Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Οι επενδυτές στην πραγματική οικονομία προτιμούν την Ευρώπη για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι διεθνείς επενδυτικές επιχειρήσεις. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το 2012 η Ευρώπη συγκέντρωσε 222 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και όχι στα χρηματοπιστωτικά παιγνίδια στο Χρηματιστήριο. Το ποσό αυτό είναι βέβαια μειωμένο έναντι του προηγουμένου έτους (του 2011). Δεύτερη περιοχή προτίμησης των επενδυτών είναι η Λατινική Αμερική, με συνολικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ύψους 176 δισ. ευρώ. Ενώ τρίτη κατατάσσεται η περιοχή της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς) με επενδύσεις 147 δισ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι το 2012 ο όγκος των άμεσων ξένων επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά 18%. Καθόσον αφορά τώρα τις επενδύσεις στις χώρες της Ευρώπης, τις περισσότερες ξένες επενδύσεις προσήλκυσε η Βρετανία, που θεωρείται η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα ολόκληρης της Ευρώπης. Το ύψος των επενδύσεων στη χώρα αυτή έφτασε στο 18,4% του συνόλου. Η Γερμανία έρχεται στη δεύτερη θέση, αφού συγκέντρωσε το 16,4% του συνόλου των ξένων επενδύσεων. Οι ερευνητές έχουν τη γνώμη ότι τα ισχυρά σημεία της Ευρώπης στη προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι η σταθερότητα του νομισματικού της συστήματος, αφού όλοι συμφωνούν ότι η απειλή για διάλυση της Ευρωζώνης έχει αποτραπεί και τέτοια εξέλιξη δεν εμφανίζεται πλέον στον ορίζοντα. Να γιατί όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θέλησαν πάση θυσία να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

2

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Reuters μεταξύ 40 επιλεγμένων οικονομολόγων, το συμπέρασμα είναι ότι η ανεργία στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα αυξηθεί μέσα στο 2013, αλλά και το 2014. Ένα δεύτερο συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε διεθνές επίπεδο υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες χώρες. Εν τούτοις «οι σοφοί» οικονομολόγοι, προφανώς χαϊδεμένα παιδιά του συστήματος, αποφαίνονται εμβριθώς ότι και οι τρεις χώρες από το τέλος του 2013 και μέσα στο 2014 θα βγουν από την κατάσταση ύφεσης, με πρώτη την Ισπανία και στη συνέχεια την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Όμως οι απαντήσαντες στην έρευνα οικονομολόγοι δεν μας ενημερώνουν πώς υπό καθεστώς λιτότητας και υψηλής ανεργίας θα υποχωρήσει η ύφεση. Μόνο για την Ισπανία προβλέπουν αύξηση των εξαγωγών της, γεγονός που θα τη βοηθήσει να υπερνικήσει την ύφεση. Και αυτή την αύξηση των εξαγωγών την αποδίδουν στη σημαντική μείωση των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα, που προκάλεσε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της. Και το ερώτημα τώρα είναι: Και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία εφαρμόστηκε σκληρή λιτότητα και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τότε γεννάται και άλλο ερώτημα: Γιατί δεν θα σταματήσει η αυξητική πορεία της ανεργίας και στις τρεις χώρες; Μήπως τα συμπεράσματα των οικονομολόγων αυτών είναι τέτοια ώστε να μη δυσαρεστηθεί το σύστημα;

3

Αυξάνονται και πάλι τα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι καταναλωτές καλούνται να σηκώσουν το βάρος της αποτυχίας της παραγωγής ηλεκτρισμού με αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Αυτό που είχε διαφημιστεί σαν ευλογία και σαν εξαγώγιμο προϊόν που επρόκειτο να δημιουργήσει σημαντικό εισόδημα γι’ αυτούς που θα τοποθετούσαν στις ταράτσες τους φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Όλη η προπαγάνδα στηρίχτηκε στο γεγονός της μεγάλης ηλιοφάνειας που επικρατεί στην Ελλάδα. Αλλά εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά είναι δυσθεώρητο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμοδίου υπουργείου Ενέργειας. Το κόστος με συμβατικά καύσιμα κινείται στα 70-75 ευρώ η μεγαβατώρα. Η αιολική ενέργεια το 2012 κόστισε 90 ευρώ και η φωτοβολταϊκή 420 ευρώ η μεγαβατώρα. Το υπουργείο Ενέργειας αποδίδει αυτή την απρόσμενη αύξηση στο γεγονός ότι δημιουργήθηκαν κίνητρα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, όπως η τιμή αγοράς του ηλεκτρισμού από τη ΔΕΗ σε υψηλή τιμή. Όμως η ΔΕΗ, πουλώντας στη Γερμανία τον παραγόμενο ηλεκτρισμό, ήταν υποχρεωμένη να τον προσφέρει σε κατώτερη τιμή. Έτσι δημιουργήθηκε μια τεράστια ζημία στη ΔΕΗ, που καλείται τώρα ο έλληνας καταναλωτής να πληρώσει όλη αυτή τη ζημία. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Το κράτος γιατί άραγε επιτρέπει αυτή την άδικη μεταχείριση του εντελώς ανεύθυνου έλληνα πολίτη; Αφελής απορία, προφανώς!


Σχολιάστε εδώ