Ευχαριστούν για τη… φιλοξενία στη Σούδα αλλά δεν δίνουν δεκάρα!..

Παρόλα αυτά, η παρουσία του υπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ουσιαστική με το «high light» της επίσκεψης να είναι βέβαια η συνάντηση του ΥΕΘΑ με τον ομόλογό του Chuck Hagel και τα θερμά λόγια του τελευταίου, για τη σημαντική βοήθεια που παρέχει η χώρα μας στους Αμερικανούς, φιλοξενώντας τους στη Ναυτική Βάση της Σούδας.

Η ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου ήταν χαρακτηριστική: «Ο κ. Hagel ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα που αποτελεί σημείο κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη».

Είναι από τις ελάχιστες φορές που τόσο απόλυτα και ξεκάθαρα η αμερικανική ηγεσία ονομάζει «σημείο κλειδί» για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους τη Σούδα. Το γεγονός αυτό πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής του Έλληνα πρωθυπουργού και να αποτελεί βασικό σημείο διαπραγμάτευσης με την υπερδύναμη. Από την άλλη πλευρά, ο ΥΕΘΑ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την «εγκάρδια» συνάντηση και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, παρά και πέρα από την οικονομική κρίση, «δεν παύει να είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς όλους τους γείτονές της». Βέβαια είναι προφανές, ότι οι εξ ανατολών γείτονές μας αυτό το μήνυμα δεν το αντιλαμβάνονται γιατί συνεχίζουν απτόητοι τις προκλήσεις… Όπως επίσης είναι προφανές, ότι με την φθίνουσα ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων λόγω των ανηλεών περικοπών, ο ρόλος της ως «παράγοντας ασφάλειας» υποβαθμίζεται… Να σημειώσουμε επίσης ότι στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ανοιχτή συζήτηση στο Brookings Institute, με τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος και εκπροσώπους «think tanks», για την ελληνική οικονομία, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ έγινε και ειδική αναφορά στους στόχους και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. το 2014.

Ολοκληρώνοντας την 48ωρη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε και το Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όπου υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό τη συνεργασία για την έρευνα ιστορικών αρχείων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα πια όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα.


Σχολιάστε εδώ