Εκβιάζουν τον Σαμαρά για να μην πάει σε εκλογές

Παρά τις διακηρύξεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα και η σχετική φιλολογία λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, αλλά επιπλέον ο Αντ. Σαμαράς στοχεύει στην εξάντληση της τετραετίας, όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις συνηγορούν για το ακριβώς αντίθετο. Και εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός και αναζητά τον κατάλληλο χρόνο για την διενέργειά τους, αρκεί να μην χρεωθεί ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία την ευθύνη για τις εξελίξεις. Είναι άλλωστε διάχυτη η εντύπωση – το ανέφερε δημόσια και ο Φ. Κουβέλης- ότι αποπειράθηκε να οδηγήσει τα πράγματα προς τη κατεύθυνση αυτή, προ διμήνου με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ. Θα το είχε μάλιστα επιτύχει αν ο Β. Βενιζέλος είχε παραμείνει σταθερός στις αρχικές θέσεις του ως προς το λουκέτο και δεν είχε κάνει στροφή 180 μοιρών προκαλώντας ποικίλες ερμηνείες και αντιδράσεις ακόμη κι εντός του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογές απετράπησαν και για ένα επιπλέον λόγο: Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι μυστικές δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ (μιλούν για 6,5 μονάδες!) και κανείς δεν ήθελε να ρισκάρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι τα περί πρόωρων εκλογών αποτελούν «σχέδια επί χάρτου» που γίνονται ενδεχομένως στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Κι αυτό, διότι όπως εκτιμούν, ο κ. Σαμαράς δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές κατόπιν επιλογής, αλλά από ανάγκη ή… απόγνωση! Δηλαδή, αν βρεθεί μπροστά στην εκβιαστική απαίτηση των δανειστών για νέο γύρο επώδυνων μέτρων, ή αν διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και φως στο τούνελ δεν πρόκειται να φανεί. Στην περίπτωση αυτή θα προκαλούσε μια κυβερνητική κρίση ή θα έφερνε στη Βουλή μια ρύθμιση που θα καταψήφιζαν οι βουλευτές με άμεση συνέπεια την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την… πτώση της κυβέρνησης.

Θετική εκδοχή για προσφυγή στις κάλπες τους αμέσως επόμενους μήνες δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική σκληρής λιτότητας και οι πολίτες δεν έχουν πειστεί, δεν υπάρχουν και τα αποτελέσματα, ότι οι επιλογές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ως εκ τούτου ο κ. Σαμαράς θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού χωρίς να έχει να προβάλλει ένα ισχυρό επιχείρημα. Δεν μπορεί να επαναφέρει και το δίλημμα που είχε θέσει στις προηγούμενες εκλογές «Μνημόνιο η χρεοκοπία;». Το δις εξαμαρτείν, που λένε… Επιπλέον ο… φόβος του ερχομού του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τρόμαζε τόσους πολλούς αυτή τη φορά και πάντως πολύ λιγότερους από ότι στις δεύτερες εκλογές (του Ιουνίου). Υπάρχει επίσης μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος: Θέλουν (και θα επιτρέψουν) οι δανειστές πρόωρες εκλογές με ότι αυτό θα σημαίνει για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τις επιπτώσεις στην οικονομία;

