300 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει η ΔΕΗ σε ιδιώτες παραγωγούς!

Απαιτούσαν, εδώ και καιρό, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αδιαφορώντας για τα δεινά που προκύπτουν στον καταναλωτή εξαιτίας της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι σήμερα, αλλά και αύριο, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης.

Στην Ελλάδα σήμερα οι ιδιώτες διαθέτουν επτά μονάδες παραγωγής Η.Ε. παράγοντας 2.635 MW, δουλεύοντας μέρα – νύχτα, με εγγυημένες τιμές και σε βάρος της ΔΕΗ, αφού αποπληρώνονται στο μεταβλητό κόστος συν 10%, με αποτέλεσμα να κοστίζει για τη ΔΕΗ 300 εκατ. ετησίως.

Έχουν επίσης αιολικά πάρκα 1.600 MW από τα 1.680, όταν η ΔΕΗ εγκατέστησε πρώτη αιολικό πάρκο το 1982, ενώ έχουν ακόμη από τα 2.200 MW των φωτοβολταϊκών τα 2.199, δηλαδή το 100%, τα οποία πληρώνει ο καταναλωτής πανάκριβα.

Με απλά λόγια, η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας είχε ως στόχο την μετάβαση του τομέα ενέργειας από το δημόσιο χαρακτήρα σε ιδιωτικά καρτέλ και οι τιμές ως αυτόματοι πιλότοι να τραβούν την ανηφόρα. Άραγε, σε ποια χώρα όπου απελευθερώθηκαν οι αγορές στον τομέα της ενέργειας, είχαμε πτώση των τιμών του ρεύματος; Δυστυχώς σε καμία! Το αντίθετο μάλιστα είχαμε αυξήσεις από 60% έως 100% με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές στα δυσανάλογα βάρη που χρεώνουν το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα απανωτά black out που συνέβησαν στην Καλιφόρνια, στη Δανία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, αλλά και στη χώρα μας το 2004 είναι αποτέλεσμα τόσο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και στους όρους που επιβάλλουν οι αγορές, όσο και στην παντελή έλλειψη της κρατικής παρέμβασης, αφού όλα έχουν αφεθεί στις ευλογίες των «ανεξάρτητων» ρυθμιστικών αρχών ενέργειας. Στη χώρα μας η Ρ.Α.Ε. προσχηματικά, ρίχνει τσουχτερά πρόστιμα στη ΔΕΗ, όπως συνέβη πρόσφατα (4,1 εκατ. ευρώ) για «μη συμμόρφωση» έναντι της βιομηχανίας, σε σχέση με τα τιμολόγια, επιβάλλοντας στη ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους για να θησαυρίζουν οι βιομήχανοι.

Αδιαφορεί η συγκυβέρνηση για την ιστορικότητα και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η ΔΕΗ μέχρι σήμερα, βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες με την οικονομική ανάπτυξη που προσέφερε από το 1950 στη χώρα δημιουργώντας θέσεις εργασίας, κατασκευάζοντας 103 σταθμούς παραγωγής, 12.100 χιλιόμετρα γραμμές μεταφοράς και 226.456 χιλιόμ. γραμμές διανομής, ενώ η αξία των παγίων ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ.

Ξεχνά ο κ. Σαμαράς τις δηλώσεις του στο Ζάππειο ότι «τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς πρέπει να μείνουν υπό εθνικό έλεγχο… ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν». Άραγε, γιατί τώρα ξεκινά από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων (ΑΔΜΗΕ);

Αλήθεια η πώληση της ΔΕΗ, πόσες νέες θέσεις εργασίας θα φέρει και ποια θα είναι η συμμετοχή της στην περιβόητη ανάπτυξη, ή καλύτερα τα έσοδα από την πώληση σε ποιες τσέπες θα καταλήξουν; Μήπως για τη μείωση του χρέους;

