… Mπαλωθιές απο τους «αντάρτες»
Στην πρώτη ανάγνωση αποχώρησε και επανήλθε στη δεύτερη, όταν πλέον είχε φανεί ότι η τροπολογία περνάει. Η στάση της και κυρίως οι δηλώσεις της όπου αναφερόταν στο ξεπούλημα της χώρας από τον Α. Σαμαρά, προκάλεσαν έκπληξη και ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένη την εύθραυστη κυβερνητική ισορροπία δύσκολα θα την διέγραφαν για ένα «παρών», ευκολότερα ωστόσο για την επίθεση στο πρόσωπο και τις επιλογές του πρωθυπουργού. Μάλλον όμως δεν προέκυψαν οι λόγοι. Πολύ περισσότερο που σε δεύτερη διευκρινιστική δήλωση, η πρώην υφυπουργός «σοβαρεύτηκε» και περιορίστηκε σε εξηγήσεις ότι ψήφισε «παρούσα», επειδή διαφωνεί με τους όρους με τους οποίους πραγματοποιείται η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πάντως, η κ. Τζάκρη εγγράφηκε στον κατάλογο των ανταρτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, που διαρκώς μακραίνει. Άλλοι γκρινιάζουν, άλλοι διατυπώνουν στη Βουλή και στα ΜΜΕ αντίθετη άποψη, και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιούν τις απειλές καταψηφίζοντας επίμαχα άρθρα νομοσχεδίων. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημ. Κυριαζίδης, καταψήφισε στο φορολογικό νομοσχέδιο την τροπολογία για την ένταξη στην κινητικότητα των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακά ή διδακτορικά. Την ίδια τροπολογία καταψήφισε και ο Νικ. Κακλαμάνης ο οποίος ασκεί συχνά κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Και στους δύο έγιναν συστάσεις από τον γεν. γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ότι θα διαγραφούν αν καταψηφίσουν ρύθμιση που αποτελεί προαπαιτούμενο. Η δε στάση τους, έγινε αφορμή για τις γνωστές προειδοποιήσεις του γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου, ότι αν καταψηφιστεί προαπαιτούμενο πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο.
Από το ΠΑΣΟΚ ο Απόστολος Κακλαμάνης απείχε από την ψηφοφορία στο πολυνομοσχέδιο που αφορούσε τις απολύσεις καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, όπως απείχε και από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ στις διατάξεις του οποίου άσκησε δριμεία κριτική. Ο «βενιζελικός» επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, καταψήφισε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου σχετικά με την απόλυση των δημοτικών αστυνομικών. Την ίδια ώρα, οι νεοδημοκράτες βουλευτές εκφράζουν τη δυσφορία τους σε δημόσιες δηλώσεις κατά του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τους χαρακτήρισε «κουρασμένους», πολλοί δε προειδοποιούν, ότι δεν περνά από τη Βουλή ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας όποτε τον φέρει η κυβέρνηση. Πολλοί από τους γαλάζιους μάλιστα στο «μασάζ» που επιχείρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για να κάμψει τις αντιστάσεις και να υπερψηφιστεί η τροπολογία για την κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου με έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, παρακάμπτοντας τη Βουλή, προτίμησαν να εξαντλήσουν την κριτική τους σε επιθέσεις και απαξιωτικά σχόλια στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα. Μεταξύ αυτών οι Γ. Βλάχος, Μ. Βορίδης, Θ. Μπούρας, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Σ. Βούλτεψη. Έτσι η επίμαχη τροπολογία μόνο σκοπέλους δεν συνάντησε και πέρασε πιο εύκολα από τα αναμενόμενα, καθώς ψηφίστηκε χωρίς προβλήματα από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης στο Α΄ Θερινό τμήμα της Βουλής. Η Βουλή συμφώνησε να μην ερωτάται, δίνοντας 52 θετικές ψήφους με το σκεπτικό ότι η τροπολογία βελτιώνει άρθρο του πολυνομοσχεδίου, αφού για τις όποιες καταργήσεις θα ερωτάται το ΣτΕ! Η αντιπολίτευση καταψήφισε, ενώ η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε δηλώνοντας «παρών», επειδή όπως εξήγησε η τροπολογία ήταν το προϊόν της εργασίας του προηγούμενου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη για τον εξορθολογισμό του δημοσίου, που όμως στηριζόταν στην αξιολόγηση και όχι στις απολύσεις του Κ. Μητσοτάκη. Εκτιμάται πάντως ότι η τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με την τροπολογία, εξέφραζε πολλούς από τους κυβερνητικούς βουλευτές: «Βεβαίως, παρακάμπτεται ο πολιτικός έλεγχος που γίνεται μέσα στη Βουλή», είπε. «Είναι εξίσου δεδομένο και αυτό. Ναι μεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά ο πολιτικός έλεγχος πάει περίπατο. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Και κατέληξε: «Κύριοι υπουργοί -μια και είστε εδώ σήμερα- σε λίγο έχετε υπουργικό συμβούλιο. Μεταφέρετε, λοιπόν, στον κύριο υπουργό Οικονομικών -επειδή δεν έχουμε τη χαρά να του το πούμε κατά πρόσωπο- ότι αν μέσα από τα όσα πράττει και λέει, ιδιαίτερα τελευταία, ευελπιστεί ότι θα τον ανατρέψουμε, ματαιοπονεί. Απλά θα τον αλλάξουμε. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε»….
