Κάθετη πόλωση με την Αριστερά έχει επιλέξει ο Βενιζέλος

Για πρώτη φορά, μάλιστα, φαίνεται πως ο κ. Βενιζέλος και οι επιτελείς του δεν θα πουν όχι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις τους περί πολιτικής σταθερότητας και κυβέρνησης μακράς πνοής, σε ενδεχόμενη επιλογή του Α. Σαμαρά για πρόωρες κάλπες, πριν την ελληνική προεδρία στην ΕΕ (αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2014) και αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διακρίνει εδώ και καιρό, όπως λένε συνεργάτες του, ότι ο Α. Σαμαράς έχει ατζέντα εκλογών η οποία έγινε απολύτως καθαρή τον Ιούνιο με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε στήριξη τότε στον κ. Σαμαρά, αδειάζοντας τη ΔΗΜΑΡ και ενισχύοντας την δική του θέση και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα, όμως, τώρα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ πιο σύνθετο και κρίσιμο. Αν αφήσει το χρόνο να κυλήσει και φτάσει η κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα καθώς και ο ίδιος θα πληγεί ανεπανόρθωτα και το ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσει, αφού θα έχουν προηγηθεί και αλλά σκληρά μέτρα. Όπως μάλιστα σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν οι εθνικές εκλογές ακολουθήσουν τις ευρωεκλογές, εκεί θα υπάρξει «πολιτική τραγωδία για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη ΝΔ». Σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς έχει ανοίξει θέμα πρόωρων εκλογών, που στο επιτελείο του Ε. Βενιζέλου το θεωρούν «πιθανότατο», τότε υπάρχει, όπως λένε, δίοδος διαφυγής καθώς θα μπορέσει να κρατήσει συσπειρωμένο έναν κόσμο που θα του δώσει μεν μονοψήφιο ποσοστό, ωστόσο αυτό θα είναι ικανό να το βάλει στη Βουλή.

Στην Ιπποκράτους έχουν την εικόνα πως σε πρόωρες εκλογές άμεσα, δηλαδή λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως τους αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, έστω και ασθμαίνοντας, έστω και με διαφορά λίγων ψήφων, η ΝΔ θα μπορέσει να είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και με το μπόνους των εδρών, παίρνει μια νέα ευκαιρία.

Αυτό βέβαια είναι το ένα πιθανό σενάριο, καθώς διερευνάται από την Ιπποκράτους και ένα ακόμα πιθανό σενάριο το οποίο έπαιξε και τον Ιούνιο, αυτό μιας νέας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό και νέο οικονομικό επιτελείο.

Είναι, όπως λένε στην Ιπποκράτους, μια λύση ανάλογη με αυτή της κυβέρνησης Παπαδήμου, μόνο που αν προχωρήσει αυτή τη φορά δεν θα ηγηθεί τεχνοκράτης, αλλά πολιτικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους, ένα τέτοιο σενάριο είναι πιο κοντά στη λογική των δανειστών που δεν επιθυμούν εκλογές πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ωστόσο τα ίδια αυτά στελέχη παραδέχονται ότι μια τέτοια λύση πιθανά να σκαλώσει στην εμμονή και το πολιτικό πείσμα του Α. Σαμαρά, να μην δεχθεί λύση διερευνητικών επαφών ή συναινετική λύση και να τραβήξει το σκοινί για εκλογές. Όπως μάλιστα παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαράς δύσκολα θα κάνει το λάθος του Γ. Παπανδρέου να παραδώσει την εξουσία και αμέσως μετά το κόμμα του, το οποίο το πιθανότερο θα καταβαραθρωθεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Στο επιτελείο του Ε. Βενιζέλου, έχουν επιλέξει την κάθετη πόλωση με την Αριστερά, εν όψει διεργασιών και πιθανών εξελίξεων προκειμένου να κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο συσπειρωμένοι το μικρό εκλογικό τους ακροατήριο. Η επίθεση και η πόλωση δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο υπάρχει σταθερό μέτωπο από την επόμενη των εκλογών του Ιουνίου, αλλά πλέον και τη ΔΗΜΑΡ. Και αυτό όχι μόνο γιατί ο κ. Βενιζέλος θέλει να περιμαζέψει ένα κομματάκι από τους ψηφοφόρους της, αλλά και γιατί θέλει να πλήξει την αξιοπιστία της, ώστε να την αδυνατίσει και να την καταστήσει ευάλωτη και σε οποιοδήποτε μετεκλογικό σενάριο να την έχει καταστήσει ηθικά και πολιτικά αδύναμη. Δεν είναι άλλωστε τυχαία, όπως παραδέχονται ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η πολύ σκληρή επίθεση του Συμεών Κεδίκογλου, υφυπουργού Παιδείας, με πολύ στενές πολιτικές σχέσεις με τον Ε. Βενιζέλο, στον κ. Μανιτάκη, αλλά και στον κ. Παπαθεοδώρου, δυο πρώην κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ.

Πάντως οι σχεδιασμοί του κ. Βενιζέλου, έχουν αρκετά προβλήματα και το κυριότερο ότι ο ίδιος έχει μεν μια ισχυρή κυβερνητική παρουσία, ωστόσο εξακολουθεί να είναι αποξενωμένος και αποκομμένος και από την εκλογική βάση και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα κουφάρια και ιστορικά στελέχη του, αλλά κυρίως από τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο προσπαθούσε να δημιουργήσει γέφυρες, αλλά και τρόπο τινά να τον βάλει μέσα στο κάδρο πιθανών εξελίξεων. Το πρόσφατο τηλεφώνημα διαρκείας 30 λεπτών του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Σημίτη ναι μεν ήταν μια καλή κίνηση, το αποτέλεσμα όμως είναι ακόμη αβέβαιο. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες, ο κ. Σημίτης δεν θέλει να ταυτιστεί πλήρως με τον κ. Βενιζέλο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο πολύ σκληρός πυρήνας των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών» θεωρεί ότι ο Ε. Βενιζέλος κλείνει τον κύκλο του. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις έμπειρων πολιτικών παραγόντων, ο κ. Σημίτης δύσκολα θα χωρούσε σε ένα τόσο μικρό πια κόμμα και πως πιθανά να βλέπει ότι μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο σε ένα σχήμα ευρύτερο που θα υπερβαίνει το «συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ του Ε. Βενιζέλου». Πάντως στο πλαίσιο της κινητικότητας που και ο ίδιος ο κ. Σημίτης αναπτύσσει, δεν αποκλείεται να υπάρξει αμέσως μετά τις διακοπές, μια συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο εν όψει γενικότερων διεργασιών, αλλά και της προετοιμασίας για τις εκδηλώσεις της 3ης του Σεπτέμβρη και της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