δημοτικά

• Αυτά που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας την περασμένη Δευτέρα δεν γίνονται ούτε… στα κόμικς! Ενώ στην ημερήσια διάταξη ήταν θέματα εξαιρετικής κρισιμότητας, όπως το μέλλον των ΑΜΕΑ, το κολυμβητήριο, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού κ.λπ. στις 7.30 μ.μ. που ήταν η ώρα έναρξης του συμβουλίου οι παρόντες ήταν ελάχιστοι. Μία ώρα αργότερα περίπου ο γραμματέας πήρε παρουσίες και διαπιστώθηκε έλλειψη απαρτίας. Η πρόεδρος, μετά από αυτό, ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται για την επομένη. Ενώ όμως η αντιπολίτευση αποχώρησε, μετά από 45 λεπτά, ειδοποιήθηκε ότι θα γίνει έκτακτο συμβούλιο στις 9.15 μ.μ.! Ούτε κι αυτό όμως έγινε. Έτσι τα θέματα έμειναν στο… ράφι. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζαχαρίας Ζούπης με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τα όσα έγιναν και ζήτησε από τη δημοτική αρχή, αν δεν μπορεί να κάνει δημοτικά συμβούλια και να λειτουργεί τον δήμο, να παραιτηθεί! Τονίζει συγκεκριμένα:

«Φτάνει πια! Αυτή η κατρακύλα, αυτή η γελοιότητα δεν αντέχεται! Δεν πάει άλλο με τον εμπαιγμό ανθρώπων και του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου. Ας αφήσουν κάποιοι τα παιχνιδάκια στις πλάτες του δήμου που καταρρέει. Θέση όλων μας είναι να περάσουν τα ΑΜΕΑ στο δήμο με τις συμβάσεις τους και με μία μόνο προϋπόθεση: τη νομιμότητα, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζονται οι ίδιοι. Θέση όλων μας είναι να λειτουργήσει από Σεπτέμβριο το κολυμβητήριο που δίχως καμιά εξήγηση έκλεισε πριν ένα χρόνο αλλά και να υπάρξει αναμόρφωση του προϋπολογισμού».

• Επιτέλους! Οι νησίδες κεντρικών δρόμων του Πειραιά, που μέχρι στιγμής συντηρούνται καθ’ υπέρβαση από το δήμο γιατί δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του, θα συντηρούνται πλέον από την αντιπεριφέρεια Πειραιά καθώς υπογράφηκε σχετική σύμβαση με εργολάβο. Η διαδικασία συντήρησης αφορά κλάδεμα, πότισμα, φύτευση, καλλωπισμό, καθαριότητα, πλακόστρωση όπου απαιτείται κ.λπ.

• Κέρδισε την υπόθεση για τον διεκδικούμενο χώρο στη συμβολή των οδών Σκουφά και Τσακάλωφ στην Καστέλλα ο Δήμος Πειραιά. Τον χώρο τον διεκδικούσε και ιδιώτης, συγγενής πρώην δημοτικού συμβούλου. Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο χώρος θα παραμείνει κοινόχρηστος, όπως ήθελε ο δήμος και δεν μπορεί κανένας να τον χρησιμοποιήσει για κάτι άλλο. Θυμίζουμε ότι την υπόθεση χειρίστηκε ο νομικός σύμβουλος του δημάρχου Γιάννης Αγγελόπουλος, στον οποίο ανατίθενται όλες οι «ειδικές αποστολές» και στο δικαστήριο, ως μάρτυρας υπέρ του δήμου, κατέθεσε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Να σημειώσουμε πως τώρα ανοίγει ο δρόμος για να γίνει και τελεσίδικα ο χαρακτηρισμός του χώρου ως κοινόχρηστου.

• Αυτή η ιστορία με το αν θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές ή όχι, θα γίνει το σίριαλ των επόμενων μηνών. Με την ψήφο της Βουλής δόθηκε στους αντιπεριφερειάρχες (επικεφαλής περιφερειακών κοινοτήτων, κατά τον «Καλλικράτη») η αρμοδιότητα για το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές στα όρια της δικαιοδοσίας τους. Κι αυτό μόνο… γέλιο έχει προκαλέσει στους εμπόρους του Πειραιά. Βέβαια στην περιφερειακή κοινότητα των νησιών δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί τα μαγαζιά λειτουργούν κανονικά τις Κυριακές, αφού όλα τα νησιά είναι τουριστικοί προορισμοί, όμως στον Πειραιά, στον χερσαίο χώρο της περιφέρειας δηλαδή, την απόφαση θα την πάρει ο Στ. Χρήστου. Το οξύμωρο είναι, όπως μας έλεγαν έμποροι της πόλης, πως στην Αττική οι περιφερειακές κοινότητες είναι κοντά η μία με την άλλη, με αποτέλεσμα σε περίπτωση που ένας αντιπεριφερειάρχης πάρει μία απόφαση και ο άλλος διαφορετική, θα υπάρξουν αρκετά ευτράπελα. Για παράδειγμα, αν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά αποφασίσει να μένουν κλειστά τα μαγαζιά και η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αττικής αποφασίσει να είναι ανοιχτά, τα μαγαζιά στο Ν. Φάληρο θα είναι κλειστά και λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στη Γλυφάδα θα είναι ανοιχτά! Οπότε οι πειραιώτες καταστηματάρχες θα υποχρεωθούν να ανοίξουν γιατί όλη η πελατεία τους θα πάει στη Γλυφάδα για ψώνια. Αν βέβαια η απόφαση είναι δεσμευτική και θα απαγορεύεται να λειτουργήσουν τα μαγαζιά στον Πειραιά, τότε οι πειραιώτες καταστηματάρχες θα μιλάνε για αθέμιτο ανταγωνισμό και θα ‘χουν δίκιο!


Σχολιάστε εδώ