Κάντε συμμέτοχο τον πολίτη στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της «μαύρης εργασίας»

Γιατί στην ουσία ομολογούν την αποτυχία των οργανισμών και των φορέων που προΐστανται, παραδέχονται ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Και όμως οι λύσεις που μπορούν από αύριο το πρωί να περιορίσουν την φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία είναι πολύ απλές και άμεσα εφαρμόσιμες, αρκεί να υπάρχει απλό μυαλό.

Και στους δυο σημαντικούς τομείς, από τους οποίους κυρίως εξαρτώνται τα έσοδα, η λύση είναι μία και μόνο: Να κάνεις συμμέτοχο τον πολίτη και τον εργαζόμενο.

Να ξέρει ο πολίτης ότι αν δεν πάρει απόδειξη για ό,τι αγοράσει ή πληρώσει στο εστιατόριο, στο κέντρο διασκέδασης, γενικά παντού και στον έλεγχο που θα πέσει διαπιστωθεί ότι δεν έχει τη σχετική απόδειξη, θα χάσει όλα τα προνόμια που έχει, όπως το αφορολόγητο ή τις όποιες άλλες εκπτώσεις.

Για τον εργαζόμενο που θα διαπιστωθεί από τους ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας ότι δουλεύει ανασφάλιστος και δεν το έχει καταγγείλει, θα χάσει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και τις παροχές που προβλέπονται για τους εργαζόμενους (παιδικοί σταθμοί κ.λπ.). Όπως υποστηρίζουν γνώστες της λειτουργίας της Αγοράς, αρκεί να κατακτήσεις συμμέτοχο της ευθύνης για την μη έκδοση απόδειξης τον πολίτη και την μη δήλωση από τον εργαζόμενο ότι δουλεύει σε κάποια επιχείρηση, για να κλείσουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι τρύπες των δυο κύριων πηγών εσόδων.

Οι κ. Στουρνάρας και Βρούτσης έχουν τον λόγο. Με μια απόφαση που κανείς δεν θα έχει αντίρρηση μπορεί άμεσα να περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία.


Σχολιάστε εδώ