιωάννη Α. Παναγιωτόπουλου, ζητάει από το ΕΣΡ «με αφορμή τελευταία δημοσιεύματα που φέρουν την επικείμενη μεταβίβαση συχνότητας του τηλεοπτικού σταθμού 902 του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος σε επιχειρηματία» να ενημερωθεί «για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί αρμοδίως από τότε που έπαψε η λειτουργία του σταθμού». Προηγήθηκε «ανακοίνωση» της ΕΙΤΗΣΕΕ, η οποία είχε την έγκριση μόνο του Δ. Κοντομηνά. Το ΕΣΡ απάντησε την ίδια ημέρα πως είχε συγκροτήσει (από τον Νοέμβριο) τρεις φακέλους, για το Alter, τον 902 TV και τον Ξένιο.

• 8.1.2013: Η διεύθυνση της Ραδιοτηλεοπτικής 902 σε ανακοίνωσή της ανέφερε τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες ξεδιπλώνεται μια πολύμορφη επιχείρηση με στόχο την αφαίρεση της άδειας της τηλεόρασης του 902, με πρόσχημα την αναστολή της εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος. (…) Η τηλεόραση του 902 έχει κερδίσει στην πράξη την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και θα την υπερασπισθεί με κάθε τρόπο. Για τον σκοπό αυτό ξεκινά και πάλι την εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος».

• 10.1.2013: Η ΕΙΤΗΣΕΕ σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Τηλεοπτικές συχνότητες, παραεμπόριο και τέλη συχνοτήτων» φωτογραφίζει τον 902 TV, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως φθάσαμε μέχρι του σημείου να δηλωθεί πρόσφατα από την ιδιοκτησία σταθμού που διέκοψε προ πολλού τη λειτουργία του αλλά κατόπιν μετέγνωσε ότι «…έχει κερδίσει στην πράξη την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και θα την υπερασπισθεί με κάθε τρόπο (!)».

• 2.3.2013: Η Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ δηλώνει πως «από το Σάββατο 2 Μάρτη η τηλεόραση του 902 “περνά” στο ψηφιακό καθεστώς μετάδοσης, παρέχοντας στους τηλεθεατές όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα της ποιότητας του ψηφιακού σήματος. Οι τηλεθεατές από σήμερα θα βρίσκουν τον 902 TV στο ψηφιακό μπουκέτο της Digea, μαζί με όλα τα υπόλοιπα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας».

• 5.8.2013: Τo ΚΚΕ ανακοινώνει την πώληση σε άγνωστο τότε αγοραστή, με το επιχείρημα πως «η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ραδιοτηλεοπτικής δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων. (…) Υπήρξε τελικά δυνατότητα πώλησης και καταλήξαμε να δοθεί αυτή η λύση ώστε να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις του σταθμού. Η πώληση αφορά υποδομές, μηχανήματα και αυτοκίνητα της εταιρείας. Ο διακριτικός τίτλος και τα σήματα, λεκτικά και ηχητικά, παραμένουν στο κόμμα».

Ζημιογόνος η εταιρεία

Η Ραδιοτηλεοπτική δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2012. Το 2011 οι ζημίες σε ραδιόφωνο και τηλεόραση είχαν περιοριστεί σε 4,7 εκατ. ευρώ, αλλά ο κύκλος εργασιών παρέμενε στο 1 εκατ. ευρώ

…και οι «χρυσοφόρες» άδειες

Οι δύο άδειες που έχουν εκχωρηθεί στη Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση είναι κομματικές. Στο μετοχολόγιο του ΕΣΡ το ΚΚΕ αναφέρεται ως ιδιοκτήτης κατά 100% της πωληθείσης εταιρείας. Στην περίπτωση της τηλεόρασης ο 902 TV, όπως και ο τότε ΣΚΑΪ (σημερινός Alpha), δεν είχε λάβει άδεια από το ΕΣΡ της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη. Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στις 31 Δεκεμβρίου 1993 ο τότε υφυπουργός Προεδρίας Ευ. Βενιζέλος και ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γ. Χαραλάμπους έδωσαν τη δυνατότητα «στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς “ΕΡΜΗΣ – ΣΚΑΪ Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ΑΕ – SKY 100,4 – Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΕΔΤ” και “ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ – 902 Αριστερά στα FM” να εκπέμπουν στα κανάλια που χρησιμοποιούν και εκπέμπουν». Οι άδειες και των δύο Μέσων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν λήξει. Με βάση τη νομοθεσία, το ΚΚΕ μπορεί να ζητήσει εκ νέου άδεια από την κυβέρνηση και το ΕΣΡ, καθώς είναι κόμμα εκλεγμένο στη Βουλή, και είναι πολύ πιθανό να την κερδίσει!


Σχολιάστε εδώ