Αδιέξοδο για τα δάνεια ρύθμισης οφειλών στο ΙΚΑ

Τα ασφαλιστικά χρέη, όχι μόνο προς το ΙΚΑ αλλά και προς τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), που απειλεί πλέον ανοικτά με κατασχέσεις τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, στραγγαλίζουν την επιχειρηματικότητα, ενώ η «τρόικα» παραμένει άκαμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά σε οποιαδήποτε σκέψη ευνοϊκής αλλαγής των πρόσφατων ρυθμίσεων για τις οφειλές.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 25 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απέρριψαν το σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλου, που προέβλεπε παροχή δανείων σε επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, με βάση το σχέδιο «Νέα Αρχή». Στόχος του κ. Σπυρόπουλου ήταν αφενός να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που θα υποστούν «αφαίμαξη» για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και, αφετέρου, να αυξηθεί, μέσω της τραπεζικής χρηματοδότησης, ο χρόνος εξόφλησης των οφειλών.

Οι τραπεζίτες, με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών και της «τρόικας», απάντησαν αρνητικά, επικαλούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, τον υψηλό κίνδυνο των υπό εξέταση χρηματοδοτήσεων, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν σωρεύσει οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι, κατά τεκμήριο, χρηματοοικονομικά ασθενείς.

Σε μια περίοδο έντονων πιέσεων για διευθέτηση των προβληματικών δανείων, που προέρχονται κυρίως από χορηγήσεις σε επιχειρήσεις, και ενόψει των νέων τεστ αντοχής, στα οποία θα υποβληθούν οι συστημικές τράπεζες τους επόμενους μήνες, οι τραπεζίτες δήλωσαν αδυναμία να σηκώσουν το βάρος τέτοιων χρηματοδοτήσεων, δίνοντας τέλος σε κάθε προσδοκία για μια «ανάσα» στον επιχειρηματικό κόσμο. Έτσι, «καίγονται» και οι ελπίδες ότι το σχέδιο Σπυρόπουλου θα μπορούσε, ίσως, να εφαρμοσθεί πολύ σύντομα και για τη χρηματοδότηση ρυθμίσεων οφειλών των επιχειρήσεων στην εφορία.

Χωρίς τη συνδρομή των τραπεζών και με τις επιχειρήσεις να εμφανίζονται απρόθυμες να υπαχθούν στη «Νέα Αρχή» το ΙΚΑ είναι πλέον πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει να εισπράξει περίπου 3 δισ. ευρώ, από το σύνολο καθυστερούμενων εισφορών, ύψους 7 δισ. ευρώ, όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά. Αντιμέτωπος με τον ορατό, πλέον, κίνδυνο να «πέσει στα βράχια» η ρύθμιση «Νέα Αρχή» για τα χρέη στα ταμεία, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δέχθηκε μια σημαντική αλλαγή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση. Για τα χρέη στο ΙΚΑ έγινε δεκτό ότι θα είναι δυνατόν να ρυθμίζουν οι ενδιαφερόμενοι σε δόσεις τις καθυστερούμενες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013, ώστε να προχωρούν σε ρύθμιση και για τις οφειλές, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί ως τα τέλη του 2012, ενώ αρχικά, απαιτούνταν να είναι ενήμερος για το 2013 ο επιχειρηματίας, για να του δοθεί η δυνατότητα της «Νέας Αρχής». Ακόμη κι έτσι, όμως, οι παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν ότι η ρύθμιση είναι υπερβολικά «σφιχτή», ιδιαίτερα για τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στην οικονομία. Παρά ταύτα, ο κ. Βρούτσης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν υπάρχει περιθώριο άλλων αλλαγών στη ρύθμιση, καθώς η «τρόικα» φέρεται να έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης.

Την ίδια ώρα, «στα κάγκελα» βρίσκονται οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, μετά την πρωτοβουλία της διοίκησης του ΟΑΕΕ να στείλει ειδοποιητήρια σε όλους τους οφειλέτες (σχεδόν 400.000 επιχειρηματίες), προειδοποιώντας για κατασχέσεις, εάν δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τονίζουν ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη από τον ΟΑΕΕ, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας, η δυνατότητα να ρυθμίζονται σε 12 δόσεις και οι φετινές καθυστερούμενες οφειλές, όπως ακριβώς γίνεται για τα χρέη στο ΙΚΑ. Επιπλέον, ο ΟΑΕΕ απαιτεί να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι και πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου να ρυθμίσει τα χρέη τους.

Ακόμη και αν τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου για νέες, ευνοϊκές προσαρμογές και από την πλευρά του ΟΑΕΕ, ικανοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, είναι πολύ αμφίβολο αν τελικά θα καταφέρουν αρκετοί επιχειρηματίες να τερματίσουν σε αυτό το μαραθώνιο ρύθμισης των οφειλών τους σε ταμεία και εφορίες, ακριβώς στη χρονική στιγμή που έχουν εξαντλήσει κάθε αντοχή, ύστερα από έξι χρόνια κρίσης.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επιμένουν στην αναγκαιότητα να κεφαλαιοποιηθούν οι παλιές οφειλές και να μετατεθεί στο μέλλον η είσπραξή τους, ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο μόνο τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Τέτοιες ρεαλιστικές προτάσεις, όμως, είναι απίθανο να εισακουσθούν από την «τρόικα», η οποία επιμένει σε «ξεκαθάρισμα, εδώ και τώρα», ακόμη και αν αυτό σημαίνει νέα κύματα «λουκέτων» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις…


Σχολιάστε εδώ