Διχάζουν τον Πειραιά τα δικαστήρια

Το περίεργο βέβαια είναι ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά έχει αποδεχθεί ομόφωνα τη μεταστέγαση των δικαστηρίων στο εν λόγω κτίριο, αλλά πολλοί άλλοι φορείς της πόλης (ΕΒΕΠ, εμπορικός σύλλογος κ.λπ.) αντιδρούν!

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης μιλώντας στο «Π» για το θέμα ανέφερε: «Αν υπάρχει κάποιος που να θέλει να συνεχίσουν να λειτουργούν τα δικαστήρια του Πειραιά στη Σκουζέ, όπου αποδεδειγμένα κινδυνεύουμε όλοι, να βγει να το πει. Επίσης όποιος γνωρίζει κάποιο κτίριο στον Πειραιά που να μπορεί να στεγάσει τα δικαστήρια της πόλης να το παρουσιάσει. Σήμερα τα δικαστήρια είναι διάσπαρτα σε 10 κτίρια που δεν κάνουν ούτε… για ποντίκια! Το κράτος πληρώνει ένα σωρό λεφτά για κτίρια ακατάλληλα και επικίνδυνα. Είναι δυνατόν να πούμε όχι στη μεταφορά των δικαστηρίων σε κτίρια σύγχρονα, βιοκλιματικά, με πλήρη εξαερισμό και σωστό φωτισμό, με πάρκινγκ 900 θέσεων, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να μετακινηθούν 4 χιλιόμετρα από το γραφείο τους; Και επιπλέον τα κτίρια του Κεράνη είναι του Δημοσίου και δεν θα πληρώνει το κράτος 10 ενοίκια το μήνα! Υπάρχουν προβλήματα, όπως η έλλειψη επαρκούς συγκοινωνίας, αλλά αυτά μπορούν να λυθούν εύκολα. Και κάτι ακόμα: Στον Πειραιά εκδικάζονται ναυτικές υποθέσεις απ’ όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα για ένα θέμα της Cosco οι ιθύνοντες της εταιρείας πήγαν στα δικαστήρια της Σκουζέ κι έφριξαν! Είναι δυνατόν να παρουσιάζει αυτή την εικόνα η Δικαιοσύνη στον Πειραιά;» Από την πλευρά τους ανεξάρτητοι δικηγόροι του Πειραιά σε ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Χωρίς να μας ρωτήσει κανένας, φέρεται να αποφασίσθηκε, άγνωστο από ποιους και για ποιόν λόγο, για μία ακόμη φορά, η μεταφορά των Δικαστηρίων εκτός της πόλης μας, στο περιβόητο κτίριο των «ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΕΡΑΝΗ», στην ερημιά της Λεωφόρου Θηβών, στην περιοχή «Άσπρα Χώματα» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο επιχειρούμενο αντιδημοκρατικό, αντίθετο προς την ΕΣΔΑ και το Ελληνικό Σύνταγμα, αυθαίρετο και ακατανόητο αυτό μέτρο. Η λειτουργία των Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης μας αποτελεί προϋπόθεση απαραίτητη για την δημοκρατική νομιμοποίηση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Διεξαγωγή των δικών και απαγγελία των δικαστικών αποφάσεων εκτός των ορίων της πόλης μας, στην «Έρημη Χώρα» της Λεωφόρου Θηβών, όπου σε ακτίνα χιλιομέτρων δεν κατοικούν, δεν εργάζονται, ούτε και κυκλοφορούν άνθρωποι, σημαίνει λειτουργία της Δικαιοσύνης ερήμην των πολιτών» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι δίκες θα διεξάγονται στην ουσία «κεκλεισμένων των θυρών» ενώ η πραγματική τους έδρα (Ρέντης), θα είναι άλλη, διαφορετική της καταστατικής (Πειραιάς), θα προκύψουν δηλαδή, για πρώτη φορά παγκοσμίως, «ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ» OFFSHORE.»

(Σ.σ.: Δεν γνωρίζουμε για ποια έκταση μιλούν οι δικηγόροι, αλλά οι πρώην Καπναποθήκες Κεράνη στη Θηβών ούτε σε ακατοίκητη περιοχή βρίσκονται ούτε σε «έρημη χώρα». Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι ακριβώς επειδή είναι μέσα στον αστικό ιστό, σε κατοικημένη περιοχή αυτή θα… φρακάρει από κόσμο και αυτοκίνητα και οι κάτοικοι θα είναι… όμηροι στα σπίτια τους. Γι’ αυτό άλλωστε και διαμαρτύρονται, αλλά ποιος τους ακούει…)

Εναντίον της μεταφοράς των δικαστηρίων τάχθηκε το ΕΒΕΠ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, καθώς, όπως τονίζουν, θα χαθεί πολύς κόσμος από τον Πειραιά και θα υποστεί σημαντικό πλήγμα η οικονομία της πόλης.

Το θέμα έφεραν και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να αντιταχθεί ο δήμος στη μεταφορά των δικαστηρίων.

Ο αναπληρωτής δημάρχου Τ. Κάρλες, τόνισε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και ο δήμος θα πάρει θέση εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη και εκφρασμένη διάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης προς αυτήν την κατεύθυνση. Να σημειώσουμε, τέλος, πως άλλοι δικηγόροι του Πειραιά έλεγαν πως και όταν ήταν να μεταφερθούν τα δικαστήρια της Αθήνας στην Ευελπίδων, ο ΔΣΑ είχε κάνει 20 μέρες απεργία γιατί δεν συμφωνούσε.

Υπέρ της μεταφοράς των δικαστηρίων τάχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου.


Σχολιάστε εδώ