Σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού καλλιεργούν στο ΠΑΣΟΚ

Πολλά «πράσινα στελέχη» έχουν και πάλι «απασφαλίσει» και για πρώτη φορά δημοσίως στρέφουν τα πυρά τους και στο ίδιο το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πάντως πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι πιθανότατα το κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά του πρωθυπουργού και επιλογών του (με κορυφαία στελέχη του που έχουν θεσμικούς ρόλους, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο γραμματέας της ΚΟ που άσκησαν και δριμύτατη κριτική και πήραν αποστάσεις από κυβερνητικές επιλογές), τροφοδοτείται διακριτικά από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που όπως λένε, επιχειρεί να πάρει την ρεβάνς από τον Α. Σαμαρά και τη ΝΔ, όταν προεκλογικά τον κατηγορούσαν για ανικανότητα στις διαπραγματεύσεις και κακούς χειρισμούς όταν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τουλάχιστον δημόσια, προσπαθεί να αποφορτίσει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος του, διαμηνύοντας πως αυτό που προέχει είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Ουσιαστικά ο νέος γύρος «γκρίνιας και σκληρής κριτικής» των «πράσινων βουλευτών» κατά κυβερνητικών παραγόντων αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού από μια σειρά δηλώσεων και κινήσεων κυβερνητικών παραγόντων που φόρτισαν την κατάσταση, αλλά και στο ότι φαίνεται πως σχεδόν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνειδητοποιούν πως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ψήφιση νέων ακόμα πιο επώδυνων μέτρων το Σεπτέμβρη. Κάτι που για τους περισσότερους σημαίνει «πως τελειώσαμε πολιτικά οριστικά και ο κόσμος με το δίκιο του θα μας φτύνει».

Πάντως, κάποια έμπειρα στελέχη της Ιπποκράτους, σημειώνουν πως ναι μεν οι βουλευτές που γκρινιάζουν τώρα «έχουν δίκιο», αλλά πιθανώς -όπως λένε- να το κάνουν «για να μπορούν αυτές τις μέρες που παραδοσιακά συνδυάζονται με θερινές διακοπές να πάνε στις περιφέρειες τους και να αποφύγουν τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια του κόσμου». Τόνιζαν μάλιστα ότι και άλλες φορές υπήρχαν γκρίνιες και αντιδράσεις, όμως στο τέλος, έστω και με κάποιες διαρροές ψηφίζονταν τα περιβόητα «πακέτα σωτηρίας» σκληρών μέτρων.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πάντως, ανακυκλώνεται και πάλι σενάριο (όπως είχε γίνει τις μέρες της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που ακολούθησαν από το μαύρο και το λουκέτο στην ΕΡΤ) για ενδεχόμενο αλλαγής πρωθυπουργού, χωρίς εκλογές, δηλαδή αντικατάστασης του κ. Σαμαρά από κάποιο άλλο πρόσωπο, καθώς πολλά στελέχη εκτιμούν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρει σοβαρές ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και για «αυταρχικές», όπως λένε, συμπεριφορές.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις απειλές του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκου για εκλογές, από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα για «κουρασμένους βουλευτές» και από το θέμα που άνοιξε («ατυχώς» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου) ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς για το ενδεχόμενο πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ο συνδυασμός με τα νέα επώδυνα και δύσκολα μέτρα του Σεπτεμβρίου είναι εκρηκτικός για τους βουλευτές, όπως χαρακτηριστικά παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος εκτόξευσε πυρά κατά του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει με εκλογές αν δεν ψηφιστούν τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα έφερνε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη Δημοτική Αστυνομία και τώρα απασφάλισε νέα βόμβα τονίζοντας πως από τη Βουλή δεν πρόκειται να περάσει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

«Η κινητικότητα θυμίζει έντονα το παιχνίδι ραντεβού στα τυφλά. Μόνο που αντί να υπάρχει κάτι ευχάριστο πίσω από το παραβάν, βρίσκεται το απολυτήριο», είπε και συνέχισε: «Το πολιτικό κλίμα βαραίνει από απαράδεκτους λεονταρισμούς που μιλάνε για εκλογές και που εκπορεύονται από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ο θεσμικός τους ρόλος θα έπρεπε τουλάχιστον να τα περιορίσει».

Παράλληλα, ένα βήμα πριν από τη διαγραφή έφτασε η Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της τροπολογίας για την ΕΥΔΑΠ, αφού δεν ψήφισε «υπέρ» όπως οι συνάδελφοί της, αλλά «παρούσα» αφού προηγουμένως είχε «στολίσει» τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι ξεπουλά τη χώρα.

«Η σημερινή μου στάση, είναι η αυτονόητη απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν το ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο κ. Σαμαράς, βαφτίζοντάς το success story», ανέφερε στη δήλωσή της η κυρία Τζάκρη.

«Σε ό,τι με αφορά, ο μόνος γνώμονας των αποφάσεών μου είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον του ελληνικού λαού. Η ψήφος μου είναι ακόμη ένα σαφές μήνυμα προς την «τρόικα» ότι δεν ξεπουλάμε, δεν χαρίζουμε την περιουσία του ελληνικού λαού και τις φοβερές «αναπτυξιακές» ιδέες τους να τις εφαρμόσουν πρώτα στις δικές τους χώρες», καταλήγει στη δήλωσή της η βουλευτής.

Στην Ιπποκράτους σήμανε αμέσως συναγερμός, ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν και σενάρια περί διαγραφής της κυρίας Τζάκρη. Ωστόσο λίγο αργότερα το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μοίρασε τη νέα διευκρινιστική δήλωση της βουλευτού, κάτι το οποίο έδειξε ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο η κυρία Τζάκρη να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τη διαφωνία του για την άρση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εξέφρασε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δήλωσε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να περάσει μέτρο που θα βάζει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία του έλληνα πολίτη, όταν βεβαίως αυτό προσδιορίζεται με σαφήνεια. Το υπάρχον καθεστώς που αφορά τις 200.000 ευρώ πλαφόν πρέπει να διατηρηθεί και να ισχύσει». Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση και του βουλευτή Έβρου, Γιώργου Ντόλιου.

Με προειδοποιητικές βολές εναντίον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα οριζόντια μέτρα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.FM ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «φως στο τούνελ» αν δεν υπάρξει «αλλαγή της συνταγής». «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, πρέπει να το καταλάβουν όλοι», κατέληξε ο πρώην υπουργός.


Σχολιάστε εδώ