Μετακομίζουν στο σπίτι τους 2.500 κατάδικοι και κρατούμενοι!

Η εξέλιξη αυτή που για πρώτη φόρα θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες ισχύει από χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία, θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά χάρις σε νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην αρεοπαγίτης και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ήταν υπέρ της καινοτομίας αυτής από τότε που κατείχε την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Με την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε υποδίκους, καταδίκους και κρατουμένους που θα είναι ουσιαστικά σε άδεια άλλα θα διαμένουν στο σπίτι, θα υπάρξει σημαντική αποσυμφόρηση των φυλακών στις όποιες υπάρχει αδιαχώρητο. Η δυναμικότητά τους είναι για 8.500 περίπου κρατουμένους και σήμερα είναι κυριολεκτικά… στοιβαγμένοι γύρω στους 14.500 (!), από τους οποίους το 65% είναι αλλοδαποί, με τους Αλβανούς να έχουν την… πλειοψηφία. Εξάλλου στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων κρατούνται 1.400 γιατί δεν χωράνε στις φυλακές. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 κρατούμενοι θα… μετακομίσουν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το νομοσχέδιο που έχει επεξεργασθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου περιλαμβάνει τρία πεδία αναφοράς, ένα από το χώρο της ποινικής δικονομίας, ένα από τον χώρο του ουσιαστικού ποινικού δικαίου και ένα από τον χώρο του σωφρονιστικού δικαίου.

Στο χώρο του Ποινικού Δικαίου (κατάδικοι): Εισάγεται ο θεσμός της απόλυσης καταδίκων υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών από ήδη κρατούμενους χωρίς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Η διάταξη θα ισχύει μόνο για κατάδικο που εκτίει ποινή πρόσκαιρης ή ισόβιας κάθειρξης. Για την εφαρμογή της διάταξης ο κατάδικος οφείλει να έχει εκτίσει: α) προκειμένου για πρόσκαιρη κάθειρξη, τα 2/5 της ποινής του, β) και για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον 14 έτη.

Η απόλυση του κατάδικου μπορεί να ανακληθεί, όταν ο κατάδικος δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν. Σε περίπτωση ανάκλησης , ο χρόνος από την απόλυση έως τη νέα σύλληψη δεν υπολογίζεται στην εκτιθείσα ποινή.

Στο χώρο της ποινικής δικονομίας: Προστίθεται στον κατάλογο των περιοριστικών όρων, ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση. Ρητά αποκλείεται η δυνατότητα επιβολής του όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση στις περιπτώσεις υποδίκων για αδικήματα για τα οποία δεν προβλέπεται απόλυση υπό τον όρο της ηλεκτρονικής κράτησης. Τέλος, ορίζεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν και ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη για την οποία κατηγορούνται τιμωρείται από το νόμο με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Στην περίπτωση αυτή η έγγραφη συναίνεση πρέπει να δοθεί και από τους ασκούντες την επιμέλεια του ανηλίκου και από τον ίδιο.

Το κόστος της επιτήρησης επιβάλλεται στον επιτηρούμενο και προκαταβάλλεται για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες, καθώς τότε προβλέπεται η επανεκτίμηση από το αρμόδιο Συμβούλιο ως προς την συνέχιση του μέτρου.

Στο χώρο του σωφρονιστικού δικαίου: Με την εισαγωγή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης επιτρέπεται η λήψη αδειών και για όσους φέρουν την ιδιότητα του αλλοδαπού, του αστέγου ή του στερουμένου οικογενείας. Η δυνατότητα αυτή υπήρχε και πριν αλλά για πρακτικούς λόγους ήταν δύσκολη η χορήγηση τέτοιας αδείας. Πλέον η σχετική διαδικασία διευκολύνεται.

= Όταν ο κατάδικος εκτίει ποινή ισόβιας ή εικοσιπενταετούς κάθειρξης, η άδεια μπορεί να χορηγείται με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού ή του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Για την εφαρμογή του όρου αυτού απαιτείται η συναίνεση του καταδίκου. Πρόκειται για μια ρύθμιση που συμβάλει στη ισχυροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου καθώς περιορίζεται η δυνατότητα ο κατάδικος να κάνει ανεξέλεγκτη χρήση της άδειάς του με τελικό αποτέλεσμα μια πιθανή του απόδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σκέψη η ηλεκτρονική επιτήρηση των κρατουμένων στο σπίτι να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία με διαγωνισμό, η οποία θα εγκαταστήσει σύστημα στα γραφεία και με οθόνες που θα είναι συνδεδεμένες με τους τόπους διαμονής των κρατουμένων θα παρακολουθεί αν τηρούν οι κρατούμενοι τις υποχρεώσεις που θα προβλέπει ο νόμος.


Σχολιάστε εδώ