Παίρνουν και προίκα μαζί με τις εταιρείες που αγοράζουν μπιτ-παρά
Λογικά αλλά και για λόγους αυτοπροστασίας και κατοχύρωσης από τυχόν δικαστικές εμπλοκές, θα έπρεπε οι διαγωνισμοί να επαναληφθούν, όπως γινόταν πάντα για να διασφαλισθεί η απαραίτητη προϋπόθεση του ανταγωνισμού, που ως αποτέλεσμα έχει την επίτευξη υψηλότερου τιμήματος προς το συμφέρον του Δημοσίου. Και αυτό δεν επιτεύχθηκε με την πώληση και της ΔΕΣΦΑ στη μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία την Socar του Αζερμπαϊτζάν, του ΟΠΑΠ στην Emma Delta και των Κρατικών Λαχείων στην εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία», ενώ σειρά πήραν τα άλλα δυο μονοπωλιακά φιλέτα, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.
Γεύση σκανδάλου αποπνέει και η πώληση του ΔΕΣΦΑ, όσο και αν συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και τις αμερικανικές προθέσεις να κλείσει ο δρόμος της Ρωσίας προς την Ευρώπη, η πώληση του ΟΠΑΠ σε τιμή που θεωρείται η φθηνότερη στον κόσμο για τέτοιου είδους Οργανισμό, αλλά και των Κρατικών Λαχείων, που κανονικά θα πρέπει να κινήσει το ενδιαφέρον της Εισαγγελέως κ. Ράικου.
Είναι πράγματι απίστευτη η μεθόδευση. Τα Κρατικά Λαχεία… προσφέρθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία» έναντι 770 εκατ. ευρώ, όμως από την τσέπη της θα βγάλει μόνο 190 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 38 εκατ. θα καταβληθούν με την υπογραφή της σύμβασης και τα άλλα 142 εκατ. ευρώ μετά από έξι μήνες. Τα υπόλοιπα 580 θα τα πληρώσει από τα χρήματα που θα κερδίζει από την εκμετάλλευση των Λαχείων. Συγκεκριμένα τα 580 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε βάθος 12 (δώδεκα) χρόνων από 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Που γύρευε τι αξία θα έχουν π.χ. τα 50 εκατ. ευρώ το 2025. Είναι σκάνδαλο ή δεν είναι; Και αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε το ΤΑΙΠΕΔ δεν ανακοίνωσαν ποτέ πόσα ήταν μέχρι σήμερα τα ετήσια κέρδη των Κρατικών Λαχείων.
Με προίκα 365 εκατ. ευρώ τον χρόνο η ΕΥΔΑΠ!
Στην αφετηρία για ξεπούλημα έλαβε θέση η ΕΥΔΑΠ. Γύρω στα 300 με 350 εκατ. ευρώ το αντίτιμο. Τζάμπα πράμα δηλαδή, αφού θα είναι απαλλαγμένη χρεών και στο ταμείο της θα μπουν προηγουμένως ένα δισ. ευρώ που χρωστάνε στην ΕΥΔΑΠ δήμοι και το κράτος. Από κει και πέρα οι εισπράξεις είναι 1.000.000 ευρώ την ημέρα, κάπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το 2012 έκλεισε με 47 εκατ. ευρώ κέρδη, έναντι 26 εκατ. ευρώ το 2011, είχε δηλαδή αύξηση κερδών κατά 80%! Και ακόμη να σημειώσουμε ότι η αξία των πάγιων στοιχείων ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο και είχε απόλυτο δίκιο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία μίλησε για ξεπούλημα της χώρας και ότι χαρίζουμε την περιουσία του ελληνικού λαού.
Στο κατώφλι του… παλιατζή περιμένει η ΔΕΗ, την οποία κομματιάζουν στα τρία, προφανώς για να ικανοποιηθούν περισσότεροι φίλοι και να μην μείνει κανένας παραπονούμενος. (Εκτενές ρεπορτάζ για το σκάνδαλο που προωθείται, σε άλλη στήλη).