Περιμένοντας τα δώρα…

ΤΑ ευεργετήματα από τη δημόσια στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και τις πολιτικές φιλοφρονήσεις προσωπικά του Μπ. Ομπάμα, αναμένουν στην κυβέρνηση. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά σε Ουάσινγκτον και Ν. Υόρκη και ταυτόχρονα υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν σχετικά με το ζήτημα του δημόσιου χρέους. Βαρύνουσα σημασία ως προς αυτό, έχει η επισήμανση του αμερικανού Προέδρου ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση για την Ελλάδα, αλλά έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στη μείωση του χρέους. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες. Ικανοποίηση εκφράζεται από το Μαξίμου και για τις επαφές που είχε ο κ. Σαμαράς με επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Το κλίμα ήταν καλό, αλλά οι αμερικανοί επενδυτές εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί κι επιφυλακτικοί λόγω κυρίως της ρευστότητας (οικονομικής και πολιτικής) που υπάρχει. Θετική ήταν η απήχηση και στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης για τη συνάντηση Μπ. Ομπάμα- Αντ. Σαμαρά, και οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο ότι ο πρωθυπουργός εξασφάλισε τη στήριξη των ΗΠΑ.

«Διάλυση»

ΘΕΡΜΟ παραμένει το μέτωπο του Δημοσίου καθώς η κυβέρνηση προωθεί με εντατικούς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη κινητικότητα των υπαλλήλων εν όψει Σεπτεμβρίου και προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα, αυτό του Δεκεμβρίου. Στην αντίπερα όχθη οι δημόσιοι υπάλληλοι από πολλές κατηγορίες προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Παιδεία, Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν τα «καυτά μέτωπα». Με το γνωστό… «απειλητικό ύφος» ο υπουργός Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αν δεν γίνουν απολύσεις δεν θα δοθούν οι επόμενες δόσεις. Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Μητσοτάκης αισιοδοξεί ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί κανονικά, αλλά ανησυχεί για τη δεύτερη και προειδοποιεί ότι αν τα υπουργεία δεν ανταποκριθούν όπως πρέπει δεν πρέπει να αποκλειστούν οριζόντια μέτρα, ήτοι λουκέτο σε έναν δημόσιο οργανισμό. Οι περισσότεροι από τους επόμενους 12.500 (του Δεκεμβρίου) θα προέλθουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον υπουργό Εσωτερικών να ζητάει αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων και να διαφωνεί με οριζόντιες απολύσεις. Σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για διάλυση του κοινωνικού κράτους. «Η μνημονιακή πολιτική θυσιάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Παιδεία, την Υγεία, στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας από μια εξαθλιωμένη κοινωνία και τα τελευταία οχυρά κοινωνικής προστασίας», υπογραμμίζει.

Σενάρια

Οι αβεβαιότητες ως προς την πορεία της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πολιτική ρευστότητα, έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο τα εκλογικά σενάρια. Πρώτος «ήρξατο χειρών αδίκων» ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θέλει και δεν θα επιδιώξει πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θα ανεχτεί οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε πλευρά ή συμφέροντα. Ο Β. Βενιζέλος απέφυγε να πάρει δημόσια θέση, πλην όμως έστειλε «μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση ότι διαφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διότι δεν πρόκειται να λύσουν τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση «μετράει ημέρες» και… όπου να ‘ναι θα καταρρεύσει, ιδίως δε όταν χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα. Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι αν «πέσει» η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να προκηρυχθούν εκλογές, αλλά να σχηματιστεί μια νέα με… άλλον πρωθυπουργό! Στα ενδότερα της κυβέρνησης υπάρχει ο φόβος για ενδεχόμενο «ατύχημα», δηλαδή να μην ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο ή μια ρύθμιση στη Βουλή.

Το αποκλείουν…

ΜΑΖΙ με τα εκλογικά επανήλθαν και τα σενάρια για τη λήψη νέων, επώδυνων εννοείται, μέτρων. Ως συνέπεια των καθυστερήσεων στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, της υστέρησης στα έσοδα, αλλά και της παρατεινόμενης ύφεσης και της εντεινόμενης ανεργίας. Ο πρωθυπουργός αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αλλά εμμέσως θέτει ως προϋπόθεση την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα καθότι… η λιτότητα δεν είναι λύση. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης διέψευσε τις πληροφορίες για νέα μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση 13ου και 14ου , αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. «Καλοκαιρινό ανέκδοτο» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις διαβεβαιώσεις του κ. Βρούτση, ενώ το ΚΚΕ τον επέκρινε διότι «προκαλεί και προσβάλλει τη νοημοσύνη των εργαζομένων».

Μετ’ εμποδίων…

«Επεισοδιακή» εξελίσσεται η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών -μέσω των ελεγκτικών οργάνων του- να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων «σπάνε» τα λουκέτα που βάζουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ και επαναλειτουργούν, άλλοι -όπως στην περίπτωση των Αρχανών Ηρακλείου- προπηλακίζουν τους ελεγκτές, ενώ η γραφειοκρατία καθυστερεί σημαντικά την εφαρμογή των ποινών. Με πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις ή ακόμη και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργείο προσπαθεί να κλείσει τα «παραθυράκια» των υφιστάμενων νόμων και παράλληλα να επισπεύσει τις διαδικασίες για την είσπραξη των φόρων και των προστίμων. Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από επιχειρηματίες που χρωστούν στο Δημόσιο, ακόμη και μέσα στη νύχτα, είναι ένα από τα «ακραία» μέτρα που αποφασίσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Από τους ελέγχους προκύπτει «όργιο φοροδιαφυγής» που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά και το 70% με απώλειες εσόδων εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.


Σχολιάστε εδώ