Αναζητείται ένας αρχηγός – μπροστάρης να τον πιστέψει ο κόσμος

Ξεσπάει αναζητώντας έναν ηγέτη μπροστάρη, μέσα από τη συνέντευξή μας στο «ΠΑΡΟΝ» ο Γιώργος Αρμένης. Ο ηθοποιός που περιοδεύει σ’ όλη την Ελλάδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο με τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ λυπάται για την απαξίωση της Βουλής και τους απίστευτους διαλόγους που ακούγονται, φοβάται έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, πιστεύει ότι τον κόσμο τον διοικούν επιθεωρητές και όχι κυβερνήσεις και μιλάει για την εύστοχη φράση «επανίδρυση του κράτους» που ο Κώστας Καραμανλής την είπε, αλλά δεν την έκανε…

// Ο «Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ είναι μια σάτιρα της διαφθοράς χωρίς τόπο και χρόνο. Με τον νεαρό δημόσιο υπάλληλο Χλεστακώφ που τον νομίζουν οι τοπικοί άρχοντες για Κρατικό Επιθεωρητή και κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την εύνοιά του, ώστε να μην κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στις υποθέσεις τους.
Ο Ρώσος συγγραφέας πιο επίκαιρος από ποτέ;

Ο Αριστοφάνης τα είχε πει και πριν από τον Γκόγκολ. Αυτό δείχνει πόσο διεφθαρμένοι είναι αυτοί που έχουν την εξουσία και αυτό δεν αλλάζει ανά τους αιώνες. Πόσο απατεώνες, ψεύτες και κλέφτες. Αλλά και οι κρατικοί λειτουργοί που είναι στις πολεοδομίες, στα ΚΤΕΟ, στις εφορείες δεν λαδώνονται για να κρύψουν τις ανομίες; Δεν μοιάζουν με τον πανούργο Έπαρχο του Γκόγκολ;

// Ενίοτε έχουμε και εκμεταλλευτές από το εξωτερικό…
Ναι στην χώρα μας φεύγουν οι Άγγλοι, έρχονται οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί. Στα χρόνια μου λέγαμε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Δυστυχώς ως χώρα είμαστε υποχείριο ξένων κρατών γιατί δεν είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι.

// Γιατί δεν επαναστατούμε;
Εδώ κλείνει το Δαφνί, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους με φοβερές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό. Τι περιμένουμε τη στιγμή που η υγεία απειλείται;
Δεν επαναστατούμε γιατί φοβόμαστε. Και ο φόβος είναι χειρότερος και από τον θάνατο. Μας εμφύσησαν τον φόβο και μας έκλεισαν τα μάτια. Δεν μπορεί να κάνεις επανάσταση και να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την καρέκλα σου ή τα λεφτά που θα χάσεις. Όταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, όταν πεινάς στην κυριολεξία, τότε βγαίνεις στους δρόμους. Οι περισσότερες επαναστάσεις κατέληξαν ένα μεγάλο φιάσκο. Στην Κούβα ο Κάστρο έχει γίνει γραφικός και έχει φέρει τη χώρα του χρόνια πίσω με χιλιάδες προβλήματα. Τον μοναδικό επαναστάτη σ’ αυτόν τον πλανήτη, τον Τσε, τον σκότωσαν στη Βολιβία. Αιώνια ρομαντικός, επαναστάτης, χωρίς να θέλει να κάτσει σε καρέκλα.

// Υπάρχει κάποιος Τσε στην Ελλάδα;
Αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Ας βρούμε πρώτα έναν έλληνα πολιτικό αρχηγό μπροστάρη, να τον πιστέψει ξανά ο κόσμος. Να πιστέψει το μυαλό του, το θυμό του, την αγάπη του για τον τόπο. Έναν γνήσιο πατριώτη που να αγαπάει το χώμα το ελληνικό να μην θέλει να το ξεπουλήσει και όχι έναν επαγγελματία πατριώτη.

