Στην ίδια τσέπη γυρίζουν…

**

ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ στην Ελλάδα συμβαίνουν! Είναι δυνατόν μια ημικρατική εταιρεία σαν τη ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί μονοπώλιο στον κλάδο της, να κινδυνεύει να κατεβάσει ρολά επειδή η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της παρείχε ενεργειακό τιμολόγιο πολλαπλάσιο του μέσου κόστους της νικελοβιομηχανίας παγκοσμίως; Και όλα αυτά την ώρα που ο αρμόδιος για τη βιομηχανία Κοινοτικός Επίτροπος, επεξεργάζεται μηχανισμούς που θα οδηγήσουν στη μείωση του εν λόγω κόστους.

**

> Ο θεσμός του Χρηματιστηρίου, αδυνατεί να επιτελέσει το βασικό του ρόλο, ως εναλλακτικού μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων! Δεν φθάνει που οι αποχωρήσεις μετοχών από το ταμπλό αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι νέες εισαγωγές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

> Κάποιες παλιές κακές νοοτροπίες δεν λένε να αλλάξουν! Σε πόσους από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, αν και υπήρχαν απαγορεύσεις για ουσιώδεις τροποποιήσεις στα σχέδια των συμβατικών κειμένων, εντούτοις πραγματοποιήθηκαν παρεκκλίσεις σε σχέση με τις ρήτρες και τα penalties;

> Κατ’ εικόνα του κρατικού χρέους! Για να αποπληρωθούν τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν αρκούν οι κοντόφθαλμες ρυθμίσεις και τα προγράμματα αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνουν μόνο μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, αλλά πρέπει πρωτίστως να εμπεριέχουν «κουρέματα» έτσι ώστε να καταστούν οι οφειλές μακροπρόθεσμα βιώσιμες.

> Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν! Καλώς ή κακώς, αρέσει δεν αρέσει, η σύνδεση των μπόνους με τις αποδόσεις, των υψηλόβαθμων στελεχών των τμημάτων private banking, asset management, κ.λπ. εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τη λήψη αποφάσεων υψηλού κινδύνου.

> Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Μπορεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στην τιμολογιακή πολιτική κάποιων δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, βάσει του οποίου θα καθορίζονται από το κράτος τα μέγιστα επιτρεπόμενα έσοδα, να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο στοιχεία όπως το κόστος συντήρησης, οι αποσβέσεις κ.λπ. ανοίγουν το παράθυρο για την κατά το δοκούν χρήση του.

> Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί που μέχρι πρότινος παραπλανούσαν τους επενδυτές, διαφημίζοντας μόνο την καλή πλευρά των warrants; Αν δεν κάνουμε λάθος, που δεν κάνουμε, σε ελάχιστους κατόχους τους θα συνέφερε να τα ασκήσουν σήμερα, έτσι δεν είναι;

> Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού! Πόσες από τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών έχουν προχωρήσει στη σύνδεση της αγοράς ιδίων μετοχών, με τα προγράμματα stock options των στελεχών τους; Ελληνιστί οι μετοχές που θα επαναγοράζονται από τα πρώτα δεν θα ακυρώνονται, αλλά θα πριμοδοτούν τα δεύτερα.

> Μιλάμε για πόλεμο, με απρόβλεπτες απώλειες! Ποια η θέση των αρμόδιων εποπτικών αρχών (αν το έχουν καταλάβει τι παίζεται), σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε από κάποιους υποψήφιους γαμπρούς της πολυπόθητης νύφης Forthnet; Αρκεί δηλαδή ένας μεσάζων να τοποθετηθεί με δικαίωμα αγοράς επί μιας εισηγμένης προκειμένου η μειοψηφία να είναι σε θέση να μπλοκάρει αποφάσεις της πλειοψηφίας;

> Απορούμε με τη λογική του παραλόγου! Από τη στιγμή που καλώς ή κακώς η κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φώς για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ στην οποία έχει περιέλθει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί παραχωρεί μαζί με το 49% και το management αυτού; Ποιος ο λόγος να έρθει κάποιος στη συνέχεια να αγοράσει το υπόλοιπο;

> Στο ίδιο έργο θεατές… με την Euromedica! Για αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού ακούμε, για επικείμενη συμφωνία με επενδυτικό σχήμα διαβάζουμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, ενώ σφίγγει ο κλοιός για τους βασικούς μετόχους και στενεύουν τα περιθώρια για τη διοίκηση.

