Ποιοι επέβαλαν τις κατασχέσεις

Τις ίδιες ώρες εντείνεται η κινητικότητα στις περιβόητες «ΠΑΣΟΚογενείς κινήσεις» που ψάχνουν την «επόμενη μέρα», ενώ πλέον όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν πλέον ανοιχτά για τις «τελευταίες μέρες του ΠΑΣΟΚ ως αυτόνομου πολιτικού κόμματος».

Αν και η ηγεσία της Ιπποκράτους, αλλά και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θέλησαν το τελευταίο διάστημα να κρατήσουν κλειστά τα εσωκομματικά μέτωπα, για ανταρσία του Πάρη Κουκουλόπουλου και του Απόστολου Κακλαμάνη το περιβόητο φορολογικό δημιούργησαν νέους ισχυρούς τρανταγμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές και κυρίως οι προερχόμενοι από την περιφέρεια, εξέφρασαν ισχυρές αντιρρήσεις κυρίως για τις διατάξεις που αφορούσαν κατασχέσεις ακινήτων, μισθών, καταθέσεων για μικρά χρέη προς το Δημόσιο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα βουλευτών ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του Βενιζέλου να τους ενημερώσουν γραπτώς για το αν αυτές οι διατάξεις ζητήθηκαν και πότε από την «τρόικα» ή αν ήταν «άλλη μια εγχώρια πρωτοβουλία».

Η Ιπποκράτους απέφυγε να σηκώσει τους τόνους απέναντι στους βουλευτές και έμεινε στις γενικότητες περί «αναγκαίας φορολογικής μεταρρύθμισης». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεοδώρα Τσάγκρη ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να θέσει ένα κατώφλι προστασίας ώστε να μη γίνουν κατασχέσεις για οφειλές που το ύψος τους είναι χαμηλό και διαχειρίσιμο. Η απάντηση της ηγεσίας, όμως, στην επιμονή της κ. Τσάγκρη έφτασε στα άκρα, καθώς η βουλευτής επέμεινε και έκανε καθαρό πως η θετική της ψήφος συναρτάται με την προστασία οικογενειών που έχουν μικρές οφειλές για λόγους πάνω από τη θέληση τους. Χωρίς να ερωτηθεί καν η κ. Τσάγκρη αντικαταστάθηκε από άλλο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην αντίστοιχη ψηφοφορία της Βουλής.

Η εξέλιξη αυτή ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ζητηθούν ευθύνες με ποια εξουσιοδότηση ο γραμματέας της ΚΟ Τάκης Ρήγας προέβη στην αντικατάσταση χωρίς, όπως λέγεται, να ερωτηθεί η ενδιαφερόμενη και νόμιμα συμμετέχουσα βουλευτής Θ. Τσάγκρη

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε…

Πάντως τις ίδιες ώρες πυκνώνει στο ΠΑΣΟΚ ο προβληματισμός για το «Τι τελικά θα γίνει με το κόμμα. Θα συνεχίσει να πορεύεται αυτόνομα ή θα συμπράξει με τη ΝΔ και άλλες λεγόμενες ευρωπαϊκές και κεντρογενείς δυνάμεις». Πολλά στελέχη θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ μάλλον τελειώνει τυπικά στις ευρωεκλογές», καθώς εκτιμούν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές «ο Ε. Βενιζέλος θα κατέβει μαζί με τον Σαμαρά σε μια προοπτική να διεκδικήσει στην πορεία την ηγεσία του φορέα που θα προκύψει». Σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη υπουργική εμπειρία, σημείωνε χαρακτηριστικά πως «το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι». Επεσήμαινε πως «καλά έκανε και σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων γιατί αυτό επέβαλε το εθνικό συμφέρον» και τόνιζε πως «βέβαια εισπράξαμε μεγάλο κόστος, όπως μεγάλο κόστος θα εισπράξει και η ΝΔ. Άρα πρέπει οι υπεύθυνες ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας να παραμερίσουμε τις διαφορές μας για την ώρα και να συμπτύξουμε κοινό μέτωπο».

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Να σημειώσουμε ότι ο πρώην υπουργός Παντελής Οικονόμου μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», στο Kontra, υποστήριξε ότι θα πρέπει προς χάριν της χώρας και της οικονομίας, να υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ και όποιων άλλων δυνάμεων θελήσουν. Ωστόσο, άλλα ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σημείωναν πως το τι θα κάνει τελικά το ΠΑΣΟΚ «θα το συναποφασίσουν αυτοί που το ίδρυσαν και το έτρεξαν τόσα χρόνια». Εκτιμούν δε ότι «ο κ. Βενιζέλος οφείλει να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα αποτελέσει την απάντηση για το τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ». Σημείωναν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους θα υπάρξει συναπόφαση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ή αν θα πρέπει εκεί να κλείσει και επίσημα τον ιστορικό του κύκλο».

Τι θα κάνουν οι εκτός…

Πάντως μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στο χώρο των λεγόμενων «Πασοκογενών» που έχουν βγει εκτός ΠΑΣΟΚ ή είναι με το ένα πόδι ήδη έξω. Στο χώρο αυτό για την ώρα φαίνεται να υπάρχουν δύο βασικές τακτικές που οι πρωταγωνιστές τους επιχειρούν να βρουν μια σύνθεση. Από τη μία όσοι είναι υπέρ μιας άμεσης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με διακριτά όμως τα χαρακτηριστικά του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Λούκα Κατσέλη, στελέχη του ΕΚΜ κ.ά.). Από την άλλη όσοι λένε ναι στη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι στην ενσωμάτωση.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι ΠΑΣΟΚογενείς κινήσεις εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους, αλλά και τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, καθώς εδραιώνεται η εκτίμηση ότι πιθανά να υπάρξουν αιφνίδιες και ραγδαίες εξελίξεις, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι Γερμανοί θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους, μετά τις εκλογές τους, αλλά και γιατί επίκειται νέο Μνημόνιο (με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέο κύμα απολύσεων, «κούρεμα» καταθέσεων, αλλά και «κούρεμα» του χρέους).

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και η Αριστερή Πρωτοβουλία, προετοιμάζουν πρωτοβουλία για συνάντηση και διάλογο των κινήσεων και των τάσεων που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουν και συνδιάσκεψη για τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο Στέφανος Τζουμάκας και η κίνησή του δηλώνουν έτοιμοι για διάλογο και άμεσες πρωτοβουλίες.

Εκπρόσωποι του σοσιαλιστικού χώρου από συνδικάτα και φορείς (εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, αγρότες, εργαζόμενοι δημόσιου τομέα, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς κ.ά.) είναι σε πλήρη συνεννόηση και ετοιμάζουν συντονιστικό όργανο ώστε να απλωθούν τάχιστα σε συνδικάτα και μαζικούς φορείς, ενώ μετέχουν ενεργά και στις πρωτοβουλίες διαλόγου του σοσιαλιστικού χώρου και της Αριστεράς.

Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, στελέχη που μέχρι τώρα ήταν στο ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται κείμενο-παρέμβαση στις διεργασίες του σοσιαλιστικού χώρου.


Σχολιάστε εδώ