Αν είναι έτσι τότε γιατί από το 2000 που το Δημόσιο Χρέος ήταν 139.2 δισ. ευρώ έφτασε τα 305 δισ. ευρώ το 2012, παρόλο που ξεπουλήθηκαν η ΑΓΕΤ, το 90% του ΟΤΕ, ο τραπεζικός τομέας, η Ολυμπιακή, οι οδικοί άξονες, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το 49% του ΟΠΑΠ, το 48,5 της ΔΕΗ, το 39% της ΕΥΔΑΠ, η ναυπηγική ζώνη, η γέφυρα του Ρίο κ.ο.κ.;

Η απάντηση είναι προφανής, δεν ξεπουλάνε για να μειώσουνε τα χρέη, αλλά για να γίνει πιο πλούσια η κρατικοδίαιτη ιδιωτική ολιγαρχία του τόπου. Συμπερασματικά προκύπτει το ερώτημα: Είναι ή δεν είναι ψευδεπίγραφη η απελευθέρωση των αγορών η οποία στήνει παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών, διαψεύδοντας την πολυδιαφημιζόμενη νεοφιλελεύθερη άποψη, η οποία ισχυρίζεται ότι μέσω του «υγιούς ανταγωνισμού», θα προέκυπταν χαμηλές τιμές, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται κίβδηλος και η αγορά μία φενάκη που ισοδυναμεί με δαμόκλειο σπάθη στα κεφάλια των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν συνιστά μία θετική «μεταρρύθμιση», αλλά το αντίθετο θα φέρει αρνητικές συνέπειες. Η πραγματοποίησή της, βεβαίως, πέραν από χρονοβόρος τίθεται και σε επισφαλή θέση, αφού η αποτίμηση των παγίων της έχει νομικά εμπόδια, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα περιουσιακά της στοιχεία είναι ενσωματωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που σημαίνει ότι η αυτασφάλιση (η ασφάλιση στον εργοδότη που είχε η ΔΕΗ μέχρι το 1999), έχουν γίνει εργοστάσια, γραμμές μεταφοράς και κτίρια τα οποία αποτυπώνονται σε αναλογιστική μελέτη, αλλά και στην υπ’ αριθμού 13/2010 απόφαση της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου που αναγνωρίζει την ενσωματωμένη περιουσία.

Η ύπαρξη ενός ισχυρού πυλώνα στον τομέα της ενέργειας αποτελεί αδήριτη ανάγκη και αποδεικνύεται με την παρουσία της ΔΕΗ, εδώ και 60 χρόνια η οποία αποτελεί τη μόνη εγγύηση και εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ παρά τις απανωτές αυξήσεις που της επιβάλλουν διαθέτει και σήμερα φθηνή ενέργεια μεταξύ των κρατών στην Ευρωζώνη.

Συνακόλουθα, πριν προβεί σε οριστικές αποφάσεις η συγκυβέρνηση της προτείνουμε να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο τόσο για το μέλλον της ΔΕΗ, όσο και για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και το μείγμα καυσίμου που θα χρησιμοποιήσει η χώρα στο μέλλον, ώστε να διασφαλίζονται χαμηλές τιμές στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και να έχουμε αυτάρκεια καυσίμου και όχι εξάρτηση από άλλες χώρες.

Κάθε άλλη ενέργεια θα προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους διοικούντες, αφού οι καταναλωτές θα γυρίσουν σε άλλες εποχές, τότε που η κάθε πόλη είχε μία ηλεκτρική εταιρεία και η χώρα βυθιζόταν στο σκοτάδι και είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της ΔΕΗ, η οποία μεταξύ των άλλων, εξηλέκτρισε όλη τη χώρα. Γιατί τώρα η συγκυβέρνηση το ξεχνά;

ΥΓ.: Θυμίζουμε ότι ο Μιτεράν έλεγε: «Ένα ΕΘΝΟΣ είναι ισχυρό μόνο αν έχει ισχυρό κράτος». Δυστυχώς επέλεξαν η χώρα μας να είναι η γνωστή Ψωροκώσταινα.


Σχολιάστε εδώ