Άρωμα… Πειραιά στη Μασσαλία
Όπως έγραψαν τα γαλλικά ΜΜΕ, από τις 44 πόλεις που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Μασσαλία ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013, η παρουσία του Πειραιά ήταν η καλύτερη, η πιο ζωντανή, εκείνη που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μουσική συναυλία με την οποία «έκλεισαν» οι εκδηλώσεις και συμμετείχε η ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» με ερμηνευτές τη Νένα Βενετσάνου και την Πόπη Αστεριάδη, ξενύχτησε όλη η… Μασσαλία! Για πρώτη φορά οι κάτοικοι της γαλλικής πόλης διασκέδασαν τόσο πολύ, ξέδωσαν και ένιωσαν τι θα πει… γλέντι! Όλα τα σάιτ της πόλης την επομένη μιλούσαν με θαυμασμό γι’ αυτό που έζησε ο κόσμος εκείνο το βράδυ. Καλύτερη διαφήμιση για τον Πειραιά και την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να γίνει…
Πριν την έναρξη της συναυλίας χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Μασσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας αλλά και στις εκδηλώσεις που έγιναν. Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος χαιρέτισε τους εκατοντάδες Έλληνες και Γάλλους που κυριολεκτικά είχαν γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία Bargemon, αναφέρθηκε στη στενή σχέση Πειραιά – Μασσαλίας, στους αδελφικούς δεσμούς των δύο χωρών, θυμίζοντας την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο 1974 με το αεροπλάνο του Προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Τόνισε την αγάπη των Ελλήνων και την προσφορά στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στη Μελίνα Μερκούρη. Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία του κ. Αλέξανδρου Ασωνίτη για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι και μετά ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε με χορούς που χόρεψαν αυθόρμητα οι Έλληνες της Μασσαλίας, αλλά και πολλοί Γάλλοι που έσπευσαν να τους μιμηθούν.
Την έναρξη των εκδηλώσεων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Μασσαλίας εγκαινίασε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά Γ. Σιγάλας, ενώ από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου ήταν εκεί και ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος. Κατά τα εγκαίνια των εκδηλώσεων ο Γ. Σιγάλας αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας μέσα στους αιώνες της Ιστορίας, στην οικονομική ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας ανάμεσα στους λιμένες της Μασσαλίας και του Πειραιά αλλά και στη συμβολή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη στον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Προβλήθηκε βίντεο με εικόνες του Πειραιά και ακούστηκαν τραγούδια και μουσική για τον Πειραιά με αποκορύφωμα το γνωστό τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» από την αξέχαστη Μελίνα. Επίσης ο Claude Schopp, καθηγητής φιλόλογος, αναφέρθηκε στο «Μεσογειακό όνειρο του Αλέξανδρου Δουμά».
Συμπερασματικά, με τις εκδηλώσεις αυτές ο Πειραιάς «έβγαλε» την Ελλάδα προς τα έξω, κατά τρόπο πειστικό και εντυπωσιακό. Σε μία περίοδο που ο κόσμος ακούει τα χειρότερα για τη χώρα μας αποκαλύφθηκε μία εικόνα της Ελλάδας και του Πειραιά εντελώς διαφορετική: Αισιόδοξη, δυναμική, δημιουργική. Φάνηκε ότι η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, μ’ αυτόν θα επιβιώσει και θα «βγει» από την κρίση. Είναι το μεγάλο όπλο της. Το μοναδικό που την κρατάει όρθια και αλώβητη ανά τους αιώνες…