Επιλεκτική εξόντωση φτωχών με τα μέτρα του Μνημονίου!

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, τα ελληνικά προγράμματα λιτότητας των τελευταίων ετών είχαν ορατή… ταξική στόχευση, καθώς έριξαν τα μεγαλύτερα βάρη στους πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Αποτιμώντας τις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας, που έχουν εφαρμοσθεί εν μέσω κρίσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οικονομολόγοι που συνθέτουν το επιτελείο του Όλι Ρεν, διαπιστώνουν ότι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι φτωχότεροι πολίτες είχαν και τις μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες από τα μέτρα λιτότητας (περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, αυξήσεις φόρων κ.α.).

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν, ότι στην Ελλάδα το 10% των ασθενέστερων στην εισοδηματική κλίμακα υπέστη μια πολύ μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τα μέτρα λιτότητας, που έφθασε το 8%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στις εξεταζόμενες χώρες, οι οποίες εφάρμοσαν τέτοια προγράμματα. Στην Πορτογαλία και τη Λετονία, σημειώνουν, οι απώλειες εισοδημάτων των φτωχότερων από τα μέτρα λιτότητας ήταν της τάξεως του 5%.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι φτωχότεροι Έλληνες έχασαν ακόμη περισσότερα από τη σκληρή οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Αν συνυπολογισθεί η επίπτωση στα εισοδήματά τους και από τις αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, το ποσοστό των απωλειών ξεπερνά το 15%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν.

Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι απώλειες εισοδήματος αποτυπώνουν μόνο πόσα έχασαν οι πολίτες από τους αυξημένους φόρους και τις μειώσεις κρατικών δαπανών, χωρίς να υπολογίζεται η συνολική επίπτωση στα εισοδήματα από την ύφεση και την ανεργία, που προκάλεσαν τα ακραία προγράμματα λιτότητας με… γερμανική συνταγή.

Παρακολουθώντας τις επιπτώσεις και στα άλλα «σκαλοπάτια» της εισοδηματικής κλίμακας, διαπιστώνει κανείς, από τα στοιχεία της Κομισιόν, ότι η μεσαία τάξη έχασε λιγότερα, σε σχέση με τις απώλειες εισοδημάτων που είχαν οι φτωχότεροι, ενώ στα υψηλότερα «σκαλοπάτια» εισοδημάτων υπάρχουν σημαντικές επιβαρύνσεις, που φθάνουν έως και το 17%. Βέβαια, οι πλουσιότεροι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτές τις επιβαρύνσεις, ενώ όσοι βρίσκονται στον… πάτο των εισοδημάτων οδηγούνται στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης, όταν μέσα σε λίγα χρόνια τα ταπεινά τους εισοδήματα περικόπτονται κατά 15%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν δε ότι στην Ελλάδα εφαρμόσθηκε με μεγάλη διαφορά το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας, που έχει εφαρμοσθεί σε όλη την Ευρώπη, με κριτήριο τις επιπτώσεις του στα εισοδήματα των πολιτών: ενώ οι επιβαρύνσεις των εισοδημάτων σε όλες τις άλλες χώρες δεν ξεπερνούν το 10%, ακόμη και στους πλουσιότερους πολίτες, στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, πλησιάζουν το 20%.

Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία δεν έδειξαν μόνο ότι το ποσοστό των ανέργων εκτινάχθηκε τον Μάιο σε επίπεδο νέου, θλιβερού ρεκόρ (27,6%), αλλά και αναδεικνύουν άλλη μια σημαντική διάσταση της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης: οι άνεργοι και οι οικονομικά μη ενεργοί πολίτες ξεπερνούν περίπου κατά 1 εκατομμύριο άτομα τους απασχολούμενους!

Ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών ξεπερνά τα 3,3 εκατομμύρια και οι άνεργοι πλησιάζουν τα 1,4 εκατομμύρια, ενώ οι απασχολούμενοι μόλις υπερβαίνουν τα 3,6 εκατομμύρια. Τον Μάιο του 2008, πριν κορυφωθεί η κρίση, οι απασχολούμενοι ξεπερνούσαν τα 4,5 εκατομμύρια και ήταν περίπου 800.000 περισσότεροι από το άθροισμα ανέργων και οικονομικά μη ενεργών…


Σχολιάστε εδώ