> Για τα μάτια του κόσμου, καθώς το ενδιαφέρον είναι πλέον ανύπαρκτο! Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια αφασίας, να φορολογηθεί ακόμα και ο αέρας που αναπνέουν οι πολίτες, προκειμένου η ηγεσία του ΧΑ να αυξήσει τις ελεγκτέες φορολογικές χρήσεις για την εισαγωγή εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά.

> Σκέφτηκε εθνικά, στηρίζοντας την οικονομία, αλλά και επενδυτικά, ως βασικός μέτοχος! Σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος, που δεν στήριξε όσο μπορούσε την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, η αντίστοιχη της Κύπρου θα παράσχει όση βοήθεια χρειαστεί στην ελληνική Τράπεζα της Μεγαλονήσου προκειμένου να μη βρεθεί υπό την ομηρεία της «τρόικας».

> Μπορεί τελικά το Κατάρ να μην έκανε δουλειές με το ελληνικό Δημόσιο, τα βρήκε όμως με τον ιδιωτικό μας τομέα και αυτό πιστώνεται στην οικογένεια ΓΑΠ (σαφώς και είναι ειρωνική η διάθεσή μας)! Μια χαρά τα κατάφερε ο κ. Περιστέρης καθώς η εταιρεία του ΓΕΚ Τέρνα συμφώνησε την πώληση του μειοψηφικού ποσοστού 25% της παραγωγής ηλεκτρισμού Ήρων ΙΙ στην Qatar Petroleum International.

> Μα καλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, τόσο χοντρόπετσοι και κυνικοί… έλεος πια! Είναι δυνατόν το επενδυτικό κεφάλαιο Emirates Madina Group (EMG), προκειμένου να τοποθετηθεί στην Probank, να ζητά εγγυήσεις για τυχόν επισφάλειες που θα προκύψουν από τα ρυθμισμένα της δάνεια; Κατ’ επέκταση είναι δυνατόν το ΤΧΣ να συζητά το θέμα με την «τρόικα»;

> Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τους νέους και δη τους πτυχιούχους, οι κομματικοί, ημέτεροι, αφισοκολλητές παλαίμαχοι του εργασιακού βίου δεν πάνε χαμένοι! Ορθώς, ορθότατα, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς εξαίρεσε όσους είχαν «…προσληφθεί ως ήδη συνταξιούχοι…», οι οποίοι κληρονομήθηκαν κυρίως από την πρώην ΑΤΕ.

> Άλλο ένα δωράκι, άλλη μια φωτογραφική διάταξη, υπέρ των προνομιούχων βεβαίως, βεβαίως! Ο λόγος για την πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού να αντιμετωπίσει με ειδική ρύθμιση τα παράνομα πολυτελή καταλύματα.

> Αλλιώς ποιος ο λόγος; Ποια είναι η πρόσθετη αξία στο τελικό τίμημα της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από την προίκα αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ που της δόθηκε, με τις νέες συμβάσεις υποχρέωσης παροχής δημόσιων υπηρεσιών;

> Από τα ενδιαφέροντα της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank! Παρά την αύξηση του ποσοστού του βασικού της μετόχου, βλέπε ΤΣΜΕΔΕ, κατά περίπου 10%, το free float της τράπεζας ενισχύθηκε πέριξ του 15%.

> Η κατάσταση, αν δεν είναι ήδη, τείνει να γίνει ΜΗ αναστρέψιμη! Στις συσσωρευμένες ζημίες ύψους περίπου 757 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία πενταετία έρχονται να προστεθούν και τα νέα αρνητικά αποτελέσματα για τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις Blue Star Ferries, Μινωικές Γραμμές, Hellenic Seaways, ΑΝΕΚ και ΝΕΛ.

> Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν κάποια κοπεί! Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι η Τράπεζα Ελλάδος σχεδιάζει τα stress tests με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να τα περάσουν όλες οι συστημικές και ανακεφαλαιοποιούμενες τράπεζες; Μόνο τυχαίος δεν είναι άλλωστε ο διάλογος της Black Rock με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, σχετικά με την αξιολόγηση των μοντέλων χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

> Αν τα κάνουν μπάχαλο στα εύκολα, φανταστείτε τι έχει να γίνει με τα δύσκολα! Ας μάθουν πρώτα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να φορτώνουν σωστά τα ποσά των τόκων, προκειμένου να μη χρειάζονται τροποποιητικές δηλώσεις ή νομοθετικές ρυθμίσεις και ας αφήσουν για το μετά τον κατʼ εκτίμηση ή και προληπτικό προσδιορισμό του φόρου.