Θέμα Κύπρου από την Χ.Α.
Η τακτική της Χρυσής Αυγής να δημιουργεί ένταση προστρέχοντας σε εμφυλιοπολεμικές και άλλες σκοτεινές περιόδους της ιστορίας εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα στη Βουλή. Μετά το «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Μελιγαλάς» και «Στο Βίτσι και στο Γράμμο σας βάλαμε στην άμμο», η Χρυσή Αυγή έβγαλε έναν ακόμη λαγό από το καπέλο. Αυτή τη φορά ο Ηλίας Κασιδιάρης έστρεψε τη συζήτηση γύρω από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος για να φανεί ποιος πρόδωσε την Κύπρο, ενώ παράλληλα μίλησε και για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. … Διάνθισε μάλιστα ως συνήθως το λόγο του: «Έχω ζητήσει να δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία για το φάκελο της Κύπρου. Λένε ότι φταίει η Χούντα, η φούντα… ή ποιοι άλλοι… Εγώ ξέρω ότι οι χουντικοί πέθαναν στη φυλακή».
Άμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, στον οποίο πρόσφατα έκανε προσωπική επίθεση εμπλέκοντας την κόρη του η βουλευτής του Χρυσής Αυγής Ελ. Ζαρούλια «Σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, ανακαλύπτετε ότι υπάρχει ένα ερώτημα ποιος πρόδωσε την Κύπρο. Θέλετε να αποπροσανατολίσετε το Κοινοβούλιο ανοίγοντας άλλα θέματα. Είστε το μακρύ χέρι της πιο σκοτεινής πλευράς του συστήματος. Ο ελληνικός λαός ξέρει για την προδοσία της Κύπρου. Ο κ. Κασιδιάρης χρησιμοποίησε το βήμα της ολομέλειας για να κάνει απολογητική των χουντικών», του απάντησε.
«Η Κύπρος κείται μακράν, είναι μια φράση που είπε ο ψευτοεθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, γι’ αυτό ζητάμε να ανοίξει ο φάκελος για να φανεί το ένοχο μυστικό σας», επέμενε ο Ηλ. Κασιδιάρης, προκαλώντας τα αντανακλαστικά της ΝΔ: «Ο Καραμανλής είπε «η Κύπρος κείται μακράν», με ειρωνική διάθεση και αποχώρησε μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ», είπε η Σοφία Βούλτεψη επιχειρώντας μια ερμηνευτική προσέγγιση της επίμαχης φράσης, ενώ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής της φώναζε ότι είναι άσχετη, ανιστόρητη και να μη μιλάει. «Το να έρχεστε εδώ και να ζητάτε να ανοίξει ο φάκελος εσείς που εκθειάζετε τη Χούντα, η οποία ευθύνεται για την Κύπρο, αυτό κι αν είναι παράδοξο! Θα σας πιστέψουν μόνο εκείνοι που διακατέχονται από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Σκοτώνω τη μάνα μου για να πάω εκδρομή με το ορφανοτροφείο και μετά κλαίω που έμεινα και ορφανός!», επέμενε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο δε βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για τα αποκαλυπτήρια της Χρυσής Αυγής, την οποία χαρακτήρισε «ανεπίσημο γραφείο Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί μιλώντας για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, τους μόνους που διευκόλυνε είναι τους γείτονές μας»…