Ανένδοτο αγώνα μέχρι την τελική νίκη ξεκινά ο Τσίπρας

Γενική είναι η πεποίθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχει «φάει τα ψωμιά της», τρίζει και έχει μπει σε μη ανατρέψιμη πορεία πτώσης και ως εκ τούτου, φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να τονίζουν, ότι η μόνη εναλλακτική λύση στα σημερινά αδιέξοδα είναι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ενδεικτικά υπενθυμίζουν, ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012 η τότε τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είχε 179 βουλευτές –λίγο κάτω από το όριο των 180 για να ξεκινήσει συνταγματική αναθεώρηση– και ένα σχεδόν χρόνο μετά, η σημερινή δικομματική κυβέρνηση μετράει το πολύ (με ανεξάρτητους) 155 ή 156 βουλευτές με τέσσερις ή πέντε μέχρι στιγμής από αυτούς να είναι στην «σέντρα» από τις κομματικές ηγεσίες λόγω διαφοροποιήσεών τους σε μια σειρά από διατάξεις που περνάνε από τη Βουλή.

Η ιστορία, λένε, επαναλαμβάνεται αφού ανάλογη αποσύνθεση είχε υπάρξει και στη πανίσχυρη κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία κατέληξε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και εν τέλει στην εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τα παραπάνω στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, ότι οι δηλώσεις Στουρνάρα περί «κουρασμένων βουλευτών» προετοιμάζουν το έδαφος για το Σεπτέμβριο, όταν η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει νέα επώδυνα μέτρα και με το ίδιο σκεπτικό ερμηνεύουν τις διαρροές από το Μαξίμου για προκήρυξη εκλογών το Σεπτέμβρη.

Απαντώντας δε στον ισχυρισμό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει να γίνουν εκλογές τώρα, ο Γ. Δραγασάκης χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του, ότι όσοι διαδίδουν κάτι τέτοιο (εννοώντας το Μέγαρο Μαξίμου), εάν θέλουν ας δοκιμάσουν και ας προκηρύξουν εκλογές.

Έχοντας κλείσει σε μεγάλο βαθμό με το συνέδριο τα εσωκομματικά ζητήματα ο Α. Τσίπρας στις ομιλίες του βάζει από τώρα το δίλημμα που θα αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα το οποίο συνοψίζεται στο σύνθημα: «Μνημόνιο ή Δημοκρατία, Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ».

Με βάση την πρωτοφανή πόλωση που θα κυριαρχήσει στις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, η ανάδειξη του συνθήματος «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» αποσκοπεί στο να προσεταιριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους ψηφοφόρους εκείνους που υποφέρουν από τις μνημονιακές πολιτικές άσχετα από το εάν συμφωνούν ή όχι με την συνολική πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ομιλία του στην Ηγουμενίτσα, ο Α. Τσίπρας έκανε αναφορά στη διαμορφούμενη «νέα κοινωνική πλειοψηφία, αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική. Μία ήρεμη δύναμη ανατροπής. Είναι άνθρωποι οι οποίοι αρχίζουν να μας εμπιστεύονται, μετά από πολλές παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια, πιθανώς δε και ενστάσεις απέναντί μας τον Ιούνιο του 2012 και αντιλαμβάνονται πλέον ότι το μόνο πραγματικό δίλλημα που θα καθορίσει την πορεία αυτού του τόπου τα επόμενα χρόνια θα είναι «Μνημόνιο ή Δημοκρατία, με άλλα λόγια «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια η αναφορά αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ερωτηματικά στα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» τα οποία όπως είναι γνωστό προτείνουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αφού παραπέμπει σε μια κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» αναζωπυρώνοντας έτσι τα σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία ακόμα και με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Π. Καμμένου ή με άτομα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν κυβερνητική θητεία όπως η Λ. Κατσέλη ή η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές σημειώνουν με σημασία ότι ο λόγος για τον οποίο ο Α. Τσίπρας διέκοψε βίαια την γνωστή συνέντευξη και πέταξε έξω τον γερμανό δημοσιογράφο ήταν η αναφορά του τελευταίου στο κόμμα του Π. Καμμένου χαρακτηρίζοντάς το «ημιφασιστικό».

Πάντως σε κάθε περίπτωση στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, ότι ο πανικός με τον οποίο αντιδρά η κυβέρνηση σε κάθε δήλωση του Α. Τσίπρα ή άλλων στελεχών δείχνει την ένδεια επιχειρημάτων για αντιπαράθεση επί της ουσίας και πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα. Ενδεικτικά αναφέρουν την αντίδραση της ΝΔ στην αποστροφή της ομιλίας του Α. Τσίπρα στην Ηγουμενίτσα, όταν απευθυνόμενος στη νεολαία του κόμματος ζήτησε να παραδειγματιστούν από την ΕΠΟΝ (νεολαία του ΕΑΜ στη γερμανική κατοχή), η οποία συσπείρωσε τότε τη νεολαία με το σύνθημα «Πολεμάμε και τραγουδάμε».

Η βλακώδης –κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– αντίδραση του γραφείου Τύπου της ΝΔ ήταν, ότι η εν λόγω ρήση του Α. Τσίπρα ήταν κάλεσμα για «πόλεμο»!

Μετά την απόφαση του ΔΗΚΚΙ να μην υπακούσει στην απόφαση για την αυτοδιάλυσή του πλέον θα είναι συνεργαζόμενο κόμμα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνήθηκε να υπάρχει γενικευμένη πολιτική συνεργασία και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας αφού το ΔΗΚΚΙ διαθέτει δύο βουλευτές στην παρούσα Βουλή.


Σχολιάστε εδώ