Όσα πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς με ψωρίαση

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρικ και προφυλάξεις που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το καλοκαίρι σας χωρίς ποτέ να βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση.

Ο ήλιος έχει ευνοϊκή επίδραση στην περίπτωση της ψωρίασης, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) και ιδιαίτερα η UVB ακτινοβολία συμβάλλει στην επούλωση του δέρματος και περιορίζει τη φλεγμονή. Παράλληλα, επιβραδύνει την υπερπαραγωγή κυττάρων του δέρματος, στην οποία οφείλεται η απολέπιση. Οι περιοχές που έχουν προσβληθεί από την ψωρίαση θεραπεύονται από μόνες τους ύστερα από την έκθεσή τους στο φυσικό ηλιακό φως. Με την κατάλληλη προστασία για αποφυγή των εγκαυμάτων, η καθημερινή, περιορισμένη έκθεση στον ήλιο αρκεί για να εξαφανίσει τις πλάκες. Ωστόσο, η ξαφνική, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες ενώ η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Να είστε προσεκτικοί κατά την έκθεσή σας στον ήλιο: προστατέψτε το δέρμα σας, αποφύγετε την ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. και εκτεθείτε στον ήλιο για σταδιακά αυξανόμενες περιόδους. Παρά το γεγονός ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να ωφελήσει το ψωριασικό δέρμα θα πρέπει να προστατεύετε τον εαυτό σας από τις βλαβερές επιδράσεις της ακτινοβολίας. Υπάρχουν διαθέσιμα αντηλιακά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ατοπικό δέρμα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα ενυδατώνουν το δέρμα και το προστατεύουν από τον ήλιο, γεγονός το οποίο έχει ουσιαστική σημασία στην περίπτωση της ψωρίασης.

Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερο να επιλέξετε για τις διακοπές σας ένα ηλιόλουστο μέρος χωρίς υγρασία, προκειμένου να ελέγξετε τις υποτροπές, ειδικά σε περίπτωση που υποφέρετε από ήπια μορφή ψωρίασης. Το θερμό και υγρό κλίμα συνήθως επιδεινώνει τις σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης. Να θυμάστε ότι η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά το γυαλί, τα σύννεφα, το νερό και τα ελαφριά ρούχα και αντανακλάται από το νερό και την άμμο.

Τα πολύ στενά ρούχα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Επωφεληθείτε από τον ζεστό καιρό και αφήστε τα τζιν, τα εφαρμοστά παντελόνια και τα μυτερά παπούτσια στη ντουλάπα σας. Αποφεύγετε τα εφαρμοστά ρούχα από συνθετικές ίνες και λύκρα, που προκαλούν εφίδρωση. Αντίθετα, τα ελαφριά, αέρινα και άνετα ρούχα θα σας κάνουν να νιώθετε πιο ξεκούραστοι και σίγουροι για τον εαυτό σας. Επιλέγετε απαλές, φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι για τα ρούχα και τα εσώρουχά σας. Οι άνδρες με ψωρίαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή τη βουβωνική χώρα, μπορούν να επιλέγουν μποξεράκια αντί για σλιπ.

Τα άτομα με ψωρίαση μπορούν να απολαμβάνουν τις χαρές του καλοκαιριού, όπως το κολύμπι. Απλά δεν πρέπει να ξεχνάτε τους κινδύνους που συνδέονται με την ασθένεια και να λαμβάνετε ορισμένες προφυλάξεις. Εφαρμόζετε ενυδατικό προϊόν από πριν, περιορίστε το χρόνο παραμονής σας στο νερό και πλένετε το σώμα σας αμέσως μετά για να απομακρύνετε το χλώριο, τις χημικές ουσίες ή το αλάτι που μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα.


Σχολιάστε εδώ