Αγωνίζεται να επιβιώσει η ΔΗΜΑΡ

Εν μέσω θερινής ραστώνης και παρά το γεγονός ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου διάγουν -κατά γενική ομολογία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ- περίοδο «αγρανάπαυσης», ο Φώτης Κουβέλης επέλεξε να περάσει σε επικοινωνιακή αντεπίθεση μέσω twitter, επικοινωνώντας τις θέσεις του κόμματος σε ένα ευρύ ηλιακό φάσμα που είναι εξοικειωμένο με τα social media.

Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, με εικοσιτέσσερα διαδοχικά tweets -μέσα σε μία ώρα-, από τον προσωπικό του λογαριασμό, τον οποίο όπως πληροφορείται το «Π» διαχειρίζεται έμπιστος συνεργάτης του προέδρου στην Αγίου Κωνσταντίνου, ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε σίγουρος για τη δικαίωση των θέσεων του κόμματός του. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τοποθετήθηκε για τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη ΔΗΜΑΡ σε δυσχερή θέση, απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε, πως η πρόταση για συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του.

«Όχι, δεν απευθυνόμαστε στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, με την ηγεσία του, έκανε τις επιλογές του», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης και άσκησε κριτική στην ηγεσία του συγκυβερνώντος κόμματος για τη στάση του στην υπόθεση της ΕΡΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Βενιζέλος δικαιούται να κάνει τις επιλογές του, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ, για το θέμα ΕΡΤ».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι «διεκδικούμε έναν άλλο τρόπο, έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο των εξυγιαντικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, του δίκαιου επιμερισμού των βαρών, της αναπτυξιακής λογικής με προοπτικές για όλους, του εκσυγχρονισμού και όχι της απορρύθμισης. Η δημιουργία ενός πόλου προοδευτικού, βασισμένου στους άξονες δημοκρατία – κοινωνική συνοχή – ανάπτυξη με ωφέλειες για όλους, είναι η δική μας πρόταση». «Επιδιώκουμε τη συγκρότηση, σε προγραμματική βάση, μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης μέσω twitter, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή του «ωθείται στην αποδοχή συντηρητικών πολιτικών».

Ανοικτή γραμμή με πρώην ΠΑΣΟΚ

Όσο για τους διαύλους ανοιχτής επικοινωνίας που λειτουργούν το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ της ΔΗΜΑΡ, κινήσεων και προσωπικοτήτων που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς επαναβεβαιώνονται από βουλευτή του κόμματος, ο οποίος είπε στο «Π»: «Υπάρχει και μάλιστα ανοιχτός, προχωρημένος δίαυλος επικοινωνίας κυρίως με τους κ. Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Λοβέρδο και Καστανίδη. Θεωρείται δεδομένο ότι από φθινόπωρο θα έχουμε εξελίξεις», ήταν τα λόγια του, περιγράφοντας έτσι τα όσα θα λάβουν χώρα από Σεπτέμβριο.

Αντιθέτως, για τη συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως «δεν μας ενδιαφέρει ένα κάλεσμα που, στο όνομα της Αριστεράς, θα ρίξει τη χώρα σε δρόμους διακινδύνευσης της παραμονής της στο ευρώ και την ΕΕ», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απορρίπτοντας ταυτόχρονα λύσεις όπως η αποκήρυξη του χρέους και οι μονομερείς ενέργειες. «Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι λύση οι μονομερείς ενέργειες καταγγελίας του Μνημονίου και αποκήρυξης του χρέους».

Σημειωτέον, ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ περιέγραψε τον τρίτο πόλο τον οποίο θα επιδιώξει να συγκροτήσει το κόμμα του, ως υπέρβαση του διπόλου ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε ως καρικατούρα του παλαιού δικομματισμού.

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την, πως μέσω του δόγματος «αν δεν ψηφιστεί κρίσιμο νομοσχέδιο, τότε πάμε σε εκλογές», ακυρώνει ουσιαστικά κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα και ακυρώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση του κόμματός του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως η δημοσκοπική υποχώρηση θα αντιστραφεί, όταν η κοινωνία αντιληφθεί την αλήθεια των επισημάνσεών του.

Το κόμμα με το αριστερό DNA, μέσα σ’ όλα αποφάσισε να κάνει απολογισμό και για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, για τα δύο δηλαδή υπουργεία που εκπροσωπούνταν από στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Η Αγίου Κωνσταντίνου έδωσε τη βδομάδα που μας πέρασε στη δημοσιότητα κείμενα των Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη μέσα από τα οποία επιχειρήθηκε μία συνοπτική παρουσίαση των πεπραγμένων στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης αντίστοιχα.

Ενδεικτικά, για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνονται η αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων, όπως και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας ώστε κάθε δημόσιος υπάλληλος να ξέρει ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντά του, αλλά και η αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου.

Το γιατί βέβαια επί των ημερών του το υπουργείο δεν είχε παρουσιάσει την τελική μορφή των οργανογραμμάτων, που ήταν και μνημονιακή υποχρέωση, δεν αναφέρεται στον απολογισμό…

Όσο για τα θετικά της θητείας του Αντώνη Ρουπακιώτη στο Δικαιοσύνης αναφέρονται η μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ, οι νόμοι περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.ά. Είναι προφανές πως η πολιτική ρελάνς αναδεικνύεται σε μείζονα στόχο για το ερχόμενο διάστημα, τόσο για τον πρόεδρο του κόμματος όσο και για τα υπόλοιπα στελέχη.

Ο Φώτης Κουβέλης άλλωστε, έδωσε το σύνθημα για ολιγοήμερες διακοπές, ενώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου όλο το βάρος θα πέσει αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία του κοινοβουλευτικού έργου, ώστε από Σεπτέμβριο η ΔΗΜΑΡ να είναι έτοιμη να αναλάβει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.


Σχολιάστε εδώ