// Δεν υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες;
Είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος με την εικόνα της Βουλής. Η Βουλή με τους διαλόγους που γίνονται εκεί μέσα και τις βρισιές που ακούγονται είναι χειρότερα από χαμαιτυπείο. Δεν είναι καφενείο, είναι χαμαιτυπείο. Απαξίωσαν τον θεσμό. Είναι Κοινοβούλιο αυτό; Στο καφενείο δεν έχω ακούσει τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ποια είναι η ιδεολογία τους, πώς χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο την ελληνική γλώσσα την οποία εξαντλούν σε εκατό λέξεις, ποια είναι η φιλοσοφία που πρεσβεύουν; Οι περισσότεροι είναι ανιστόρητοι. Λυπάμαι τα νέα παιδιά με όσα ζουν σήμερα.

// Εμείς τους ψηφίσαμε…
Ντροπή μας που τους έχουμε εκεί μέσα. Το πιο ανατρεπτικό και ρηξικέλευθο σύνθημα που έχω ακούσει είναι «Να καεί το μπουρδέλο η Βουλή». Το προσυπογράφω με την έννοια όχι να γκρεμιστεί και να καεί το κτίριο, αλλά να αλλάξουν όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται εκεί μέσα μήπως πάρει αξία ο θεσμός.
Μακάρι να δούμε κάτι άλλο, αλλιώς θα περιμένουμε τους βαρβάρους να μας σώσουν, που λέει και ο ποιητής σαν την μοναδική μας λύση. Πρέπει να αναλάβουμε όμως την ευθύνη της ανατροπής και όχι να την μεταθέσουμε.

// Υποδυθήκατε τον Κολοκοτρώνη στην παράσταση το «Μεγάλο μας Τσίρκο» τον χειμώνα και το κοινό σηκωνόταν όρθιο και σας χειροκροτούσε. Ως Κολοκοτρώνης καλούσατε τους Έλληνες να είναι ενωμένοι. Είναι η διχόνοια το εθνικό μας σπορ;
Από τα χρόνια του Περικλή. Με τον φόβο των Περσών ενωθήκαμε. Εδώ στον Κολοκοτρώνη, στον Ανδρούτσο, στον Καραϊσκάκη, σε άξιους οπλαρχηγούς έριξαν λάσπη. Έχουμε πολλά μειονεκτήματα ως κράτος, από το 1832. Δημιουργήθηκε ένα κράτος με τη βοήθεια των ξένων αυτοκρατοριών σε σαθρές βάσεις. Γι αυτό και μου άρεσε αυτό που είπε κάποτε ο Κώστας Καραμανλής, χρειάζεται «επανίδρυση του κράτους».

// Ψηφίζετε;
Όχι. Τα τελευταία χρόνια δεν ψηφίζω. Το ξέρω ότι δεν κάνω καλά, αλλά νιώθω σαν τον Καρυωτάκη που έλεγε σε έναν στίχο του «κάποιος θα πεθάνει από αηδία…». Χρειάζεται επειγόντως να βρεθεί ένας πολιτικός που να μας πείσει για να πάμε να τον ψηφίσουμε. Χρειάζεται ένας πολιτικός που θα διώξει του απατεώνες από τη Βουλή. Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα για μένα από αυτήν στο ειδυλλιακό Καστελόριζο με τον Γιώργο Παπανδρέου να λέει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο ΔΝΤ. Που είναι ο αρχηγός αυτός που θα πει: «Έλληνες μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας»; Που είναι αυτός ο αρχηγός που θα μας πει: «Δεν υπάρχουν λεφτά αλλά στηρίξτε με για να φύγουμε από τους εκμεταλλευτές». Ο κόσμος περιμένει να ακούσει αυτόν τον εμπνευσμένο λόγο και δεν τον ακούει.

// Πόσο φταίμε και εμείς για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα;
Εμείς δεν τρέχαμε να κερδίσουμε τους χλιδάτους Ολυμπιακούς Αγώνες, να αγοράσουμε και δεύτερο αμάξι με δάνειο και να κάνουμε διακοπές στη Μύκονο με κάρτες; Το σύστημά μας απαξίωσε και ηθικά και χάσαμε το δάσος κοιτώντας την επίπλαστη καλοπέραση που μας έδιναν τα καταναλωτικά των τραπεζών. Για να ξεφύγουμε από την «τρόικα» θέλει γροθιά δυνατή, θυμό, σεισμό!

