Λεφτά υπάρχουν, σύστημα δεν υπάρχει
Όλες αυτές οι εκδηλώσεις οργανώνονται από πολιτιστικούς συλλόγους – σφραγίδα για την περίσταση, πίσω από τους οποίους είναι συναλλασσόμενοι με τους ατζέντηδες και παίρνουν τη μίζα τους.
Κανένας ποτέ από αυτούς τους συλλόγους δεν θεώρησε εισιτήρια, δεν κατέβαλε τον γνωστό φόρο θεαμάτων. Και ήταν γνωστό στις τοπικές κοινωνίες. Και ο συνήθης προστάτης ήταν ο κατά τόπον δήμαρχος, ο οποίος υπερηφανευόταν και από πάνω γιατί φέρνει τις φίρμες για ψυχαγωγία και διασκέδαση των δημοτών του. Και όλα αυτά γινόταν κάτω από τη… σκέπη του Εφόρου. Και ξαφνικά όλοι, με πρώτα τα κανάλια και τις εφημερίδες, ανακάλυψαν το πάρτι της φοροδιαφυγής που γινόταν, με πρωταγωνιστές και τους καλλιτέχνες. Έκπληκτο και το ΣΔΟΕ, λες και δεν είχε ακούσει τίποτε, ξαμόλυσε ελεγκτές ανά την χώρα και άρχισαν να πέφτουν τα πρόστιμα, τα λουκέτα και οι… αποστολές των υπευθύνων του πανηγυριού στον Εισαγγελέα. Οι παλιοί χωρίς κομπιούτερ και συστήματα… on line είχαν βρει τον τρόπο και δεν περνούσε κανείς χωρίς εισιτήριο, βάζοντας εφοριακό στην είσοδο. Τόσο καλά δουλεύουν σήμερα που σε αναγκάζουν να προστρέχεις δεκαετίες πίσω.
Αυτή η ιστορία πάντως αποδεικνύει ότι λεφτά υπάρχουν, σύστημα δεν υπάρχει, όπως και απλό μυαλό. Και αντί να βρει τον τρόπο η κυβέρνηση για να κλείσει τις διόδους της φοροδιαφυγής, καταφεύγει στην εύκολη λύση, στα χαράτσια.
Η λύση είναι αυτή που προτείναμε την περασμένη Κυριακή. Κάντε συμμέτοχο στη μάχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τον πολίτη, να ζητάει παντού απόδειξη, αλλιώς θα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει προνόμια, όπως το αφορολόγητο, αν σε έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχει πάρει απόδειξη για αυτό που πλήρωσε. Έτσι η τρύπα στα έσοδα θα μικρύνει και ο… γάιδαρος θα ελαφρυνθεί από τα πολλά βάρη.
Οι κύριοι Στουρνάρας, Μαυραγάννης, Θεοχάρης και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχουν τον λόγο.