Δεν δεχόμαστε κηρύγματα από άκαπνους τεχνοκράτες!

Από την άλλη οι άστοχες, ενίοτε προκλητικές δηλώσεις τον έχουν καταστήσει «persona non grata» για μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αλαζονική συμπεριφορά του και τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποία αντιμετωπίζει τους βουλευτές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η «άνωθεν προστασία» (από τους δανειστές), αλλά και η στήριξη που (αναγκαστικά) του παρέχει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς λειτουργούν μέχρι τώρα ως ασπίδα στις επιθέσεις που δέχεται. Ωστόσο, στη περίπτωση που το «κύμα αντιδράσεων» ενταθεί και διογκωθεί, ενώ η οικονομία συνεχίζει «να πλέει στα ρηχά», δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας θα συνεχίσει να ασκεί για μακρύ χρονικό διάστημα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών.

Ήδη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέτουν ευθέως ζήτημα αντικατάστασής του. Κι αν αυτή τη στιγμή το αίτημα ηχεί παράταιρο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι το ίδιο θα συμβαίνει και σε μερικούς μήνες.

Ειδικά δε, αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να τον χρησιμοποιήσει ως «αποδιοπομπαίο τράγο» στην περίπτωση ιδιαιτέρως αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία. Με αφορμή τη συμπεριφορά του έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες ή εικασίες ως προς τα κίνητρα και τις επιδιώξεις του.

Ειδικά δε, για τις πρόσφατες μάλλον υποτιμητικές δηλώσεις του για «κουρασμένους βουλευτές» ελέχθη από ορισμένους, ότι με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως ο κ. Στουρνάρας επιδιώκει την «μεγάλη ρήξη» που θα τον οδηγήσει στην έξοδο από τη κυβέρνηση. «Αν βλέπει ότι δεν υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης το πιθανότερο είναι να θελήσει να εγκαταλείψει το καράβι» τονίζουν. Άλλοι πάλι προσεγγίζουν το ζήτημα από άλλη πλευρά: «Ο Στουρνάρας παίρνει εντολές κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να κάνει κάτι χωρίς να έχει πάρει το «πράσινο φως» σημειώνουν.

Όπως προαναφέραμε οι δηλώσεις του για «κουρασμένους βουλευτές» προκάλεσαν τις εντονότατες αντιδράσεις βουλευτών, αλλά και υπουργών. «Εμείς δίνουμε λόγο στους πολίτες που περνάνε δύσκολα, δεν απολογούμαστε στις Βρυξέλλες και στη Λαγκάρντ» έλεγαν με έμφαση στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν μπορούν να μας κάνουν πολιτικά κηρύγματα, άκαπνοι τεχνοκράτες που έχουν πλήρη άγνοια για την κατάσταση που βιώνει η κοινωνία» σημείωναν.

Περισσότερο σκληρός όλων ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε ανοιχτά στην προσπάθεια που θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα από μεγάλο αριθμό βουλευτών με σκοπό την αντικατάσταση του κ. Στουρνάρα. «Δεν θα τον ανατρέψουμε, θα τον αλλάξουμε» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και θα ζητήσει να πάρει θέση ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. «Δεν υπάρχει κόπωση! Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση και σεβασμό, να μην μαθαίνουν από τη τηλεόραση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» επισήμανε ο Γ. Βλάχος. Ενώ από τη πλευρά του ο Π. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι ένα και πλέον χρόνο μετά τις εκλογές, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφερε ακόμη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό φορολογικό νομοσχέδιο. Των βουλευτών υπεραμύνθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, λέγοντας ότι έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους και αυτό το έχουν αποδείξει. «Το κρίσιμο είναι η κόπωση της κοινωνίας που βλέπει όλα αυτά τα χρόνια να γίνονται θυσίες χωρίς αντίκρισμα» πρόσθεσε. Η βουλευτής Σ. Βούλτεψη έσπευσε να… διευκρινίσει ότι «κουραζόμαστε όταν γίνονται σαχλαμάρες».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι δεν… πήρε το μήνυμα των βουλευτών. Ή, αυτό τουλάχιστον έδειξε. Αφού υποστήριξε ότι με τα περί κόπωσης των βουλευτών δεν απευθυνόταν στους βουλευτές, αλλά στους δανειστές! Επέκρινε μάλιστα τους βουλευτές διότι με τις αντιδράσεις τους και τις δηλώσεις τους ότι δεν είναι κουρασμένοι, έστειλαν εμμέσως μήνυμα στους δανειστές ότι… αντέχουν κι άλλα μέτρα.

Γ.Ζ.


Σχολιάστε εδώ