Νέο κρεσέντο αλυτρωτισμού των Σκοπίων

Η σκοπιανή ηγεσία η οποία καλλιεργεί με κάθε ευκαιρία τον αλυτρωτισμό και την ιδέα της «διαιρεμένης Μακεδονίας», έδωσε ένα σκληρό στίγμα εν όψει και της πιθανολογούμενης προσπάθειας του Μ. Νίμιτς να επαναλάβει τη διαδικασία του για το θέμα της ονομασίας. Οι εκδηλώσεις για το Ίλιντεν και την ASNOM συμπίπτουν και με εκδηλώσεις που οργανώνονται στα Σκόπια από τη διασπορά για να αποτιμηθεί η «επώδυνη» Συνθήκη του Βουκουρεστίου που οδήγησε στη «βίαιη διαίρεση της Μακεδονίας», ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι η ASNOM αποτελεί ορόσημο του Μακεδονισμού, καθώς με την ίδρυσή της τον Αύγουστο του 1944 εξαγγέλθηκε η συγκρότηση «μακεδονικού κράτους» με επίσημη γλώσσα τη «μακεδονική» και συγχρόνως στην πρώτη παράγραφο του μανιφέστου της τίθεται ως στόχος η αποκατάσταση της «ενότητας όλου του μακεδονικού λαού, στο πλαίσιο της γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας…».

Στο Κρούσεβο ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι ήταν πολύ πιο αποκαλυπτικός όμως σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας.

Η κυβέρνησή του βιώνει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα προβλήματα με την αλβανική οντότητα παραμένουν και ο κ. Γκρούεφσκι καταφεύγει στην εύκολη και προσφιλή λύση, του να αποδίδει την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην πΓΔΜ στην Ελλάδα. Και δεν μπορεί να κρύψει πια την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ακόμη και οι Αμερικανοί δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον για το θέμα της ονομασίας, όπως φάνηκε και στις συναντήσεις του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Έχοντας έστω και καθυστερημένα αντιληφθεί το αδιέξοδο στο όποιο έχει οδηγήσει τη χώρα του ο κ. Γκρούεφσκι θεωρεί ότι ευθύνεται και η… διαδικασία και έτσι στην ομιλία του επανήλθε στην πρόταση που είχε υποβάλει στη γνωστή επιστολή προς τον κ. Σαμαρά για απευθείας συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη διαδικασία του ΟΗΕ και τον Μ. Νίμιτς…

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει από τον ΟΗΕ αλλαγή της μορφής της διαδικασίας ώστε επικεφαλής των συνομιλιών να τεθούν οι δύο πρωθυπουργοί.

Μια πρόταση με την οποία ελπίζει ο κ. Γκρουέφσκι ότι θα ξεφύγει από την πιεστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και θα μεταφέρει με τα γνωστά επικοινωνιακά κόλπα του, την πίεση στον έλληνα πρωθυπουργό. Η Αθήνα με την επιστολή Σαμαρά έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε τέτοιου είδους αλλαγή στη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών θα είχε νόημα μόνον εάν υπήρχε κάτι χειροπιαστό και συγκεκριμένο για να συζητήσουν.

Πάντως δεν πρέπει να παραβλέπεται μια ακόμη αναφορά του κ. Γκρούεφσκι, που επαναφέρει και πάλι τη δέσμευσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να εγκριθεί ή όχι η λύση στην οποία θα κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη το φθινόπωρο, όταν και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γκρούεφσκι θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, για «πυροτεχνήματα» από τη σκοπιανή πλευρά με σκοπό να εκθέσουν την Ελλάδα ότι δήθεν δεν επιθυμεί τον διάλογο…

Πιο «εθνικοπατριωτική» ήταν η ομιλία του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ στο μνημείο της ASNOM στο Πέλιντσε:

«Ζητείται από εμάς να παραιτηθούμε από αυτό που ήμασταν, είμαστε και πρέπει να είμαστε. Ζητείται από εμάς να παραιτηθούμε του ονόματός μας, της ταυτότητάς μας, αλλά αυτά αποτελούν μέρος του εαυτού μας και εμείς αποτελούμε μέρος αυτών. Η ονομασία και η ταυτότητα είναι σαν ποτάμι που ρέει επί αιώνες, με εμάς ή χωρίς εμάς. Το να παραιτηθούμε της ταυτότητας είναι σαν να ζητείται από εμάς να αποξηράνουμε το ποτάμι από το οποίο πίνουμε νερό, το ποτάμι από το οποίο ζούμε και εμείς, όπως ζούσαν και οι πρόγονοί μας και όπως πρέπει να ζήσουν και οι απόγονοί μας (…)

Η ιστορία, όμως, δεν είναι ιδιοκτησία ενός μόνο λαού ή κράτους. Η ιστορία είναι κοινή. Είναι μέρος του εαυτού μας, μέρος αυτού που ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε (…)»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι στις αρχές Αυγούστου ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του συνεδρίου που οργάνωσε η ισχυρή οργάνωση της σκοπιανής Διασποράς «UMD» με θέμα τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Μια Συνθήκη που για τους εκπροσώπους του αλυτρωτισμού στα Σκόπια επέφερε το σημαντικότερο πλήγμα στο ιδεολόγημα του μακεδονισμού με τη «βίαιη διαίρεση της Μακεδονίας, της κοιτίδας τού πέραν των 2.000 ετών ιστορικού έθνους των απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που υποχρεώθηκαν να περιορισθούν στα σημερινά γεωγραφικά όρια της πΓΔΜ.

Η οργάνωση αυτή της Διασποράς έχει στενούς δεσμούς με το καθεστώς Γκρούεφκσι και ο πρόεδρός της Μέτο Κόλοσκι έχει επιρροή στη σκοπιανή κυβέρνηση.

Ο κ. Κόλοσκι ζήτησε με συνεντεύξεις του να διακοπούν οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας με το επιχείρημα ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία, η ελληνική Βουλή θα μπορεί να απορρίψει εκ των υστέρων την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο κ. Κόλοσκι καλεί σε αφύπνιση τους «ανά τον κόσμο Μακεδόνες» τους οποίους υπολογίζει σε 3-4 εκατομμύρια (συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και τους… 500.000 «Μακεδόνες» που έμειναν λόγω του «διαμελισμού της Μακεδονίας, στο αιγαιατικό τμήμα της» – δηλαδή την Ελλάδα!)

Όσο για την άλλη μεγάλη οργάνωση της Διασποράς, το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» το όποιο ειδικεύεται στον αλυτρωτισμό εναντίον της Ελλάδας, υπό την αιγίδα της σκοπιανής κυβέρνησης, θα πραγματοποιήσει την ετήσια συγκέντρωσή του στα Σκόπια τις ημέρες αυτές που θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση εκδήλωσης για να αποτίσει φόρο τιμής στα «θύματα του διαμελισμού της Μακεδονίας» στην συνοριακή διάβαση των… Ευζώνων (Γευγελή).

Ο ακραίος εθνικιστής πρόεδρος του Κογκρέσου Τοντόρ Πετρόφ, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, ζήτησε και αυτός τη διακοπή των συνομιλιών για το όνομα γιατί, όπως είπε, «αλλαγή του ονόματος σημαίνει αλλαγή της ταυτότητας του μακεδονικού λαού»…


Σχολιάστε εδώ