Οι εξαιρετικές περιστάσεις επιβάλλουν εθνικές ηγεσίες

Το σχήμα αυτό μέρα με τη μέρα θα γίνεται αυταρχικότερο, αντιλαϊκότερο και βήμα βήμα θα οδηγεί τον τόπο σε μία επικίνδυνη πόλωση, βαθύτατα διχαστική. Πόλοι αντιπαράθεσης με αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Δεν αντιλαμβάνονται δυστυχώς ότι αυτή η πολιτική οδηγεί το λαό κατευθείαν στο διχασμό και τον εμφύλιο;

Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς την ιστορία του τόπου, δεν αγνοούν ότι ο λαός μας τον 20ό αιώνα «έζησε» δύο εθνικούς διχασμούς (το 1916 και το 1946), τον δεύτερο μεγαλύτερο και αγριότερο από τον πρώτο, γνώρισε δύο δικτατορίες, την δεύτερη αγριότερη και μακροβιότερη από την πρώτη, υπέστη δύο εθνικές καταστροφές (Μικρασιατική και Κυπριακή τραγωδία) και δεκάδες κινήματα, πραξικοπήματα και προνουτσιαμέντα. Εξαίρεση, φυσικά, αποτελεί το λυτρωτικό κίνημα του Γουδή τον Αύγουστο του 1909, που έθεσε στο περιθώριο τον παλαιοκομματισμό.

•••

Στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας, εξουθενώνουν ηθικά και οικονομικά το λαό. Πώς εννοούν τη σωτηρία της Πατρίδας χωρίς τη σωτηρία του Λαού; Μήπως την ταυτίζουν μόνο με τη σωτηρία των διεφθαρμένων οικονομικοπολιτικών elite; Δεν γνωρίζουν ότι πρώτο και ζωτικό συστατικό της έννοιας Πατρίδα είναι ο λαός; Πατρίδα χωρίς λαό είναι αφηρημένη έννοια. Πατρίδα χωρίς ελεύθερο λαό είναι θλιβερή έννοια και πατρίδα χωρίς ευημερούντα λαό είναι τραγική έννοια. Πού οδηγούν το λαό; Τους φτωχούς εναντίον φτωχών αφού τροχίσουν τα σκουριασμένα μαχαίρια στα ακόνια του Γράμμου και του Μελιγαλά;

Ό,τι κατέκτησε η μεταπολιτευτική ελληνική δημοκρατία με αρχιτέκτονες τον Κων/νο Καραμανλή και τον Ανδ. Παπανδρέου δεν πρέπει να καταρρεύσει σε ερείπια από την ανικανότητα των επιγόνων τους.

Οι πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του ευρύτερου κοινοβουλευτικού χώρου, όπως διαμορφώθηκαν από τους δύο μεγάλους μεταπολιτευτικούς ηγέτες, τον Κων/νο Καραμανλή και τον Ανδ. Παπανδρέου με αίσθημα εθνικής ευθύνης, πρέπει να συσπειρωθούν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και να φράξουν το δρόμο στο νέο διχασμό του Λαού μας. Οφείλουν να συμπαραταχθούν σε ένα ενιαίο Πατριωτικό και Δημοκρατικό Μέτωπο με ευρωπαϊκό και ταυτόχρονα ελληνοκεντρικό προορισμό.

Όμως, ένα τέτοιο κόμμα δεν θα είναι πολιτικά βιώσιμο και εθνικά αναγκαίο αν δεν είναι αταλάντευτα πατριωτικό, βαθύτατα δημοκρατικό, ένα κόμμα που θα καλύψει το κενό του κοινωνικού κράτους και θα εμπνεύσει εθνική αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση στους νέους, οι οποίοι σήμερα ωθούνται στα στρατόπεδα των άκρων για να αποτελέσουν αύριο τους αντιμαχόμενους και αλληλοσυγκρουόμενους Έλληνες.

Η οργάνωση του ενδιάμεσου (κεντρώου) χώρου αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα γιατί θα λειτουργήσει α) αποτρεπτικά στην καλλιεργούμενη πόλωση, β) κατευναστικά απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή δυσφορία, μέσα φυσικά από μια δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Αποτελεί εθνική αναγκαιότητα για να δημιουργηθούν όροι ομοψυχίας και κοινωνικής συνοχής, οι οποίοι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών περιστάσεων που είναι φανερό ότι απειλούν το εθνικό μέλλον. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να βρεθεί ο τόπος σε κοινωνική αποσύνθεση μπροστά σε επερχόμενους εξωτερικούς κινδύνους. Αποτελεί επίσης πολιτειακή αναγκαιότητα η ανασύνταξη του πολιτεύματος με τρεις κύριες διαστάσεις: θεσμική, κοινωνική, οικονομική.

Θεσμική διάσταση σημαίνει: ισχυροποίηση των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών, με μικρότερο και λειτουργικότερο κεντρικό κράτος αφενός και ουσιαστική αποκεντρωμένη διοίκηση και αυτοδιοίκηση αφετέρου. Σημαίνει επίσης ουσιαστική διάκριση των κορυφαίων λειτουργιών της Πολιτείας (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική).

Κοινωνική διάσταση σημαίνει: κατοχύρωση της κοινωνικής δημοκρατίας κατά το πλήρες περιεχόμενό της με συνταγματικές εγγυήσεις, ουσιαστική δηλαδή κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων αφού προηγουμένως ανακτηθούν στο σύνολό τους (Πρόνοια, Παιδεία, Υγεία).

Οικονομική διάσταση σημαίνει: θεσμική αναδιάταξη της εθνικής οικονομίας με κοινωνικούς και γεωγραφικούς όρους για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κοινωνικών ομάδων και των γεωγραφικών περιφερειών. Εξυπακούεται ότι ηθική αναγκαιότητα υπαγορεύει την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συναλλαγής στον οικονομικοπολιτικό βίο. Τέλος, απαιτείται ένα νέο, σύγχρονο όραμα που θα στοχεύει στην οικονομική, πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη ενός κράτους με σύνορα και ενός Ελληνισμού χωρίς σύνορα.

Με δυο λόγια, απαιτείται θεσμική (συνταγματική) προστασία της δημοκρατίας των πολιτών και όχι προστασία της δημοκρατίας των elite. Η Ελλάδα έχει ανάγκη Εθνικής Ηγεσίας.

Ο Πολιτικός και Κοινωνικός Σύνδεσμος «Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ» θα πάρει πρωτοβουλίες.

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός είναι Πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ» και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής


Σχολιάστε εδώ