Δύσκολο φθινόπωρο βλέπουν στο Μαξίμου

«Οδεύουμε προς ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, αλλά αν βγούμε αλώβητοι από τη δοκιμασία, πολλά πράγματα θ’ αλλάξουν στη συνέχεια» τονίζουν στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την αγωνία που υπάρχει. Άλλωστε οι συγκυρίες κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Από το Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την κινητικότητα 25.000 συνολικά δημ. υπαλλήλων, κι ως εκ τούτου θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις όσων θίγονται από το μέτρο. Πέραν αυτού το ίδιο διάστημα εκατομμύρια πολίτες θα ανηφορίζουν το «Γολγοθά της εφορίας», πολλοί εξ αυτών δε, θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Το τελευταίο που θα ήθελε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι την ίδια ακριβώς περίοδο να ανοίξει μια συζήτηση περί νέων μέτρων, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη σπίθα για την «έκρηξη». Για το σκοπό αυτό και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε επιτακτικά από τους υπουργούς, να προωθήσουν με ταχύτατους ρυθμούς όσα μέτρα αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις. Έτσι ώστε, οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της «τρόικας» το Σεπτέμβριο, να ολοκληρωθούν χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα και το κυριότερο, χωρίς αναφορές σε διορθωτικές κινήσεις και νέα μέτρα. «Αν πρόκειται να πάρουμε εκ νέου επώδυνα μέτρα, προτιμότερο είναι να πάμε σε εκλογές» έλεγε προ ημερών κυβερνητικός παράγων που είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην προώθηση των αναγκαίων μέτρων καθότι μέχρι σήμερα όλα γίνονται στο «παρά πέντε», ορισμένες φορές και εκπρόθεσμα.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Σαμαράς εκφράζει ανοιχτά την δυσφορία του για τη τακτική που ακολουθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. «Βάζουν το κομματικό συμφέρον, πάνω από το εθνικό» σημειώνει. «Πριονίζουν καθημερινά το κλαδί και δεν καταλαβαίνουν ότι αν κοπεί θα πέσουμε όλοι μαζί» προσθέτει. Μιλώντας μάλιστα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν δίστασε να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς πάντως να τον κατονομάσει) για «επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι». Στη βάση ότι -όπως είπε- «έχει ήδη προαναγγείλει ότι θέλει να θέσει τη χώρα σε γενικευμένη αναταραχή», αν και… προεξόφλησε ότι «δεν θα τα καταφέρει» διότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται το «παιχνίδι» που παίζουν. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να καταγγείλει- αν παραστεί ανάγκη- δημόσια και ανοιχτά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα, ότι με τη στάση του συνηγορεί στην καταστροφή της χώρας, προκειμένου να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του να ανέβει στην εξουσία. Δεδομένου δε, ότι ανάλογη ένταση υπάρχει και στο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν μέσα σε κλίμα πρωτόγνωρης έντασης και πόλωσης. Αν και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, διαπιστώνουν ότι η «σκληρή γραμμή» που έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας δεν έχει την αποδοχή μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, επικαλούνται τις ισχνές κομματικές συγκεντρώσεις των τελευταίων εβδομάδων, φοβούνται ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες. Οι επιθέσεις και οι απειλές που ενδεχομένως εκδηλωθούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσουν ανασταλτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Μπορεί να μας αποπροσανατολίσουν οδηγώντας σε λάθη και αποτυχίες» υπογράμμισε. Τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, αποκαλύπτουν το κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι σε καμιά περίπτωση κλίμα ευφορίας ή εφησυχασμού.


Σχολιάστε εδώ