Έξαλλοι οι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο

Γνωστοί, επώνυμοι από τις παρεμβάσεις τους Μητροπολίτες, είναι οργισμένοι και θυμωμένοι με τον Αρχιεπίσκοπο, όπως και μέλη της Ιεράς Συνόδου, γιατί συζητούσε πίσω από τις πλάτες τους με την κυβέρνηση και διαπραγματευόταν την παραχώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με τη μέθοδο της συνεκμετάλλευσης και το επόμενο βήμα, τίποτε δεν αποκλείει κανείς, να είναι η δήμευση. Και δεν είχε κάνει ο Ιερώνυμος την παραμικρή νύξη για αυτές τις επαφές.

Η συμφωνία προβλέπει, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό θα γίνει με τη σύσταση μιας Ανώνυμης Εταιρείας, στην οποία Αρχιεπισκοπή και ελληνικό Δημόσιο θα έχουν από 50% η κάθε πλευρά.

Στην εταιρεία αυτή η Αρχιεπισκοπή θα παραχωρήσει τα δικαιώματα επί ακινήτων που έχει, δεν παραχωρεί δηλαδή την κυριότητα και το Δημόσιο δεν βάζει απολύτως τίποτε, απλώς αποδεσμεύει την περιουσία που ανήκει στην Εκκλησία, όπως αναγνωρίζεται από δικαστικές αποφάσεις και επιτρέπει να αξιοποιηθεί, με αντάλλαγμα (ταρίφα ή μίζα θα λέγαμε) το 50% των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας, τα οποία υποτίθεται ότι θα διαθέτει σε κοινωνικές υποδομές και στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων και αδύναμων πολιτών.

Στην ουσία η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα εκβιασμού της Εκκλησίας από το κράτος. Ο Αρχιεπίσκοπος υπέκυψε, προσφέροντας στο Δημόσιο το 50% των εσόδων από την ακίνητη περιουσία της Αρχιεπισκοπής,για να τη ξεμπλοκάρει και να μπορέσει να την αξιοποιήσει!

Κανένας Μητροπολίτης δεν συμφωνεί!

Σύμφωνα με συζητήσεις που είχαμε με αρκετούς Μητροπολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, προκύπτει ότι κανένας δεν αποδέχεται την συμφωνία που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος με την κυβέρνηση. Τη θεωρούν μέγα λάθος γιατί με τη συμφωνία νομιμοποιεί την κρατική αυθαιρεσία, να δεσμεύει περιουσία της Εκκλησίας, παρά τις υπέρ της δικαστικές αποφάσεις και τώρα βάζει συνέταιρο το Δημόσιο σε κάτι που δεν του ανήκει. Και με το επιχείρημα ότι τα έσοδα θα πάνε σε κοινωνικές δράσεις, άνοιξε ο Αρχιεπίσκοπος την πόρτα για να εκβιαστούν οι Μητροπολίτες να παραχωρήσουν για συνεκμετάλλευση την ακίνητη περιουσία της Μητρόπολής τους και αν αρνηθούν θα καταγγελθούν ότι δεν θέλουν να βοηθήσουν τους ανήμπορους συμπολίτες τους.

Αυτή την στιγμή πάντως δεν σκέπτονται να ακολουθήσουν τον Αρχιεπίσκοπο, στην περίπτωση δε, που η κυβέρνηση περάσει σε δημεύσεις θα καταφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.


Σχολιάστε εδώ