Στιγμιότυπα

Στο δήμαρχο Πειραιά επιφυλάχθηκε πολύ θερμή υποδοχή και ο δήμαρχος της Μασσαλίας του είπε δημόσια και μπροστά στις κάμερες ότι μπορεί να υπολογίζει ο Πειραιάς σ’ έναν πολύ δυνατό ευρωπαίο σύμμαχο: το Δήμο της Μασσαλίας!

• Στην είσοδο του δημαρχείου υπάρχει μία τεράστια τοιχογραφία που γράφει ότι η Μασσαλία ιδρύθηκε από Έλληνες (Φωκείς) και ότι είναι αποικία της Μεγάλης Ελλάδας!

• Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων όλης της χρονιάς και της εν γένει προβολής της το 2013 ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης η Μασσαλία εισέπραξε από χορηγίες, ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατικούς πόρους 600 εκατ. ευρώ! Στο Δήμο Μασσαλίας υπηρετούν 11.000 υπάλληλοι! Βέβαια η Μασσαλία είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της Ευρώπης με πληθυσμό που πλησιάζει αυτόν της… μισής Ελλάδας!

• Η ελληνική παροικία στο γαλλικό λιμάνι δεν είναι μεγάλη. Αριθμεί περίπου 1.000 άτομα χωρισμένα σε δύο κοινότητες (συλλόγους). Η μία ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ και η άλλη από τη ΝΔ. Την εβδομάδα που ήταν εκεί η αποστολή του Πειραιά, μόνο η «πράσινη» κοινότητα ήταν παρούσα και οι εκδηλώσεις αγάπης για τους έλληνες καλλιτέχνες και τον δήμαρχο Πειραιά ήταν μοναδικές. Η «γαλάζια» κοινότητα δεν… εκπροσωπήθηκε γιατί έλειπε σε διακοπές στην Κορσική… Ευτυχώς δηλαδή που υπήρχαν οι Γάλλοι και στήριξαν την ελληνική αποστολή. Γιατί αν περιμέναμε από τους δικούς μας…

• Σ’ ένα… σουβλατζίδικο, που το έχει εδώ και χρόνια ένας συμπατριώτης μας από το Δομοκό, που ζει μόνιμα στη Μασσαλία, συγκεντρωνόταν για φαγητό η αποστολή του Δήμου Πειραιά. Μάλιστα ο επιχειρηματίας έκανε χορηγία και τους μεζέδες στο γλέντι που ακολούθησε στην αποχαιρετιστήρια συναυλία το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.


Σχολιάστε εδώ