Από την άλλη ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει για τον οποιονδήποτε λόγο να προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή εντολή δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να φθάσει μέχρις εκεί. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο σε δύναμη κόμμα, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αν δηλώσει απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας βάσει του Συντάγματος θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ κάτι τέτοιο εκ πρώτης όψεως φαίνεται σχεδόν απίθανο, αλλά όχι και ανέφικτο ισχυρίζονται πολιτικοί αναλυτές. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε αυτή την ώρα ο Β. Βενιζέλος είναι η προσφυγή στις κάλπες, για πολιτικούς και… προσωπικούς λόγους. Με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογές δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν δραματικά το πολιτικό σκηνικό, αφού το μόνο κόμμα που ενισχύεται σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι η… Χρυσή Αυγή. Που σημαίνει, όπως τονίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, πάλι κυβέρνηση συνεργασίας θα σχηματιστεί και αυτή τη φορά οι διαδικασίες θα είναι ακόμη πιο επώδυνες. Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Βενιζέλος θέλει την παράταση του βίου της κυβέρνησης προκειμένου να έχει τον χρόνο για να ανακάμψει πολιτικά τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών από σαφώς καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Κατά συνέπεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ θα επιδιώξει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στο σημείο ακριβώς αυτό ξεκινούν τα σενάρια για… αλλαγή πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτά οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα επιχειρήσουν να βάλουν φρένο στα σχέδια του κ. Σαμαρά και πολύ περισσότερο να τον «σύρουν» στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης χωρίς τη δική του παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαφορετικά θα χρεωθεί προσωπικά τη διεξαγωγή των εκλογών και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για τη χώρα (αναταραχή, διακοπή της χρηματοδότησης, κίνδυνος χρεοκοπίας κ.ά.) Θα πρόκειται για ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια τέτοια λύση και θα επιλέξει τη σύγκρουση και τη ρήξη προσδοκώντας ότι η στάση του θα αναγνωριστεί και θα δικαιωθεί από τον ελληνικό λαό στις εκλογές. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι αν… πάρει το «μήνυμα» από τα γνωστά «κέντρα» εντός κι εκτός Ελλάδος, θα «συμμορφωθεί».

Φέρουν δε ως παράδειγμα τον Γ. Παπανδρέου που από «αδιαφιλονίκητος» σε ελάχιστες μέρες κατέστη «αποδιοπομπαίος» και υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και στη συνέχεια από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικοί παρατηρητές συνδέουν τα σενάρια αυτά με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη, ο οποίος σημείωσε ότι αν η σημερινή κυβέρνηση για οποιονδήποτε λόγο χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή δεν είναι απαραίτητο να διεξαχθούν εκλογές. Αλλά, να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή η ΔΗΜΑΡ θα «επέστρεφε» στον κυβερνητικό συνασπισμό, αυτό προκύπτει κι από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του κ. Κουβέλη. Σύμφωνα με την πιο… ακραία εκδοχή θα επέστρεφε ακόμη και με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, αλλά με αλλαγή προσανατολισμού της κυβέρνησης και αναπροσαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας.

Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να είναι ο «διάδοχος» του κ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ο τελευταίος δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συμφωνήσει στο πρόσωπο του Δ. Αβραμόπουλου, το όνομα του οποίου έχει κατά καιρούς συζητηθεί. Στελέχη κομμάτων ωστόσο επισημαίνουν ότι αν συμφωνήσουν τα κόμματα για την αλλαγή πρωθυπουργού, θα βρεθεί και το πρόσωπο. Υπενθυμίζεται ότι για τη πιθανότητα αλλαγής πρωθυπουργού είχε πρώτος μιλήσει προ καιρού ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά την άποψή του ενστερνίζονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν αποδεχτεί την ιδέα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και ειδικά τον κ. Σαμαρά. Σε δεδομένη δε στιγμή θα βγουν να διατυπώσουν την άποψη και δημόσια.

Στην αντίπερα όχθη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά σε κλίμα εκλογών, για διαφορετικούς λόγους. Αλλά ακόμη κι αν ήθελε πραγματικά δεν θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να τις επιβάλλει. Ωστόσο, στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος θεωρούν ότι οι εκλογές θα προκύψουν πρόωρα ως… φυσική εξέλιξη. Στην τελευταία κομματική σύσκεψη ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι αντοχές της κυβέρνησης εξαντλούνται, ότι δεν πρόκειται να «βγάλει» το 2013. Για το λόγο αυτό ζήτησε αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο το κόμμα και τα στελέχη να μπουν σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας.


Σχολιάστε εδώ