«Ξεχάστε οριστικά το “κούρεμα”»

Όπως ανέφερε, την Παρασκευή, η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να ανοίξει πριν παρουσιάσει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, με οριστικά στοιχεία από την Eurostat, τα οποία θα είναι διαθέσιμα τον Απρίλιο. Τότε μόνο μπορεί να ανοίξει, σύμφωνα με την Κομισιόν, η συζήτηση για εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Eurogroup.

Ο αξιωματούχος προέτρεψε, όμως, όλους να διαβάσουμε και πάλι την απόφαση, τονίζοντας ότι δεν κάνει λόγο για διαγραφή χρέους (debt relief). Αυτό σημαίνει ότι και η Κομισιόν υιοθετεί οριστικά τη γερμανική ερμηνεία του σχετικού κειμένου, αφήνοντας περιθώρια μόνο για διευκολύνσεις (επιμήκυνση στην… αιωνιότητα με χαμηλά επιτόκια), αλλά όχι και για διαγραφή χρέους. Η δε ελπίδα της κυβέρνησης να μεταφέρει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό τα 50 δισ. ευρώ που δανειστήκαμε για τη στήριξη των τραπεζών, ώστε να μειωθεί ισόποσα το χρέος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού συνδέεται με την πορεία της τραπεζικής ένωσης, την οποία η Γερμανία υπονομεύει ανοικτά.

Αυτές είναι, βέβαια, οι ευρωπαϊκές (βλ. γερμανικές) θέσεις για το ζήτημα του χρέους. Όμως, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητήσει εκ νέου, όπως αναμένεται, τη βιωσιμότητα του χρέους, απειλώντας ότι θα σταματήσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι όροι της διαπραγμάτευσης μπορεί να αλλάξουν δραματικά ήδη από το φθινόπωρο. Εκτός εάν η Γερμανία έχει αποφασίσει να συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.


Σχολιάστε εδώ