> Να που οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι των εποπτικών αρχών, οι οποίες κάνουν σωστά τη δουλειά τους, φέρνουν αποτελέσματα! Η ΕΕΤΤ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Dynamic Communication and Technology Limited επειδή μεταξύ άλλων εξαπατούσε τους καταναλωτές με την επιβολή αυθαίρετων χρεώσεων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

> Πολύς λόγος για το τίποτε! Αυτή είναι η άποψή μας σχετικά με την ενδεχόμενη αναβάθμιση της χώρας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s, καθώς τα ομόλογα κατηγορίας σκουπίδια, όπως και να τα βαφτίσεις, παραμένουν σκουπίδια.

> Πώς καθορίζουν άραγε τη στρατηγική τους αν δεν γνωρίζουν τα βασικά; Πόσες από τις ΜΜΕ που εμπλέκονται σε προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν γνώση για τη διαφορά μεταξύ των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων και της επιστρεπτέας χρηματοδότησης;

> Δεν μπορεί οι εισηγμένες εταιρείες με βασικούς μετόχους ΝΠΔΔ (έστω και πρώην) να το παίζουν σε δύο ταμπλό! Δημόσιες όταν θέλουν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια από την εμπλοκή του κράτους (δάνεια, επιχορηγήσεις, κοινοτικά κονδύλια, κ.λπ.) και ιδιωτικές όταν απολύουν εργαζομένους. Αυτό έχουμε να πούμε στον κάθε κύριο Γερούκη που ήλθε, είδε και απήλθε, χωρίς να παράξει έργο.

> Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν… στις συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα! Ένα ακόμη project, αυτό του εμπορευματικού σταθμού μεταφοράς αυτοκινήτων μεταξύ του πρώτου, (πράσινου) ΟΛΠ – (γαλάζιας) ΕΡΓΟΣΕ και του δεύτερου (υπερκομματικού) ΑΚΤΩΡ, είχε ευτυχή κατάληξη..

> Από ό,τι φαίνεται υπάρχουν λεφτά… για πέταμα! Ποιος ο λόγος σύστασης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων; Δεν υπήρχαν εν ενεργεία στελέχη που θα μπορούσαν να καλύψουν το υπηρεσιακό κενό;

> Μας χάριζαν ένα γάιδαρο και τον κοιτάγαμε στα δόντια; Μόνο ως επιτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η έγκριση μόλις 24 επενδυτικών σχεδίων, επί συνόλου 188 προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.

> «…Αν και οι συνθήκες απασχόλησης μπορεί να μην είναι οι καλύτερες δυνατές στη βαθιά ύφεση που διέρχεται η οικονομία μας, το γεγονός παραμένει ότι αποκαθίστανται σταδιακά όροι και προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι να γίνονται και πάλι παραγωγικοί, να αποκτούν εξειδικεύσεις και να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα…»! Τι να πει κανείς για τους συντάκτες του παρακάτω κειμένου, που τυγχάνει να είναι μέρος από το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank; Ότι ζουν σε παράλληλο σύμπαν; Ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά; Ότι θα έπρεπε να ντρέπονται; Ότι τους ευχόμαστε να τους συμβούν;

> Αμ… δε! Μα τί νομίζατε, επειδή οι τράπεζες με πρόσχημα τις δήθεν πιέσεις της «τρόικας» προχωρούν σε μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων, κυρίως στις προθεσμιακές, θα ακολουθούσαν και αντίστοιχες στις χορηγήσεις;

**

= Προσυπογράφουμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Εφοριακών! «Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους επιτέλους, ειδικά όσοι τα τελευταία χρόνια από διάφορες θέσεις συμβούλων… ανέλαβαν τη σωτηρία μας. Ας τις αναλάβουν γιατί η ασυλία που έχουν από συγκεκριμένα ΜΜΕ, δεν θα κρατήσει αιώνια και δεν θα τους προστατεύει μόνιμα…».

= Πρόεδρο έχει, διευθύνοντα σύμβουλο επίσης, ποιος ο λόγος ύπαρξης αναπληρωτή; Εκτός και αν η προκήρυξη είναι φωτογραφική, δημοσιεύτηκε άλλωστε μόνο στα αγγλικά, με τη θέση να ανήκει ήδη σε κάποιον που έχει προτείνει το Euro Working Group και έχει αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών.

= Από ύποπτο έως περίεργο! Δεν είναι μόνο που το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προχώρησε σε πωλήσεις μετοχών του ΟΠΑΠ, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή του, είναι που κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο αγοραστής τους, αν υπήρχε προσυνεννόηση και γιατί καθυστέρησε η επίσημη ανακοίνωση.


Σχολιάστε εδώ