Πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ για δημιουργία καθαρού κομπόστ

Το κομπόστ αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικές περιοχές χωρίς κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Θα βοηθήσει τους δήμους να βελτιώσουν τους χώρους πρασίνου που σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποβαθμιστεί και ημιτσιμεντοποιηθεί.

Ταυτόχρονα οι δήμοι θα εξοικονομήσουν χρήματα αφού τα φορτηγά τους δεν θα πηγαίνουν στα Λιόσια για να ξεφορτώσουν τα κλαδιά, όπου πολλές φορές υπάρχει και πολύωρη αναμονή, αλλά στις εγκαταστάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Τονίζεται ότι ο Σύνδεσμος θα διαθέτει το καθαρό κομπόστ δωρεάν στους δήμους-μέλη του απαλλάσσοντάς τους και από τα έξοδα αγοράς λιπασμάτων. Για να γίνει αυτό πρέπει να συμφωνήσει ο ΕΣΔΝΑ που από τον περιφερειακό σχεδιασμό είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι κοινό μυστικό πως το κομπόστ που παράγεται στις εγκαταστάσεις του ΕΣΔΝΑ στα Λιόσια περιέχει επικίνδυνες ουσίες και βαριά μέταλλα αφού τα κλαδέματα αναμειγνύονται με σύμμικτα απορρίμματα και για το λόγο αυτό (επειδή δηλαδή είναι ακατάλληλα) χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης στην αποκατάσταση τμημάτων του ΧΥΤΑ.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΔΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό ζητά τη σύμφωνη γνώμη του, ώστε ένα μέρος των κλαδεμάτων των δήμων να το διαχειρίζεται ο ΠΕΣΥΔΑΠ, αφού τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Πρόκειται για μία πολύ ουσιαστική και χρήσιμη πρωτοβουλία, που αν βρει ανταπόκριση θα προκαλέσει πολλές ωφέλειες στους δήμους.


Σχολιάστε εδώ