Ένα βήμα πριν την έκρηξη…

Την ίδια στιγμή το κλίμα στα ενδότερα της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα τεταμένο, ενώ… αυξάνονται και πληθύνονται οι προϋποθέσεις για την τελική έκρηξη. Το ενδεχόμενο νέων μέτρων, όπως διαφαίνεται από τις εκθέσεις-φωτιά της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πυροδοτεί τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών που λένε με έμφαση «ως εδώ»!

Λόγω της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο έχει περιέλθει σε αχρησία το «όπλο» της διαγραφής που επιδείκνυαν οι εκάστοτε αρχηγοί προκειμένου να επιβάλλουν την πειθαρχία στη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εξίσου… αποτελεσματική δείχνει να είναι πλέον και η απειλή των πρόωρων εκλογών καθώς μερίδα βουλευτών προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα, όποιο κι αν είναι το κόστος, πολιτικό ή προσωπικό. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι ορισμένοι προκρίνουν ως «λύση» την προσφυγή στις κάλπες, ούτως ώστε να αναδεχθεί μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και να είναι αυτή που θα πάρει τα νέα μέτρα. Άλλοι πάλι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, αν και εφ’ όσον κληθούν να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα για μισθωτούς- συνταξιούχους να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα για να γίνουν οι ίδιοι υπαίτιοι μιας πολιτικής κρίσης. Δεν λείπουν δε, εκείνοι που φαίνεται να έχουν διαβεί τη διαχωριστική γραμμή και- στα όρια της απόγνωσης- σκέφτονται ακόμη και να αποσυρθούν από την πολιτική μη αντέχοντας να «υπογράφουν» μια πολιτική, που αντί να λύνει τα προβλήματα της χώρας τα επιδεινώνει και σπρώχνει τους πολίτες στην ανέχεια, τη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια.

Αναταράξεις ωστόσο σημειώνονται σε πολλά επίπεδα: Οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» με την «τρόικα» τον επόμενο μήνα εκτιμήθηκαν από την αντιπολίτευση, αλλά όχι μόνον, ως προαναγγελία νέων μέτρων.

Κι επέσυραν γι’ αυτό σωρεία αντιδράσεων, καταγγελιών και αποδοκιμασιών. Ακόμη πιο έντονα ήταν τα φαινόμενα – ιδίως από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας- από τις δηλώσεις του για «κουρασμένους βουλευτές» που δεν έχουν πιστέψει ότι με την ακολουθούμενη πολιτική η χώρα θα βγει από το τούνελ. Ο κ. Στουρνάρας αποτελεί ούτως η άλλως «κόκκινο πανί» για τους νεοδημοκράτες βουλευτές, αλλά κι ο ίδιος κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει τη… φήμη του.

Από την άλλη, ενάμιση μήνα μετά τον σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης, οι δυο πλευρές όχι μόνον δεν έχουν βρει κοινό βηματισμό, αλλά έχουν μπει σε μια φάση αντιπαλότητας, κυρίως από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Σε σημείο βουλευτές του να εγκαλούν τον πρωθυπουργό για «ξεπούλημα» με αφορμή την πώληση της ΕΥΔΑΠ και άλλους να επιτίθενται με σφοδρότητα στον Γραμματέα της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, τον κ. Μπαλτάκο.


Σχολιάστε εδώ