Σε διασταυρούμενα πυρά…

Με συνέπεια να ενταθούν οι ανησυχίες στην κυβέρνηση και οι εντάσεις με την αντιπολίτευση, να επιστρέψουν οι φόβοι για νέα μέτρα και νέα Μνημόνια, να επανέλθουν στην επικαιρότητα και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ακόμη και εντός του 2013. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις διαπιστώσεις που περιέχουν οι εκθέσεις, επιμένει ότι η οικονομία βρίσκεται σε ομαλή τροχιά, ενώ παράλληλα επιχειρεί να βάλει τέρμα στην εκλογική σεναριολογία. Στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και αρκετοί βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν νέα μέτρα (περικοπές, φόρους, απολύσεις κ.ά.) Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ζητάει από τους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κινητικότητα και τις άλλες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις. «Η χώρα προχωράει ολοταχώς με μια καταστροφική πολιτική στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στη διάλυση της υγείας και της παιδείας, σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν, ότι η χώρα και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα και ως εκ τούτου η προσφυγή στις κάλπες δεν πρέπει να αποκλειστεί. Την προσεχή Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα από την οποία αναμένει (ελπίζει) μια δημόσια, όσο και ουσιαστική στήριξη.

Συμπληγάδες

Αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, διαπιστώνει στην έκθεση της η Κομισιόν. Κάνει λόγο για υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία κι εκφράζει επιφυλάξεις για τα φορολογικά έσοδα λόγω του ότι όλοι οι φόροι πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο Β’ εξάμηνο του 2013. Παράλληλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-16 το οποίο αυτή τη στιγμή υπολογίζεται γύρω στα 4 δισ. Για το ενδεχόμενο λήψης επώδυνων μέτρων (περικοπές μισθών- συντάξεων) κάνει λόγο στην έκθεσή του και το ΔΝΤ στη περίπτωση που δεν βελτιωθεί η πορεία των εσόδων (από φόρους και αποκρατικοποιήσεις), αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών. Το Ταμείο εξακολουθεί να επιμένει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, ούτε καν διαχειρίσιμο και ως εκ τούτου ένα νέο «κούρεμα» είναι αναγκαίο και αναπόφευκτο. Προοπτική, με την οποία διαφωνεί κατηγορηματικά το Βερολίνο κι ελάχιστοι είναι εκείνοι, που πιστεύουν ότι η στάση της Ανγκ. Μέρκελ θ’ αλλάξει μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Εμπρηστής»

«Λάδι στη φωτιά» που σιγοκαίει στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στη κοινωνία γενικότερα, έριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με αλλεπάλληλες δηλώσεις του. Αρχικά με την… πρόβλεψή του ότι οι διαπραγματεύσεις με τη «τρόικα» το Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολες και δικαίως από ορισμένους θεωρήθηκε ως προαναγγελία νέων μέτρων. «Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να περάσει τις εξετάσεις της «τρόικας» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θ’ αποτελέσουν την αφετηρία για νέες απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, φόρους, χαράτσια και κατασχέσεις προς όφελος του κεφαλαίου. Έντονες αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης, προκάλεσε ο κ. Στουρνάρας με τις δηλώσεις του περί «πολιτικής κόπωσης» των βουλευτών που δεν στηρίζουν επαρκώς τη κυβέρνηση με αποτέλεσμα να απειλείται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Οι βουλευτές δηλώνουν… ξεκούραστοι, επισημαίνουν ωστόσο την απόφασή τους να καταψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας. Ο αριθμός των διαφωνούντων είναι τέτοιος που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την σταθερότητα και τη συνοχή της κυβέρνησης. Οι επικεφαλής της «τρόικας» θα επανέλθουν στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, αποφασισμένοι για σκληρές διαπραγματεύσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τα μέσα Οκτωβρίου. Οπότε αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά, πράγμα αμφίβολο αυτή τη στιγμή, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ.

Κορύφωση

Η κινητικότητα των δημ. υπαλλήλων εξακολουθεί ν’ αποτελεί το «υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα για την κυβέρνηση, που ασθμαίνουσα, σπεύδει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της «τρόικας». Τις προηγούμενες ημέρες οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα των περίπου 8.200, που το Σεπτέμβριο θα ενταχθούν στο μέτρο και θα πάρουν το δρόμο για την απόλυση και την ανεργία. Άλλοι 12.500 πρέπει να μπουν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα από ποιους φορείς θα προέρχονται. Την περασμένη Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε παναττική στάση εργασίας και την Παρασκευή 24ωρη απεργία σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινητικότητα και τις απολύσεις. Οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν και θα κορυφωθούν το Σεπτέμβριο, οπότε και θ’ ανοίξει ένας ευρύς κύκλος αντιδράσεων με διάφορες μορφές. Στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

Μονόδρομος

Η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί και σε… υψηλούς τόνους. Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, ότι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής είναι το μοναδικό success story της χώρας και μονόδρομος η ανατροπή της κυβέρνησης. «Ή θα ανατρέψουμε τώρα αυτή τη πορεία ή θα σερνόμαστε για χρόνια στη μιζέρια και την αναξιοπρέπεια» σημείωσε. Χαρακτήρισε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο «εντολοδόξους των δανειστών» και δεσμεύτηκε, ότι ερχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση. «Ο κ. Τσίπρας απογοητευμένος από τις θλιβερές συγκεντρώσεις ελάχιστων οπαδών του στις πλατείες, αποφάσισε να πάρει τα βουνά» ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