Ερωτήματα του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχ. Κουρουτού

Κύριε Διευθυντά,

Με οργή αλλά και χωρίς ίχνος έκπληξης, διάβασα την «αυθόρμητη» παρέμβαση του Καθηγητή Εργατικού (μήπως ο σωστός τίτλος θα έπρεπε να είναι «Εργοδοτικού»;) Δικαίου κ. Λεβέντη σε άρθρο του έγκριτου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Κατρούγκαλου, που φιλοξένησε η εφημερίδα σας και στο οποίο παρουσιαζόταν η ωμή πραγματικότητα των παράνομων και αντισυνταγματικών κυβερνητικών παρεμβάσεων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που έχουν ως αποτέλεσμα την άρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία, την ισοπέδωση κάθε ίχνους εργασιακού δικαιώματος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την πριμοδότηση των σχολαρχών με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επειδή το περιεχόμενο της παρέμβασης του κ. Λεβέντη δεν αντέχει καν σε στοιχειώδη νομική αλλά και πολιτική κριτική, απευθύνω απλώς στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας σας τα ακόλουθα (ρητορικά) ερωτήματα:

• Ποια είναι, άραγε, η «σχέση» του κ. Λεβέντη με το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών ιδιωτικών Σχολείων; Μήπως εκδίδει για λογαριασμό τους (και μάλιστα αμειβόμενος) γνωμοδοτήσεις, τις οποίες οι σχολάρχες χρησιμοποιούν για να κονιορτοποιήσουν την εκπαιδευτική νομοθεσία και τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών;

• Ο κ. Λεβέντης πρόσφατα παραστάθηκε ως νομικός σε δίκη εκπαιδευτικού του Κολλεγίου που απολύθηκε καταχρηστικά από τη διοίκηση του εν λόγω εκπαιδευτηρίου – του οποίου Πρόεδρος είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς – επειδή (όπως η συνάδελφός μας ισχυρίζεται) συνέλαβε τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει. Ο Εργατολόγος κ. Λεβέντης υπέρ ποίου παραστάθηκε άραγε; Αν υποθέσατε αφελώς ότι υπερασπίστηκε την αδίκως απολυμένη εκπαιδευτικό, κάνετε τραγικό λάθος. Ήταν ο νομικός εκπρόσωπος του Κολλεγίου.

Δεν έχω να σχολιάσω πολλά περισσότερα. Κλείνω με μια παρατήρηση. Εάν στους κυνικούς καιρούς μας, όπου νόμος είναι το δίκαιο των ασύδοτων δυνάμεων της αγοράς, έχουν φτάσει ακόμη και εκλεκτά στελέχη της νομικής κοινότητας – που θεωρητικά θα έπρεπε να υπερασπίζονται τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά – να στοιχίζονται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα προκειμένου να αποκαθηλωθεί το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τότε είναι βέβαιο ότι η ελληνική κοινωνία διανύει θανάσιμο κίνδυνο.

Μιχάλης Κουρουτός
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών
Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος
και Γραμματέας Εκπαίδευσης ΓΣΕΕ


Σχολιάστε εδώ