Πώς θα απομυθοποιήσετε τις καλοκαιρινές διακοπές

«Η δουλειά μου με έχει εξοντώσει όλο το χρόνο. Δεν κάνω τίποτε άλλο. Πώς θα μπορέσω να συνεχίσω σʼ αυτούς τους ρυθμούς χωρίς λίγες μέρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς;», θα μονολογούσαν πολλοί από μας και στη συνέχεια οι μαύρες σκέψεις, η απελπισία, ο θυμός, η μοναξιά, η απόγνωση, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε τα γεγονότα στη ζωή μας, μας δημιουργεί και τα ανάλογα συναισθήματα.

Αν κάνουμε αρνητικές σκέψεις, όπως «οι διακοπές για μένα δίνουν το πραγματικό νόημα στη ζωή μου», «είμαι αποτυχημένος αφού αδυνατώ να εκπληρώσω τα όνειρά μου» κλπ., στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργούνται και τα ανάλογα συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους μας κάνουν πιο ευάλωτους, αποδυναμώνοντας έτσι τα όριά μας.

Υπάρχει λύση; Τι θα μπορούσα να κάνω γιʼ αυτό;

ΒΗΜΑ 1ο
Μάθετε να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σας σκέψεις, οι οποίες έρχονται αστραπιαία στο μυαλό σας, είναι δηλαδή αυτόματες και ακούσιες.

Ακόμα περισσότερο, είναι δυνατόν να μην είναι αντικειμενικές, αλλά να βλέπουν τα πράγματα από μια μόνο οπτική γωνία. Επομένως το να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτές τις σκέψεις αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αλλαγής.

ΒΗΜΑ 2ο
Αμφισβητήστε την αλήθεια των σκέψεων αυτών. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιες είναι οι αποδείξεις γιʼ αυτό που σκέπτομαι; Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες; Ποιες θα ήταν; Προσπαθήστε να βρείτε πιο πολλές εναλλακτικές ερμηνείες, ούτως ώστε να μπορέσετε να εξετάσετε τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς.

ΒΗΜΑ 3ο
Αντικαταστήστε τις αρνητικές σας σκέψεις με αντίστοιχες θετικές (π.χ. οι διακοπές από μόνες τους δεν μπορούν να είναι το μοναδικό νόημα στη ζωή μου, σίγουρα υπάρχουν και άλλες αξίες που με ενδιαφέρουν ως άτομο).

ΒΗΜΑ 4ο
Καταγράψτε τις δραστηριότητες που σας προκαλούν ευχαρίστηση και βαθμολογήστε την κάθε ασχολία στην κλίμακα (0-10) για να εκφράσετε το βαθμό ευχαρίστησης που νιώθετε για καθεμιά από αυτές και στη συνέχεια βάλτε το πρόγραμμα σε εφαρμογή, αρχίζοντας από τη δραστηριότητα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε ξεκάθαρα ΠΩΣ διαθέτετε το χρόνο σας, τι είδους αλλαγές ή βελτιώσεις πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν.

Τέλος, μέσα σʼ αυτή τη δυσοίωνη εποχή της κρίσης που βιώνουμε όλοι μας, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις θετικές πλευρές αυτής της κατάστασης, αναζητώντας έτσι τις πραγματικές αξίες, όπως είναι η οικογένεια, οι φίλοι, ο πολιτισμός. Αναμφίβολα, η ζωή μας είναι μια εμπειρία που εξελίσσεται, μια διαρκής ροή.

Αρχίστε λοιπόν να επαναπροσδιορίζεστε οριοθετώντας νέους στόχους και προσδοκίες περισσότερο ρεαλιστικές.


Σχολιάστε εδώ