Διά χειρός…

…της Έλλης Τριανταφύλλου από το ρεπορτάζ της στην «Καθημερινή».

«Είμαι ο Αντώνης, θέλω τώρα τον υπουργό…».

«Εργασιομανής και συγκεντρωτικός. Αυτά, για όσους τον γνωρίζουν από παλιά, είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, τα οποία, όμως, κυρίως λόγω της αδιάκοπης έντασης που προκαλούν οι συνεχείς πιέσεις των δανειστών, έχουν πάρει… διαστάσεις. Το αποτέλεσμα; Υπουργοί που κοιμούνται κυριολεκτικά με το κινητό στο μαξιλάρι, μήπως και δεν ακούσουν την πρωθυπουργική κλήση μετά τα μεσάνυχτα, και γραμματείς που σηκώνουν με δέος το ακουστικό, φοβούμενες ότι θα ακούσουν (ξανακούσουν, για την ακρίβεια) το: ʽʽΕίμαι ο Αντώνης και τον θέλω τώρα!ʼʼ.
Οι σκηνές αυτές είναι πολύ συνηθισμένες επί των ημερών του κ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία. Το ίδιο και οι ξαφνικές συσκέψεις, οι κλήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και οι παρεμβάσεις επί διαφόρων θεμάτων, αφού το κινητό του κ. Σαμαρά είναι από τα πιο… προσβάσιμα στη χώρα! Για τους φίλους του, η επιλογή του πρωθυπουργού να διατηρήσει τον παλαιό του τηλεφωνικό αριθμό, τον προφυλάσσει από τον κίνδυνο της απομόνωσης σε «γυάλινο πύργο», καθώς του επιτρέπει να ενημερώνεται καθημερινά από απλούς πολίτες, για μύρια όσα ζητήματα ανά την επικράτεια».

****

…του αρχισυντάκτη του «Βήματος» Γιώργου Παπαϊωάννου από τις «Αιχμές» του.

Επενδυτές γιοκ…

«Μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διψασμένη για κεφάλαια, αποτάθηκε στην παγκόσμια αγορά για χρηματοδότηση. Χρησιμοποιώντας πλατφόρμα του διαδικτύου που «παντρεύει» επενδυτές με επιχειρήσεις, διατύπωσε το επιχειρηματικό της σχέδιο και το έστειλε στον κυβερνοχώρο.
Το σύστημα, με βάση εξειδικευμένα κριτήρια τα οποία έχουν θέσει τα επενδυτικά κεφάλαια για το είδος των επενδύσεων που τους ενδιαφέρει, επέλεξε 89 εταιρείες απ’ όλον τον πλανήτη που ταίριαζαν στο μοντέλο της ελληνικής επιχείρησης. Καμία δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα. Αν και η πλατφόρμα επιβεβαίωσε ότι και οι 89 έλαβαν το υλικό, απάντηση δεν υπήρξε. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό για την απροθυμία των επενδυτικών κεφαλαίων να τοποθετηθούν στη χώρα».

****

…του συνεκδότη της Frankfurter Allgemeine Zeitung Φρανκ Σιρμάχερ από τη συνέντευξή του στη Ξένια Κουναλάκη της «Καθημερινής».

Μέχρι την επόμενη γωνία βλέπει η Μέρκελ…

«Η κ. Μέρκελ δεν έχει όραμα για την Ευρώπη. Το λέει και η ίδια. Κοιτάει μόνο μέχρι την επόμενη γωνία. Σε κάθε κρίση όμως τίθεται ένα συγκεκριμένο δίλημμα: πρέπει κανείς να επενδύσει στο όραμα ή στη ρεαλπολιτίκ. Όπως έγινε και μετά το Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι κρίμα που δεν συμβαίνει αυτό σήμερα, γιατί θεωρώ ότι οι άνθρωποι είναι δεκτικοί στην παρούσα φάση. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Ευρώπη είναι μια τεράστια μηχανή, που αν δεν λειτουργούν όλα τα γρανάζια, το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Είναι τρελό για παράδειγμα να υπάρχει η «τρόικα», τρεις διαφορετικοί άνθρωποι που εκπροσωπούν ο καθένας άλλο θεσμό. Ποιος είναι τελικά ο συνομιλητής; Είναι εντελώς εσφαλμένη κατασκευή».

****

…του Θανάση Τζιούμπα προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, από το άρθρο του στην εφημερίδα «ρήξη» με τίτλο «Να πεθαίνεις στα 30;».

Είναι έγκλημα…

«Ένας οργανισμός που τόσες δεκαετίες παλεύει ενάντια στο βαθιά κοινωνικό πρόβλημα των εξαρτήσεων, που μετράει την αποτελεσματικότητά του στα πρόσωπα χιλιάδων συνανθρώπων μας που ζουν καθαροί, ισότιμα ενταγμένοι στην κοινωνία, επιχειρείται να εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες και το πρόσχημα της συγχώνευσης με τον ΟΚΑΝΑ.
Μαθαίνουμε πως η ίδια η κυβέρνηση εξετάζει, με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, την εκτέλεσή του μέσω της «συγχώνευσής» του. Δεν πρόκειται για συγχώνευση, αλλά για κατάργηση στην ουσία του τρόπου λειτουργίας, της φιλοσοφίας, της θεραπευτικής πρότασης, όλων των χαρακτηριστικών που καθιστούσαν το ΚΕΘΕΑ αποτελεσματικό και διάλυσή του σε μια σούπα διορισμένων και κατευθυνόμενων διευθύνσεων, μιας περίεργης σύνθεσης κρατισμού με υπαρκτό νεοφιλελευθερισμό!
Αναρωτιέμαι τι να έχει αλλάξει από την τόσο κοντινή μέρα που η Βουλή των Ελλήνων, σε μια σπάνια για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα της εποχής μας ευρύτερη συναίνεση, ρύθμισε με τον Ν. 4139/2013 τον ρόλο των οργανισμών και τις διαδικασίες του εθνικού συντονισμού της αντιναρκωτικής πολιτικής στη χώρα μας, για έρθει η κυβέρνηση να διαγράψει με μια μονοκοντυλιά την ίδια την υπογραφή της!
Είναι ένα έγκλημα ενάντια στην ίδια την κοινωνία, ενάντια πρώτα και κύρια στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, τα θύματα μιας κοινωνικής πραγματικότητας που παροξύνουν οι πολιτικές της κοινωνικής αποδιοργάνωσης και της εισοδηματικής εξαθλίωσης».


Σχολιάστε εδώ