«Καλύτερα να μοιράζεσαι τα πέντε ή να κρατάς μόνος σου το… μηδέν;»

«Τα έσοδα θα κατανέμονται μισά μισά και στις δύο πλευρές και αποκλειστικά και μόνο για κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα», αναφέρει πρόσωπο που συνεργάστηκε για την εκπόνηση του σχεδίου που φιλοδοξεί να κάνει συνεταίρους την Εκκλησία και το Δημόσιο. «Ορισμένοι θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο η Εκκλησία ανοίγει την κερκόπορτα για να βάλει χέρι το Δημόσιο στην περιουσία της Εκκλησίας. Κάνουν μεγάλο λάθος», διευκρινίζει. «Ίσα ίσα από το να ρημάζουν αυτά τα ακίνητα και να περνούν δεκαετίες και να τα έχουμε μόνο για να τα… καμαρώνουμε και να λέμε ότι και με δικαστικές αποφάσεις είναι τελεσίδικα δικά μας, τουλάχιστον είπαμε να τα αξιοποιήσουμε για το καλό του κόσμου που έχει ανάγκη».

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς και πρέπει να τονιστεί, λένε στην Αρχιεπισκοπή, είναι πως η νέα εταιρεία που θα συσταθεί δεν παίρνει την κυριότητα της περιουσίας, αλλά μόνο τα δικαιώματα χρήσης. «Η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να πουλήσει ούτε μια σπιθαμή εκκλησιαστικής γης. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τα νοικιάσει έναντι τιμήματος», αναφέρουν, υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο και να ακολουθήσουν και άλλες Μητροπόλεις τον ίδιο δρόμο για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Δεν αρνούνται πως οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος είναι που θα κάνουν τη διαφορά.

Μένει να διευκρινιστούν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν όσοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την εταιρεία Εκκλησίας – Δημοσίου για να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα. Σε εκείνους που θεωρούν πως η Εκκλησία δίνει το 50% των εσόδων της στο κράτος χωρίς αυτό να προσφέρει τίποτε απαντούν: «Το κράτος το έχουν όλοι συνέταιρο, θέλουν δεν θέλουν, μέσω της φορολόγησής τους. Εμείς τουλάχιστον τους δεσμεύουμε πως αυτά τα χρήματα που θα πάρουν θα βοηθήσουν τον κόσμο. Αυτός δεν είναι ο στόχος άλλωστε; Μην ξεχνάτε πως τόσα χρόνια που λέμε πως είναι δικά μας τα ακίνητα δεν είδαμε το παραμικρό έσοδο. Άρα καλύτερα να μοιράζεσαι τα πέντε παρά να κρατάς μόνος σου το μηδέν…».


Σχολιάστε εδώ