// Δυο μήνες χωρίς δημόσια τηλεόραση. Ουσιαστικά χωρίς πολιτισμό. Σας ενοχλεί;
Με ενόχλησε ο τρόπος που έκλεισε. Έκλεισε με λάθος τρόπο. Θα μπορούσε να εξυγιανθεί σιγά-σιγά με εθελούσια έξοδο, πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα κόμματα γέμισαν την ΕΡΤ με δημόσιους υπαλλήλους, όχι εμείς. Οι κυβερνώντες δημιούργησαν τη δημοτική αστυνομία για να διορίζει και να κόβει κλήσεις -το μόνο που έκαναν- όχι εμείς. Οι πολιτικοί διόρισαν όλο το σόι τους στην Βουλή, όχι εμείς. Τολμάει να αγγίξει κάποιος τους μισθούς των βουλευτών και τα προνόμιά τους; Δεν υπάρχει αξιοκρατία στη χώρα. Αυτός που κάνει τις περισσότερες ανομίες επιβραβεύεται με θέσεις σαν τον Κλέωνα στους Ιππείς του Αριστοφάνη. Που ήταν κατασκευαστής όπλων, λιμοκοντόρος, απατεώνας, υποκριτής και εξουσίαζε την Αθήνα. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.

// Τη ρήξη του Σταύρου Ξαρχάκου με τον Σωτήρη Χατζάκη με τον πρώτο να εναντιώνεται γιατί στο Εθνικό Θέατρο θα παίξει ο Λαζόπουλος και ο Φιλιππίδης, πως την βλέπετε;
Τους τιμώ, τους αγαπώ και τους δυο, τους θεωρώ παθιασμένους ανθρώπους. Θα τα ξαναβρούν μεταξύ τους. Έχουν ένα κοινό. Αγαπούν τον πολιτισμό.

// Πως τα πάει ο πολιτισμός στην χώρα μας σε καιρό κρίσης;
Πως να τα πάει όταν τα δημοτικά θέατρα κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Τα λεφτά τα δίνουν στο Μέγαρο Μουσικής. Καλά κάνουν ας τα δώσουν, έστω και έτσι. Για να υπάρχει πολιτισμός. Και τουρισμός. Ο τουρισμός δεν ενισχύεται το 2013 μόνο με τον ήλιο, τη θάλασσα τον μουσακά και το σουβλάκι. Ο τουρισμός αναπτύσσεται μέσα από τον πολιτισμό.

// Πως θα χαρακτηρίζατε τον κόσμο σήμερα;
Μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ ο καπιταλισμός περνά έντονη κρίση. Ο καπιταλισμός δείχνει τα δόντια του. Εδώ οι Κινέζοι και οι Ινδοί λειτουργούν με όρους παγκοσμιοποίησης. Την ανθρωπότητα τη διοικούν επιθεωρητές, ελεγκτές. Δεν υπάρχουν κυβερνήσεις.

// Φοβάστε για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο;
Όσο οι βιομηχανίες όπλων πουλάνε τα αποθέματά τους στη Συρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, βγάζουν το κέρδος τους. Για αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία για αυτό βάλανε φωτιά στη Μεσόγειο. Αν σβήσουν αυτές οι εστίες δεν ξέρω τι θα γίνει. Τον τρέμω τον πόλεμο. Θα χαθούν πολλές ζωές. Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Έφτασα σε μια ηλικία που δεν ξέρω κάθε μέρα που ξημερώνει το τι θα μας συμβεί. Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Σαμαράς στην Αμερική, υπάρχει μια τεράστια κινητικότητα για καλό, για κακό δεν ξέρω. Τι ετοιμάζουν; Πάντως κάτι ετοιμάζουν. Εύχομαι για καλό!


Σχολιάστε εδώ